Vijesti

Procurile navodne specifikacije PS5 Pro: Do 60% veća snaga i dvostruko više Ray Tracinga

Najveći razvojni studiji do konca godine primit će PS5 Pro razvojne jedinice, javlja pouzdani insajder Tom Henderson, što će, kaže poučen iskustvom, rezultirati objavom specifikacija iste. Neki studiji već su dobili svoje jedinice, pa internetom sada kolaju navodne specifikacije novog i snažnijeg PS5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodne specifikacije pojavile su se na forumu Resetera. Procesor ostaje isti, na Zen 2 arhitekturi ali s većim taktom do 4,4GHz. Zato je znatno podignuta grafika, pa dok se konkretno ne navodi vršni takt GPU-a, zato se spominje 60 računskih jedinica (u odnosu na 36 u standardnom PS5), a kojih je zapravo 64, dok njih četiri iz nekog razloga ostaju zaključane. Grafički sklop bit će mješavina RDNA 3 i buduće RDNA 4 arhitekture od koje će PS5 Pro preuzeti Ray Tracing akceleratorske jedinice.

Sve na Ray Tracing

No vratimo se na frekvenciju GPU-a koja navodno cilja istih 2Ghz, ali s gotovo dvostruko više računskih jedinica, sirova snaga u teoriji se penje na 28,67 TFLOPsa. To je teorija, a poster s Resetere u praksi navodi otprilike 50-60% povećanje grafičke sposobnosti te dvostruko bolje Ray Tracing performanse.

Potom je tu i XDNA2 NPU, procesorska neuronska jedinica koju PS5 dosad nije imao (kao ni Xbox Series X), a bila bi zadužena za Sonyjevo vlastito upscaling rješenje rekonstrukcije slike na veće rezolucije, čime bi se jedan dobar dio zahtjevnih kalkulacija za tu svrhu oslobodio sa standardnog grafičkog procesora.

Sony posebnu pažnju pridaje Trinityju, sustavu njemu tri ključne tehnologije (brza pohrana prostora, upscaling i Ray Tracing) koje će međusobno koegzistirati i svaka je razvijana s onom drugom na umu, što dosta govori o ambicijama koje Mark Cerny i inženjeri imaju po pitanju Ray Tracinga. Sve je podređeno bržem i učinkovitijem kalkuliranju zraka, te rekonstrukciji slike korištenjem strojnog učenja.

Sveto trojstvo

Da rezimiramo, kao nekoć kod PS4 Pro, fokus je stavljen na grafičke sposobnosti, a osobito na Ray Tracing. Ako moramo tražiti neku slabiju točku, to je svakako CPU koji pukim podizanjem takta neće pratiti napredak na PC-u.

Ali tek trebamo vidjeti koliko i jesu li uopće točne ove informacije. Službeno otkrivanje PS5 Pro navodno se planira u rujnu 2024., a izlazak na jesen.

Povezano