Vijesti

Sony je imao priliku zgrabiti FIFA licencu

Ove sezone svjedočimo prvoj EA-ovoj nogometnoj simulaciji nakon razilaženja s FIFA-om. Međutim, sve je moglo biti bitno drugačije, jer PlayStation je prije puno godina imao priliku ugrabiti istu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to u vremenima kada se još formiralo tržište, broj igrača i kupaca nije bio ni približno širok kao što je to danas. Bilo je to 1997. kada je FIFA mimo Electronic Artsa Sonyju ponudila ekskluzivna prava na igru pod tim imenom. Urednicima Timeextensiona to je otkrio Tom Stone, tadašnji šef marketinga za EA u Europi.

“Sastao sam se s Chrisom Deeringom (tadašnjim šefom PlayStationa u Europi) koji mi je rekao: ‘Ponudili su nam prava za FIFA-u.’ Mora da se šališ. Ozbiljno? Prišli su ti i ponudili ekskluzivna prava na FIFA licencu? Nakon svega što smo napravili za njih??”

Sony se nije želio zamjeriti EA-u

Furiozni Stone nije mogao vjerovati što mu rade, a premda je PlayStation bio zainteresiran, nije želio dogovoriti ništa s FIFA-om. “Neću to potpisati osim ako se baš želite razići s FIFA-om. To je tvoj deal“, odgovorio mu je tadašnji šef PlayStationa. Tada je to imalo smisla, jer Sony i EA su tada jako dobro surađivali, osobito jer Sony u to vrijeme nije imao ni približno izgrađenu mrežu studija kao što ima danas te je platformu izgradio na suradnji s trećim izdavačima.

To je omogućilo dodatno vrijeme, ali i položaj u pregovorima za EA da dogovori produženje licence za naredne četiri godine. Nešto što 27 godina poslije nije uspio ispregovarati. EA Sports FC novi je nogometni velikan na tržištu, a FIFA traži novog partnera.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano