Vijesti

Sony je prijavio patent koji bi mogao omogućiti izvođenje PS3 igara na PS5

Još od vremena prije izlaska konzola aktualne generacije, manje ili više se priča o navodnoj povratnoj kompatibilnosti PS5 konzole s PS3 igrama. Ona je zasad ostvarena isključivo kroz streamanje putem PS+ Premiuma, a konačno bi mogla uslijediti ona “prava” podrška.

Naime, sam Sony prijavio je novi patent koji postavlja okvire izvođenja starijih igara na novom hardveru. Navodi se “uređaj” za kojeg pretpostavljamo da je PS5 koji se pokreće u posebnom načinu izvođenja sposoban simulirati različita hardverska okruženja kako bi se prilagodio igri.

Radi to na način da nad igrom provodi niz testova i njihovih varijacija, a sve kako bi bez problema izvodio naslove pisane za starije arhitekture. Premda se nigdje konkretno ne navodi ni PS3 ni PS3 igre, jasno je kako se radi o jednom prilično složenom procesu istovjetnom prilično složenoj platformi po pitanje arhitekture, a osobito zbog Cell procesora.

(Pre)komplicirani PS3

PS3 je bio posljednji Sonyjev pokušaj izrade igraće konzole izvan standardnih hardverskih okvira prije nego se prebacio na “Power PC” arhitekturu koja je developerima lakša za razvoj.

U patentu se nastavlja objašnjavati kako automatskim testiranjem “uređaj” može prilagoditi sve svoje taktove, frekvencije i brzine kako bi ugodno izvodio problematične starije naslove. Uskoro možda zaista zaigramo PS3 naslove nativno na PS5.. To bi imalo smisla, a tko zna, možda poput Microsofta se pronađe i rješenje za podizanje rezolucije i broja sličica u sekundi, premda je to zbog kompleksnosti PS3 nerealno za očekivati.

Povezano