Vijesti

Svi koji su ga igrali, slažu se da je Black Myth: Wukong sjajna igra. Ali ima problem sa ženama

Urednici nekih medija povodom Summer Game Festa u Los Angelesu nedavno su imali prilike zaigrati vrući Black Myth: Wukong. Akcijski RPG kineskog studija Game Science većinu njih oduševljava onim čime bi trebao oduševljavati.

Prije svega s igranjem. Animacije opisuju kao izuzetno glatke, a sami gameplay kao “ekstremno adovoljavajući” dok igrate kao tzv. Monkey King. On je glavni lik kojeg ste navikli gledati u dosadašnjim prikazima, ali može preuzimati oblike drugih bića, što dramatično mijenja igranje, pristup igranju i pruža neke nove mogućnosti.

Međutim, igra se suočava s jednim značajnim problemom. Vodstvo kineskog studija Game Science optuženo je za kreiranje seksističkog radnog okruženja i često je meta kritika zbog mizoginije. Otkriveni su i komentari jednog od dizajnera iz 2013. godine, koji je na društvenim mrežama izrazio neprimjerene stavove prema ženama.

On je izjavio da su žene biološki nesposobne razumjeti igre na isti način kao muškarci, te je dodao da ne želi u svojim igrama sadržaje za koje smatra da privlače žene, poput “tragičnih ljubavnih priča, mjesecom obasjanih cvjetova breskve i učenjaka koji sviraju flautu.”

Žena zmija iz Black Myth: Wukonga.

Ako hoćete, ima i jedan noviji komentar, gdje jedan od developera ovako komentira ženu-zmiju iz prošlogodišnjeg prikaza Wukonga: “Duh zmije je drugačiji od onoga što sam zamišljao, ali ako donju polovicu pokrijem rukom, još uvijek je moguće izd*kati.”

IGN je prošle godine naširoko istražio internu radnu kulturu. Pisao je kako logo studija podsjeća na spermij, što je vjerojatno i bila namjera suosnivača studija Feng Jia, čovjeka koji iza sebe ima gomilu pisanog traga seksizma, mizoginističkih komentara te aludiranje na seks s posebnim akcentom na snošaj muškarca. Neki će reći svojstvenih kineskoj kulturi, a drugi će zaključiti – pretjeranih čak i za to podneblje.

Fanovi zahtijevaju ispriku

U skladu sa svim tim ide i praktički jedina IGN-ova zamjerka svojeg druženja s Wukongom – u igri ima premalo žena. Taj komentar pokrenuo je lavinu komentara po internetu, jer ima i onih koji brane Game Science. Oni osobito dominiraju na Youtubeu gdje u komentarima traže ispriku, međutim, ne radi se o još jednoj “cancel” priči.

Autorica Rebekah Valentine iz svojih dva sata igranja pritom priznaje kako je Wukong sjajna igra, hvali dizajn, kako igranja tako i neprijatelja te općenito ima izrazito pozitivne dojmove.

Hoće li recenzenti uspjeti raščlaniti igru od očite mzigonije vodstva studija saznat ćemo krajem kolovoza za kada je zakazan izlazak Black Myth: Wukonga. Treba li uopće ocjena neke igre ovisiti o karakteru onih koji su je razvijali? Pišite nam u komentarima.

Igra

Povezano