Vijesti

Skalpeli konzola kupuju aute, otplaćuju kockarske dugove i postaju poduzetnici: “To je lijepa priča”

Svi ih mrzimo, ali oni su sami sebi super. Uslijed nestašica konzola, oni koji su se najbolje snašli u kupovini i preprodaji preokrenuli su vlastite živote, a obične kupce to nije koštalo puno više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvari bismo kao kupci trebali biti ponosni jer pomažemo ljudima, tvrdi njihov svojevrsni glasnogovornik. Za Sky News tako je situaciju interpretirao Jack Bayliss, čovjek koji se također lijepo potpmognuo. On je pokrenuo pretplatničku uslugu, za 30 funti mjesečno skalpelima javlja kada se next-gen konzole pojave negdje u prodaji.

“Postoji i druga strana priče”

Danas broji preko 1500 pretplatnika koji generiraju golemih 400-ak tisuća kuna mjesečnih prihoda. Dakle, bogatstvo. Iako kaže da je svjestan moralnih dilema, smatra kako bi mediji trebali prenijeti i onu drugu stranu priče. A to su ljudi kojima je pomogao.

“Za mene posjedovanje PS5 ili XSX nije nužnost, već luksuz. Ako si možete priuštiti 500 eura, onda vam dodatnih 100 eura ne znači previše”, kaže Bayliss. “Moji pretplatnici s preprodanih 30 konzola zarade dobru mjesečnu plaću”, navodi uz opasku da to inače mnogi od njih nebi bili u mogućnosti. “Provode više vremena s obitelji, sa svojom djecom, renoviraju trošne kuće, kupuju nove automobile…”

“Jedan od pretplatnika imao je kockarski dug od 30 tisuća eura. Uzeli smo ga pod svoje, s nama je jednu godinu i sada se očistio“, navodi primjer zašto biste se trebali osjećati bolje kada preplatite skalpiranu konzolu.

Bayliss nema moralnih dilema. Kaže da svaka od karika distribucijskog lanca zarađuje svoj dio, pa tako mogu i skalpeli u onoj posljednjoj. “Stvar je ponude i potražnje, da nema nas mnogi nebi mogli kupiti traženi proizvod”, objasnio je. “Ovo je lijepa priča”, tvrdi.

Od narušenog distribucijskog lanca profitirali su i domaći preprodavači. Sredinom prošle godine otkrili smo golemo crno tržište PlayStation 5 konzola u koje je uključena i najmanje jedna trgovina. “To rade svi”, komentiralo je naše troje sugovornika.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano