FFA VideoVijesti

PS5 je kompletno rastavljen i razotkriven: Moći ćemo sami mijenjati bočne stranice, a hlađenje je odlično izvedeno

Potvrđeno je. PlayStation 5 stiže u bijeloj boji, a možemo ga sami pretvoriti u crnu, crvenu, ljubičastu ili bilo koju drugu boju. Samo zamijenimo bočne stranice. Bez ikakvog alata. To je jedna od prvih stvari koja je otkrivena u službenom PlayStation 5 Teardown videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postolje konzole drži jedan vijak. Koristit ćemo ga kod okomitog postavljanja konzole, a kod vodoravnog postavljanja konzolu fiksiranom drži posebna, nazovimo je tako – vilica (neka ostane zapisano da smo je prvi imenovali).

Bočne standardne bijele stranice ćemo ukloniti jednostavnim podizanjem bez ikakvog alata. Tako ćemo dobiti pristup posebnim otvorima u koje se ciljano skuplja prašina te mjestu gdje možemo jednostavno ubaciti dodatnu M.2 SSD memoriju.

I tu stižemo do točke od koje nije dopušteno nastaviti neprofesionalcima. Kasnije Sonyjev inžinjer Yashuiro Ootori u video prikazu nastavlja rastavljati PS5 do posljednjeg vijka.

Blu-ray pogon dodatno je fiksiran i izoliran u odnosu na PS4, pa ne bismo više trebali čuti ni osjetiti vibracije kod rotacije diskova. Često je blu-ray čitač, posebice kod instalacije igara, bio najbučnija komponenta konzole. Pogotovo nakon promjene termalne paste.

PS5 neće biti bučniji s godinama

I sada dolazimo do najbitnijeg argumenta koji koriste mnogi od vas u komentarima. Radi se o “i PS4 je bio tih, i onda nakon godinu dana postane avion!” Tu je krivac bila (loša) termalna pasta koja provodi toplinu s procesora na heat-sink, a koju kasnije ventilatori izbacuju iz konzole. Nakon nekog vremena ona se stvrdne, izgubi svojstva, a konzola (ili PC) postane bučna. To se više neće događati. Kod PS5 korištena je posebna, skuplja liquid metal termalna pasta koja višestruko duže zadržava svojstva. Dakle, PS5 neće postati bučniji s godinama.

Dalje nema nikakvih iznenađenja. Osim da PS5 koristi klasični odvod topline toplinskim cijevima, a ne napredniji vapor chamber kao što se pretpostavljalo. Međutim Yashuiro da će zahvaljujući posebnom dizajnu postizati iste rezultate.

Kompletno rastavljanje pogledajte u 7 minuta videa ispod.

Povezano