Vijesti

Sony je do kraja prošlog mjeseca prodao skoro 8 milijuna PS5, najuspješnija godina ikad za PlayStation

Niste zadovoljni s dinamikom isporuke PS5 konzola i dostupnim igrama? Prošli tjedan napisali sam detaljnu analizu usporedbe PS4 i PS5 u periodu 5 mjeseci nakon izlaska, zaključili smo da je situacija s PS5 bolja u odnosu na PS4 u apsolutno svakom segmentu, a dobro smo predvidjeli i da će prodajne brojke biti veće od PS4 unatoč velikoj nestašici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sony je predstavio financijske podatke za prethodnu fiskalnu godinu koja je završila s posljednjim danom ožujka. PlayStation divizija prihodovala je preko 25 milijardi dolara, te ostvarila 3,22 milijarde dolara čistog profita. Godina boostana pandemijom najuspješnija je godina u povijesti PlayStation divizije.

Objavljeno je kako je do 31. 3. prodano 7,8 milijuna PS5 konzola. Unatoč velikoj nestašici, epidemiji i globalnom nedostatku poluvodiča, to je oko 800 tisuća više nego PS4 konzola u istom periodu 2014.

Čak 69% prihoda za PlayStation stiže od mrežnih usluga. PS+ i PS Now, prodaja digitalnih igara, mikrotransakcije… Od svih digitalnih prihoda, čak 50% otpada na DLC-ove i mikrotransakcije. Dakle, Sony više zarađuje od mikrotransakcija nego od prodaje digitalnih igara. Najviše su za to zaslužne F2P igre poput Fortnitea, Warzonea i Apex Legendsa.

Više love od mikrotransakcija nego od prodaje konzola. Puno više

Sony s krajem ožujka ima 47,6 milijuna PS+ pretplatnika, što je rast za preko 6 milijuna u jednoj godini i blizu je vrhunca, ali zato je broj aktivnih igrača na mjesečnoj bazi u padu. Pandemija je krajem ožujka prošle godine prikovala čak 114 milijuna igrača uz PS konzole, a sada kada se polako otvaramo broj igrača na mjesečnoj bazi iznosi oko 109 milijuna.

Vidi se to po svemu – Sony je ostvario najbolje financijske rezultate u povijesti. Za to je najviše zaslužna globalna pandemija. Igrači su bili doma, više igrali i trošili, pa Sony za godinu pred nama očekuje blagi pad.

Stavimo PlayStationovu najuspješniju godinu u povijesti u perspektivu jednog od najvećih događaja prošle godine – Microsoftove kupnje Bethesde. Sony u svojoj najuspješnijoj godini ikad nije zaradio ni upola koliko je Microsoft platio Bethesdu. 3,2 milijarde dolara, a Bethesda je plaćena 7,5 milijardi. Što dovoljno govori o odnosima snaga na tržištu i kako će Sony trebati inovirati više nego ikad ako ne želi biti pregažen od strane bogatijeg Microsofta u narednih 5 do 10 godina.

Za kraj izdvojimo nama najzanimljiviji podatak. U godini izlaska PS5 Sony je uprihodovao značajno veći iznos od mikrotransakcija i DLC-ova nego od prodaje konzola. 4,9 milijardi od prodaje konzola, a 8,6 milijardi od DLC-ova i mikrotransakcija. Ako vam sada nije jasno zašto Sony i više nego rado gubi novac prodajom Digital PS5, nakon ovoga vam ne trebamo više ništa objašnjavati.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano