Vijesti

Širi se vijest da Sony brani preprodaju PlayStation igara. To nije istina.

Ovog vikenda internetom internetom se ponovno širi teorija o navodno novim uvjetima korištenja koji će u Europskoj uniji onemogućiti preprodaju fizičkih izdanja PlayStation igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nije prvi put da se slične tvrdnje šire internetom od kada je u Uvjete korištenja 2013. dodan dio o zabrani preprodaje igara. “Ne smijete preprodavati softver na diskovima niti preuzeti softver, osim ako vam to izričito ne odobrimo mi ili izdavač”, piše u sedmom članku Uvjeta korištenja.

Tada je Sonyjev Shuhei Yoshida objasnio pravnu terminologiju te potvrdio kako je dopuštena slobodna preprodaja diskova. Od onda su očito maliciozni pojedinci u nekoliko navrata pokušali progurati sličnu teoriju, dizala se panika među zajednicom igrača, međutim, svaki puta netko unutar Sonyja bi ju demantirao.

Maliciozne tvrdnje

Sada kada se širi novi val kontroverze baziran na istoj teoriji, bitno je opet napomenuti kako se ništa osobito nije dogodilo ni promijenilo kako bi se stvorila insinuacija istog. Da, sedmi članak Uvjeta korištenja promijenjen je prošle godine u prosincu, kada je riječ “softver” zamijenilo “igra”, čime je samo promijenjena terminologija, ali ne i pravno značenje.

Da zaključimo, na dan 18. 12. 2023. slobodni ste i dalje preprodavati svoje PlayStation igre na diskovima, ali i Nintendo te Xbox igre. Nijedan nositelj platforme nije ograničio preprodaju fizičkih igara, a budući da fizička prodaja igara ionako nastavlja stabilno opadati, za njeno ograničavanje danas ni ne postoji interes.

Povezano