VijestiZanimljivosti

Rusija se protiv sankcija planira boriti legalizacijom piratiziranja softvera

Sony, Microsoft, Oracle, Apple, Nintendo, Adobe, Intel, EA, Ubisoft, Take-Two… lista kompanija koje su blokirale prodaju svojih proizvoda u Rusiji je poduža. Kvaliteta života Rusa bitno je smanjena, kako na poslovnom tako i na zabavnom planu, što je prepoznala i ruska vlada.

Kako javlja Torrent Freak, tamošnje Ministarstvo ekonomije predstavilo je nacrt akcijskog plana koji bi u konačnici trebao zaustaviti ili ublažiti pad ekonomije, a neki njegovi dijelovi direktno se odnose na autorska prava, patente i zaštitne znakove.

Ukidanje odgovornosti za korištenje piratskog sadržaja

Kao točka 6.7.3 akta navodi se “otkazivanje odgovornosti za korištenje softvera nelicenciranog u Ruskoj Federaciji, a u vlasništvu nositelja autorskih prava iz zemalja koje su podržale sankcije”.

Dakle, ako određeni softver stiže iz zemlje koja je sankcionirala Rusiju, bit će dopušteno piratizirati takav proizvod. Ali samo ako nema alternative na domaćem tržištu, a u principu alternative nemaju Windowsi, Office paketi, Oracleovi alati za vođenje baza, pa i igre koje su same po sebi unikatne. Stvari su eskalirale toliko da je jedan režimski političar predložio ukidanje zabrane rada RuTrackera, popularnog lokarnog sitea za dijeljenje torrenata.

Rusija razmatra i uvoz hardvera tvrtki koje su sankcionirale prodaju u toj zemlji, što, primjerice, znači kako bi Rusija mogla uvoziti PS5 konzole preko Kine, a to će napraviti tako da sami sebi skinu odgovornost za kršenje zaštitnih prava. Sve to moglo bi imati poveće reperkusije jednom kada se rat u Ukrajini završi.

Ako se ovaj akt zaista obistini, a čini se da hoće, Rusija će postaviti presedan dosad neviđen u međunarodnom pravu.

Povezano