Vijesti

Super Mario Bros postavio novi rekord i prodan na aukciji za čak $660.000

Dobro ste pročitali, netko je zaista platio $660.000 za igru. Samo jednu igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Retro igre su oduvijek bile skupe, pogotovo one sa NES-a i SNES-a. Ukoliko su savršeno očuvane ili čak s originalnim celofanom, cijene se penju u nebesa te dosežu i po nekoliko tisuća dolara. One najrjeđe i najvrijednije se često šalju na procjenu očuvanosti, a najpopularniji i najpriznatiji među pružateljima usluga su VGA i WATA.

Ovaj potonji zadnjih godinu dana doživljava pravu eksploziju popularnosti i veliku medijsku pozornost zahvaljujući visokim iznosima prodanih igara s njihovim etiketama.

Godinama je NES igra Stadium Events obarala cjenovne rekorde i cijene su se kretale od nekoliko tisuća dolara za očuvani primjerak do nekoliko desetaka tisuća za zapakirani primjerak. No Super Mario Bros je novi igrač u kvartu odlučan porušiti sve rekorde i postaviti neke nedostižne.

Prošlog lipnja je tako jedan primjerak dosegnuo cijenu od $114.000. U prilog cijeni je činjenica da se radilo o ekstremno rijetkom izdanju vanjske kutije koje se na američkim prostorima prodavala svega nekoliko mjeseci. Visokoj cijeni je pomoglo što su kutija i celofan dobili gotovo maksimalne ocjene za savršeno očuvanost.

Novi rekorder je ista igra, identično rijetko izdanje, no ovaj put je prodana na Heritage aukciji za nevjerojatnih $660.000. Čak 13 kupaca se međusobno nadmetalo za ovaj istinski rijedak dragulj Nintendove povijesti. Šokantna je i pozadinska priča igre. Originalni vlasnik je kupio igru 1986. godine kao božićni poklon, stavio je u ladicu i “zaboravio na nju”. Zaboravljena je tako čamila u ladici 36 godina te nasreću ostala savršeno očuvana. Savjetujem starije igrače da prođu malo po podrumima i tavanima (i ladicama kod babe i djeda) možda pronađu neki zaboravljeni dragulj.

No bez obzira na zaista rijetkost igre, $660.000 je uistinu pretjeran iznos, čak i za najzagriženije fanove skupljanja grejdanih rariteta. Da stavimo ovu cijenu u perspektivu vrijednosti, prošlo ljeto je za svega $360.000 prodan jedini poznati primjerak prototipa Nintendo PlayStation konzole. Ako se vratimo još malo unatrag, 2014. godine je za $750.000 prodana tada najveća gaming kolekcija od preko 11.000 igara i konzoli.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano