Vijesti

Proizvođači još nisu prihvatili ni HDMI 2.1, a već stiže nova izvedba na nove televizore

Kada tržište televizora uparite s gaming konzolama nastaje nered. Točnije, nered je nastao još negdje prije dvije godine po najavi konzola nove generacije. Danas tako imamo paradoks da jedan Sony još uvijek nema implementirane sve mogućnosti HDMI 2.1 standarda u svoje televizore, a treba biti oprezan i kod ostalih proizvođača, jer etiketiranjem portova kao HDMI 2.1 ne nastaje mogućnost implementacije svih njegovih mogućnosti. Glupo, jelda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivci su zapravo oni koji su zaduženi za licenciranje standarda, a novi standard trebao bi unijeti novu pomutnju. Tako HDMI Forum, jedna od dvije organizacije za licenciranje uoči CES-a najavljuje tzv. HDMI 2.1a standard. On će u odnosu na prethodnika predstaviti tzv. Source-Based Tone Mapping (SBTM), što je značajka za HDR. Ukratko, televizori s HDMI 2.1a moći će poslušati uređaje (poput PlayStationa ili Xboxa) te automatski kalibrirati boje onako kako je to proizvođač zamislio.

Primjerice, Sony interno može testirati i kalibrirati najbolje postavke HDR-a PlayStationa 5 za LG-ev C1 OLED TV. Kada PS5 prepozna da je spojen na LG-ev TV, putem SBTM-a, postavke HDR-a će se na TV-u automatski kalibrirati.

Treba li mi novi TV?

Zvuči super. Ali ako ste nedavno iskeširali veliki novac za novi TV s HDMI 2.1 značajkama, HDMI 2.1a nećete dobiti softverskom nadogradnjom. HDMI 2.1a je hardverska nadogradnja i televizori s podrškom za istu tek će biti otkriveni na CES-u idući tjedan.

S druge strane, konzole i ostali source uređaji postaju kompatibilni sa softverskom nadogradnjom, međutim, pitanje je kada će ono zaživjeti. Podsjećamo, Sony još uvijek ne podržava mogućnosti HDMI-ja 2.1 poput VRR-a i ALLM-a na svojim TV-ima. Odnosno, na nekim TV-ima ih se tek testira.

I sada se vratimo na nered s početka teksta. Dvije ranije spomenute organizacije za licenciranje gube se i s ovim standardom. Tako će novi TV-ovi dolaziti s novim HDMI 2.1a oznakama portova, ali proizvođači nisu dužni isporučiti sve njegove mogućnosti. Pa tako ni SBTM, ali ni mogućnosti uvedene s prethodnim standardom poput VRR-a.

Dakle, kupnja televizora u 2022. će se dodatno zakomplicirati, ili će u najboljem slučaju ostati približno jednako komplicirana. A trebalo bi ići u suprotnom smjeru. U svakom slučaju, preporučamo konzultirati se na našem forumu u posebnoj diskusiji.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano