Vijesti

Svima nam se sviđa PlayStation 1 startup zvuk. Znate li kako je napravljen?

Upoznati ste sa početnim zvukom prilikom paljenja PS1 konzole, jel’ tako? Niste? Evo onda kratki isječak pa da budete upoznati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jednom rječju – epic!

Baš kao što sam ispod videa napisao, uvod je stvarno epic. Kao da konzola želi poručiti da smo upravo startali sekvencu nečeg svemirskog, vanserijskog, tehnički ultra naprednog komada hardvera koji će nas upravo uvući u dimenzije za koje nismo ni svjesni da postoje i da nakon te sekvence više ništa neće biti isto. Svaki put kad čujem taj intro, električni impulsi oduševljenja se šire mojom leđnom moždinom.

Kako je napravljen taj intro? Sljedeći video se kojeg je napravio Nitrocosm Studios se bavi dekonstrukcijom samplea izvučenog iz BIOS-a u ADPCM (Adaptive Differential Pulse Code Modulation) formatu.

Ispada da je tako bogati i impozantni intro zapravo napravljen pomoću samo 3 fajla koji su ukomponirani u različitim vremenskim okvirima te su neki od njih rastegnutog vremenskog trajanja čime im se mijenjala zvučna visina. Ovime se uštedilo na zauzimanju prostora s obzirom da je BIOS velik svega 512KB.

E sad, kopajući malo po prostranstvima interneta ili YouTube komentarima dotičnog videa, dolazimo do saznanja da su u Sonyju očito jako voljeli Roland D-50 sintisajzer i njegove demo presetove pa su ih iskoristili za intro. Onaj koji prvi upada u uho se zove “Spacious Sweep” i može se čuti na 6:07 na sljedećem videu:

Onaj zvonkasti metalni zvuk u pozadini je “Oriental Bells” i može se čuti OVDJE. Jedino nisam odgonetnuo treći, reverzno postavljeni, zvuk koji nastaje prelaženjem logoa iz bijele pozadine u crnu.

A kako je nastao PS2 intro zvuk? Prilično lagano:

Mind-blown!

Moguće je da je osoba zadužena za glazbu PS2 introa nakon nekoliko bezusješnih pokušaja i nezadovoljstva samo lupila pokrovom za tipke glasovira od tipke, proizvela takav zvuk i sve ostalo je povijest! Ok, vjerojatno ipak nije, ali to je priča za neko drugo vrijeme.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano