Vijesti

Sony je pripremio novi AI za Gran Turismo 7, gazi najbolje esport igrače

Sophy je rezultat rada nove Sonyjeve AI divizije pokrenute prije 2 godine. Korištenjem deep learning tehnika u kolaboraciji s Polyphony Digital studio uspjeli su istrenirati AI za Gran Turismo 7 koji će, poštujući sva tehnička ograničenja automobila i pravila vožnje, postizati znatno bolje rezultate nego najbolji esport vozači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U treniranju umjetne inteligencije Sonyju su pomogli najbrži igrači iz GT Sporta o kojima smo pisali ovdje. “Sophy je krenula od nule, nije mogla pratiti ni ravnu crtu na stazi, a evoluirala je do vozača koji je pogurao najbolje GT Sport vozače do samih granica”, objasnio je predsjednik Sonyja Kenichiro Yoshida. Za razliku od, primjerice, AI u Forza Motosportu koji kopira ponašanje drugih igrača, Sophy je u trening krenula iz nule te ima specifično ponašanje.

U početku nije mogla pratiti ni ravnu liniju

Početkom prošle godine Sophy je obarala vremenske rekorde najboljih igrača, ali dok je dijelila stazu s drugim igračima to nije funkcioniralo baš najbolje. “Podcijenili smo koliko je teško kreirati sportsku stranu utrkivanja, naučiti AI da ne bude pretjerano agresivan ili pretjerano plašljiv pred konkurentima”, priznao je voditelj projekta Peter Wurman.

Izazov leži i u tome što je Gran Turismo 7 prije svega simulacija. Ponašanje automobila uvelike se mijenja ovisno o postavkama i tuniranju, pa je AI trebalo naučiti i da uzima i te varijable u obzir. Krajem 2021. Sophy se iskazala i u direktnoj utrci s drugim igračima. Sada pobjeđuje i takve utrke te se navodno jako dobro nosi s nepredviđenim izazovima, poput izgurivanja sa staze i sličnog.

Ipak, AI za Gran Turismo 7 nije razvijan kako bi zamijenio ljudske suigrače i protivnike. “Cilj nam je stvoriti umjetnu inteligenciju koja će osloboditi snagu ljudske kreativnosti i mašte”, tvrde iz Sonyjevog AI odjela, a koliko je zaista dobra Sophy saznat ćemo 4. 3. kada ćemo konačno i zaigrati Gran Turismo 7.

Više o tome kako su razvijali Sophy možete saznati u videu ispod.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano