Vijesti

Prodaja konzola je i dalje u padu, ali Xbox raste

Poslije sjajnog otvaranja generacije tokom kojeg su se Xbox Series X i S držali uz bok s PS5, prodaja konzola je, za razliku od konkurencije, i u ovom kvartalu u priličnom padu. Međutim, Microsoft ipak ima razloga za veselje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč padu prodaje hardvera od 13%, financijski izvještaj bilježi ukupan rast prihoda gaming divizije od 1%, što ne veseli čelnike Microsofta, budući da su predviđali barem 5-6%. Ali “Content and services” odjel, gdje dominira Game Pass, bilježi rast prihoda od 5%. Premda ne navodi broj igrača, čelnik Microsofta Satya Nadella tvrdi da je aktivnost igrača na Game Passu nikada veća u usporedbi sa svim prethodnim četvrtim kvartalima, a u odnosu na isti period prošle godine igrači igraju 22% više.

Analitičari navode kako je s prometom od oko 3,5 milijardi dolara ovo drugi najbolji četvrti kvartal za Xbox u povijesti, a s malo matematike dolazimo do ukupnog iznosa od 15,47 milijardi prihoda na godišnjoj razini, što je opet, gledano po prihodima, druga najbolja godina za Xbox u povijesti.

U ovom trenutku Microsoft ne navodi strateške ciljeve za narednu fiskalnu godinu i kvartale, međutim, budućnost za Xbox izgleda nikad bolje. Zahvaljujući Starfieldu, očekuje se rast svih pokazatelja, pa čak i prodaje konzola, a potom će kasnije ove godine uslijediti i konačno spajanje s Activision Blizzardom. Sve to kompletno će promijeniti krvnu sliku Xboxa, a dogodine u ovo vrijeme analizirat ćemo neke potpuno drugačije brojeve.

Povezano