Vijesti

Sony objasnio svrhu PlayStation Portala te otkrio kada će dobiti streamanje direktno iz clouda

Svakom novom objavom o PlayStation Portalu broje se pitanja – koja je svrha ovog uređaja? Sony je u PSP ugradio isključivo mogućnost igranja, odnosno streamanja igara s PS5, pa se ovako zgodan uređaj velikog ekrana doima nedovoljno iskorištenim. Osobito kada remote play već radi skoro pa identično na Android i iOS uređajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok čitatelji i mi sami postavljamo pitanja, na zapadnim tržištima PlayStation Portal je razgrabljen. Ne znamo je li rasprodan prirodno ili umjetno, budući da su prste u tržište umiješali i omraženi, pa se uređaji sada preprodaju po znatno većim cijenama.

Premda su mu brojni predviđali propast, PlayStation Portal se kupuje, a sada se oglasio i sam Sony. Njegov potpredsjednik Hideaki Nishino japanskom AV Watchu objasnio je logiku iza razvoja i lansiranja ovog ekrana s integriranim kontrolerom.

Ideja krenula prije Steam Decka

Kao jedan od čelnika koji je gurao ideju, kaže kako mobiteli u osnovi imaju jednaku svrhu, ali ekrani su većinom premali, a periferija poput vanjskih kontrolera ne djeluje toliko dobro. Tako je odlučeno napraviti nešto što s formatom neće odstupati od tradicionalnog način igranja, a pritom će imati veći i pregledniji ekran. Dodaje kako Portal pritom štedi dragocjene milisekunde odziva budući da je kontroler, za razliku od drugih alternativa, direktno povezan s uređajem.

Kaže kako je razvoj Portala započeo prije nego li su se pojavili prvi mobilni PC-evi poput Steam Decka i Asus Ally te navodi kako Portal nije ni planiran za mase igrača već cilja određenu skupinu ljudi. Dodaje kako je Sonyju više od zarade bitnija metrika igranja. Ako možete igrati PS5 posvuda, čak i bez TV-a, vrijeme igranja će se povećati. A broj igrača koji žele igrati i kada je TV nedostupan očito je dovoljan kako bi opravdao ovakvo nešto.

Igranje iz clouda uslijedit će naknadno

Na opservaciju novinara kako mu nije jasan izostanak direktnog streamanja iz clouda, Nishino odgovara kako nema neke razlike osim servera. Trenutno je server PS5, pa sugerira kako bi to ubuduće mogao biti i udaljeni server u cloudu, ali prije šire implementacije Sony želi osigurati da igranje iz clouda bude što bliže nativnom igranju. “Ne želimo da ljudi kažu kako ne mogu koristiti uređaj jer cloud gaming u nekom trenutku ne radi kako bi trebao.”

Ukratko, nekada kasnije možete očekivati softversko ažuriranje Portala koje će omogućiti igranje čak i bez posjedovanja PS5 konzole.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano