Vijesti

Prodaja i isporuka grafičkih kartica bilježe veliki pad. Hoće li padati cijene?

Prodaja grafičkih kartica je u velikom padu. Jon Peddie Reserach u izvještaju navodglobalne i podatke iz trećeg kvartala 2022., a koji ukazuju da tržište grafičkih kartica prolazi kroz najveći pad u posljednjih 13 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kvartalu je izbrojana prodaja od ukupnih 75,5 milijuna grafičkih kartica, što je pad od golemih 25,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te pad od 10,5% u odnosu na prethodni kvartal.

I isporuka je u padu od 15,4% u odnosu na prošlu godinu, a najviše kod segmenta laptopa čije grafičke kartice bilježe pad od čak 30%, neviđeno od 2009.

AMD s velikim padom

Od proizvođača, u alarmantnom stanju pronašao se AMD koji je u prethodnom kvartalu držao 20% tržišta, a u ovom samo 12%. Analitičari kolaps tržišta pripisuje velikom padu kriptovaluta te sve većim troškovima života zbog kojih se igrači sve teže odlučuju na investicije u novi grafički hardver.

Sve to su dobre vijesti za one koji u neko dogledno vrijeme planiraju nadogradnju svojih računala. Globalno su cijene u retailu već u određenom padu, a daljnjim spuštanjem mogli bismo ga osjetiti i mi na ovim prostorima, posebno za hardver niske i srednje klase.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano