Vijesti

SAD je najavio blokadu Microsoftove akvizicije Activisiona jer je već ranije prekršio obećanje s Bethesdom; EU se ne slaže

Savezna trgovinska komisija SAD-a (FTC) provjerava hoće li Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda poremetiti pravedno tržišno natjecanje, a kako se čini, već je zaključila da hoće. Međutim, uz jako puno kontroverze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su četiri člana komisije u omjeru 3-1 izglasala da akvizicija nebi bila dobra za industriju te da stvara preduvjete za monopol, Washington Post javlja da se pokreće antimonopolska tužba koja ima veliku šansu efektivno blokirati daleko najveću akviziciju gaming industrije, te jednu od najvećih uopće u povijesti.

Microsoft je navodno lagao s Bethesdom

Komisija kaže da bi akvizicija pružila Microsoftu nepravednu prednost spram ostalih konkurenata na području konzola, pretplata te igranja iz oblaka. Smatraju da bi Microsoft imao moć uskratiti značajnu količinu sadržaja drugim platformama poput PlayStationa ili iskoristiti novi položaj na tržištu s manipulacijom cijenama ili izdavanjem inferiornijih verzija igara na drugim platformama.

“Microsoft je već pokazao da zna i da želi uskratiti sadržaj konkurenciji”, kaže Holly Vedova iz FTC-a te navodi primjere Starfielda i Redfalla nakon akvizicije Bethesde. “Nastojimo spriječiti Microsoft u preuzimanju kontrole nad najvećim neovisnim studijem za igre.”

EU: Nama ništa nisu obećali

Međutim, postavlja se pitanje je li Microsoft uopće ikad obećavao da neće učiniti Bethesdine igre Xbox ekskluzive? Da, godinama je tvrdio igračima da nije za uskraćivanje sadržaja drugim igračima, ali to je nebitno, igrači su naviknuli da ih se gazi. Pravo pitanje je – je li lagao regulatorima?

Nije, kaže Europska Unija. “Europska komisija bezuvjetno je odobrila transakciju Microsoft/Bethesda-ZeniMax jer je zaključila da ona ne izaziva zabrinutost za tržišno natjecanje. Microsoft nije preuzeo nikakve obaveze”, poručuju europski regulatori. Inače, EU će barem još nekoliko mjeseci raspravljati o ovom slučaju prije nego što donese konačnu odluku.

S druge strane, sasvim je moguće da je nešto slično Microsoft obećao FTC-u, pa prekršio, jer čemu inače ovako agresivan pristup? Podsjećamo, kako bi omekšao regulatore, Microsoft je prošli tjedan izrazio volju da se ugovorno veže s drugim platformama da u narednih 10 godina neće izdavati Call of Duty naslove samo na Xboxu.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano