Vijesti

SLUŽBENO: PS5 kontroler donosi dvije stvari koje će zauvijek promijeniti način na koji igramo

Mark Cerny, arhitekt PlayStationa 4 i 5 kaže da novi kontroler još uvijek nema ime, međutim, prilično smo sigurni u DualShock 5 naziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tipke L2 i R2 koje najviše koristimo u pucačinama za pucanje i ciljanje, odnosno u vožnjama za dodavanje gasa i brzine, imati će posebne utege i vibracijske motorčiće. Tako će developeri u pucačinama konfigurirati vibraciju na R2 trigeru tokom pucanja, ili će je kompletno zablokirati kad primjerice blokira puška u igri. Podrhtavanje kod dodavanje gasa, “zatezanje” kod korištenja luka i strijele, drugačije ponašanje ovisno koje oružje koristimo… Sve to su neke od mogućnosti koje će kompletno podignuti imerziju u igrama.

Nova generacija vibracije

Kad smo kod imerzije, nova tehnologija vibracije će je podignuti ne u svemir, već u drugu galaksiju. Tzv. “haptic feedback” vibraciju na kontroler donosi u takvom obliku da točno možete prepoznati po kojoj površini se krećete. Tako je spomenut impresivan demo od Japan Studia (Astro Bot Rescue Mission, Knack…) gdje je novinar Wireda uspio preko kontrolera prepoznati kreće li se njegov lik preko blata, pjeska, leda, leti li ili skače u bazen. Korištenje klasične vibracije na duže razdoblje većinom je izazivao negativne reakcije igrača, stoga je primjerice Gran Turismo Sport uopće ne koristi. S novom tehnologijom vibracija je toliko imerzivna i prirodna da sličnih situacija više neće biti.

Haptic feedback tehnologija je već dostupna kod Nintendo Switcha i Steam kontrolera (gdje primjerice na touch površini možete osjetiti slide kotačić). Sony je na njoj krenuo raditi nakon izlaska PlayStationa 4, međutim, procijenjeno je da bi usred vijeka platforme implementacija razdvojila igrače, što nebi bilo fer.

Na touch površini Steam kontrolera mogli ste osjetiti kotačić miša. Impresivna tehnologija, ali nažalost više se ne proizvodi.

Što se tiče izgleda, DualShock 5 u trenutnoj verziji, koja ispred sebe još ima praktički godinu dana razvoja, izgleda kao kombinacija nekakvog prijenosnog zvučnika i DualShocka 4. Novinar Wireda je čak upitao Marka Cernyja je li to mikrofon. Nadamo se kako slična pitanja nećemo postavljati za završnu verziju.

DualShock 5 će zbog primjene novih tehnologija biti nešto teži od DS4, međutim, kako kako tvrde iz Sonyja on će i dalje biti lakše od trenutačnog Xbox One kontrolera. Potvrđeno je i da kontroler ima ugrađen USB C konektor.

Sve o PlayStationu 5 čitajte ovdje.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano