Vijesti

Steam se povodom 20. rođendana prisjetio igara koje su obilježile platformu. Na listi je i jedna hrvatska igra

Na jučerašnji dan prije 20 godina sa svojim radom krenuo je Steam. U prvim danima, Steam je bio tek sredstvo za ažuriranje Valveovih igara, prije nego što godinu poslije lansira jedan od najutjecajnijih naslova svih vremena – Half-Life 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, od samih početaka Steam je zamišljen kao klijent koji će i drugim developerima, ma koliko mali bili, omogućiti lakšu prodaju i distribuciju igara. Stoga ne čudi činjenica kako je platforma prvo predstavljena upravo developerima na konferenciji GDC. Na valu popularnosti Counter Strikea i Half Lifea, third-party developere 2004. predvodio je 2D sidescroller naslov Codename: Gordon (danas nažalost uklonjen). 2005. bila je prva ozbiljnija godina za Store, a 2006. validaciju joj je pružio Activision s Call of Duty 2, što je prva naznaka onoga što će Steam postati.

Steam je danas najveća gaming platforma s preko 130 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. Popularnost Steama oživjela je kulturu AAA naslova na PC-u, koji su godinama zaobilazili ili gurali u drugi plan PC igrače. No gotov sve je sjelo na svoje i danas je, ponajviše zahvaljujući Steamu, PC prvi izbor gamera više nego što je bio ikada prije.

Fini popusti

Kroz Steamovih 20 godina naigrali smo se sjajnih igara, a povodom rođendana, neki od njih koji su obilježili platformu pronašli su se na rasprodaji. Svi Valveovi klasici sniženi su za 90%, pa primjerice, Portal 2 može biti vaš za manje od eura. Najbolji WW2 RTS svih vremena Company of Heroes pronašao se na malo više od 3 eura, kao i Just Cause 2. Brojni Call of Duty naslovi sniženi su za najmanje 50%, Terraria je za 50% također uvijek dobar izbor, a Elite Dangerous će vam za 6 eura omogućiti sve ono što Starfield nije uspio.

Igre koje su obilježile Steam 2018.

Od novijih igara izdvojimo remasteriranu Mass Effect kolekciju za 80%, Monster Hunter World i Resident Evil Village za 50% popusta, Valheim za 40% i Assassin’s Creed Odyssey za 80%, a premda se nije pronašao na sniženju, kao jedan od naslova koji je obilježio 2018. Valve je izdvojio i SCUM domaćeg Gamepiresa.

Nostalgično putovanje kroz godine i popis igara s popustima pronađite ovdje.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano