Vijesti

Procurio je novi Xbox bez diska i s potpuno novim kontrolerom koji uzima najbolje od svih

Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda nalazi se pred samim ciljem, ali još nije gotovo te nastavljaju curiti dokumenti. Sve ih marljivo analizira novinar Tom Warren s The Vergea, koji je tako iz tisuća stranica materijala uspio iskopati konkretne informacije o novom Xboxu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kodnog imena Brooklin, Microsoftov novi Xbox planira se za jesen iduće godine. Radi se zapravo o novom Xbox Series X, manji, elegantnijim i bez diska, ali s identičnim hardverom. Međugeneracijsko osvježenje Microsoft namjerava popratiti s novim kontrolerom.

Osim dizajna, otkriveno je kako će novi Xbox imati 2TB memorije te USB-C konektore s prednje strane, podržavat će Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.2 tehnologije, a u suradnji s AMD-om smanjit će se proizvodni proces čipova na 6nm (isto navodno radi i Sony s novim PS5), što će osim smanjenja prostora pozitivno utjecati i na zagrijavanje te potrošnju energije. Cijena bi trebala ostati ista – 500 dolara. Premda nema konkretnijih informacija, u dokumentima se navodi i sličan tretman za Series S.

S druge strane, novi “imerzivniji” kontroler napravit će znatno veći pomak. Poput DualSensea, imat će haptičku vibraciju, akcelometar te žiroskop za potrebe ciljanja pomacima kontrolera. Međutim, ono bitnije, u skladu sa strategijom Xboxa, razvijen je i za igranje iz clouda na način da dodatno eliminira odziv spajanjem direktno na server (umjesto na middle uređaj poput mobitela ili televizora), poput nekoć kontrolera za Google Stadiu. Treba napomenuti kako će ovo biti novi standardni kontroler, a ne skuplje odvojeno izdanje poput Elitea (premda se planira i ažuriranje tog kontrolera).

Novi Series S Microsoft planira za rujan iduće godine, a Series X uslijedit će u studenome.

Povezano