Vijesti

Sony je od mikrotransakcija zaradio 70% više nego od prodaje konzola

PlayStation je u godini pandemije i izlaska PS5 zaradio više novca nego ikada u povijesti. Prihod od preko 25 milijardi i čista zarada od 3,22 milijarde dolara brojke su kakve Sony s PlayStationom nije imao nikada u povijesti. Za povijesni rezultat daleko više su zaslužnije F2P igre nego nova generacija konzola.

U godini izlaska PS5 Sony je uprihodovao značajno veći iznos od mikrotransakcija i DLC-ova nego od prodaje konzola. 4,9 milijardi od prodaje konzola te 8,6 milijardi od DLC-ova i mikrotransakcija. Ako vam sada nije jasno zašto Sony i više nego rado gubi novac prodajom Digital PS5, nakon ovoga vam ne trebamo više ništa objašnjavati.

Pa nastavimo dalje istim tonom navodeći konkretne činjenice zašto si Sony može priuštiti gubitak novca sa svakom prodanom PS5 konzolom. Sony je zaradio više od prodaje digitalnih igara nego od prodaje konzola. U godini izlaska PS5 3,6 milijarde dolara od pretplatničkih usluga relativno su blizu iznosa od prodanih konzola te je sasvim izvjesno kako će i pretplatničke usluge premašiti zaradu od hardvera jednom kada Sony upogoni svoju izvedbu Game Passa.

A koliko je digitalna prodaja igara preuzela gaming industriju najviše govori idući podatak. Prodaja fizičkih igara na diskovima iznosi tek 5% ukupnih prihoda, a prodaja igara digitalnim putem zauzima čak 21% ukupnog prihoda. Dakle, 4 puta više kupujemo digitalno nego fizički.

I za kraj još jedan reality check. Više trošimo na mikrotransakcije i DLC-ove nego na igre. 8,59 milijardi u odnosu na 6,42 milijardi.

Dakle, da rezimiramo:

  • Sony više zarađuje od mikrotransakcija nego od prodanih konzola (70% više)
  • Sony više zarađuje od mikrotransakcija nego od prodanih igara (31% više)
  • Sony se sa zaradom od pretplata približava zaradi od prodanih igara
  • 4 puta više kupujemo digitalne igre nego fizičke

Za kraj zaključimo ono što nitko od vas ne želi čuti – pretplatničke usluge i F2P igre su budućnost gaming industrije.

Povezano