VijestiZanimljivosti

Početci PlayStationa: “Prvi ured smo odabrali da bude što bliži birtiji”

Puno se ovih dana po internetu pričalo o novom podcastu kreatora Tekkena Katsuhiro Haradija. Harada je u svoj bar za prvog gosta pozvao Kena Kutaragija, čovjeka kojeg dana nazivamo “ocem PlayStationa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove dvije ikone gaming industrije uz pivo vodile su jako zanimljiv razgovor. Osim što smo saznali kako Katsuhiro Harada ne zna natočiti pivo u čašu, saznali smo dosta pikanterija o PlayStationu i Haradievom Namco Bandaiu.

“Svaki put kad bismo zajedno (Namco i PlayStation) završili neki projekt, Ken Kutaragi bi nas počastio bačvom sakea”, otkrio je Harada poveznicu ove dvije ikone. “Mislio sam da je to tradicija, pa sam se čudio kako se 2009. Microsoft nije pokazao s bačvicom kad smo za njih radili Tekkena.”

To je podsjetilo Kena Kutaragija na početke PlayStationa. “Tamo gdje je Sony imao urede, navečer nije radilo ništa. Pa smo odabrali lokaciju za naš ured u kvartu gdje navečer rade birtije”, priznao je. “Voljeli smo poslije posla pričati međusobno o našim snovima”, nastavio je. A snovi su se kasnije i ostvarili, budući da je PlayStation postao najprepoznatljiviji gaming brand na svijetu.

Otkrili smo i da je Ken Kutaragi opčinjen robotima, što nije ni čudo budući da u svojem osmom desetljeću života radi za startup Ascent Robotics kojem je cilj razviti prirodniji AI za robote. I to besplatno. “Jako sam uzbuđen što mogu raditi na tome.”

O robotima je i pričao do kraja podcasta, odnosno njegove prve epizode (druga stiže uskoro), a ako vas zanima kako funkcionira ta industrija svakako preporučamo pogledati. “U Silicijskoj dolini znaju sve o softveru i umjetnoj inteligenciji, ali ne znaju ništa o mehaničkom djelu. Mi u Japanu znamo puno toga o mehanici, ali zapustili smo softverski dio. S treće strane, Kinezi znaju sve o mehanici jer se sve već godinama proizvodi kod njih, a sveučilišta ubrzano sustižu Amerikance na polju umjetne inteligencije”, ispričao je prije nego što su se s piva prebacili na sake i zaključili prvi dio razgovora.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano