Vijesti

Steam uvodi novi Family sistem, dijelite igre s do pet igrača istovremeno

Steam Family Sharing postoji već neko vrijeme i bio je solidan alat za dijeljenje igara između članova obitelji ili onih koji su glumili da to jesu. Jedna velika zamjerka postojećem sistemu je ta da samo jedan igrač iz “obitelji” u nekom trenutku može igre s istog računa, ali sada je Valve prezentirao veliku promjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tzv. Steam Families zamijenit će već postojeći sustav na način da svi unutar “obitelji” mogu u istom trenutku igrati sve igre svih članova obitelji. I to online, uz punu podršku za spremanje pozicija igara i achievementse na vlastitom profilu, a ostaje i podrška za modove te sve drugo što privatni profil čini privatnim i osobnim.

Ono što članovi obitelji i dalje neće moći je igrati istu igru istovremeno. Primjerice, ako obitelj ima kupljen samo jedan Helldivers 2, samo jedan igrač unutar obitelji moći će igrati tu igru.

Sa Steam Families stižu i novi alati za roditelje, koji ubuduće mogu lakše s jednog mjesta pregledavati povijest igranja djece te zadavati vremenske limite nad čitavim računima ili samo nad određenim igrama. Također, roditelji od sada djetetu mogu ograničiti kompletni pristup trgovini, socijalnim mogućnostima i slično.

Bez zloupotrebljavanja

Ako namjeravate zloupotrebljavati novi Family sistem, znajte da napuštanjem obitelji se možete vratiti u istu obitelj ili kreirati novu tek nakon godinu dana. Pritom i Family slot koji se uprazni također ima vrijeme hlađenja koje nitko ne može popuniti narednih godinu dana.

Također, imajte na umu ako jedan član obitelji zaradi ban igrajući vašu igru, da ćete automatizmom i vi kao vlasnik igre zaraditi istu zabranu. Stoga treba biti pažljiv i pomno birati s kim ćete podijeliti svoje igre.

Zasad je novi Steam Families dostupan kroz Beta program, kojeg možete uključiti u Settings > Interface > Client Beta Participation. Istovremeno, čini se kako zasad nema nikakvih ograničenja poput IP adrese ili kućne adrese općenito, u ovom trenutku možete stvoriti i pridružiti se obitelji bez obzira gdje se nalazili, pod uvjetom da živite u istoj državi.

Povezano