Vijesti

Ubisoft ne želi ovisiti o AAA igrama, ali zato razmatra povećanje cijena

Glavešine Ubisofta definitivno imaju razloga za zadovoljstvo. Totalni zaokret iz prethodne generacije iscrtava se na odličnim poslovnim rezultatima, a kulminacija je stigla u posljednjem tromjesečju prošle godine kada je Ubisoft postigao najuspješnije financijske rezultate u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljeno je to u kvartalnom izvještaju. U navedenom razdoblju Ubisoft je ostvario neto dobit od milijarde eura, za što je najzaslužnija Assassins’s Creed Valhalla. Valhalla se u prvom tjednu prodavala više nego ijedna druga igra ikada u serijalu, ali ipak nije premašila Assassin’s Creed 3 koji je i dalje najuspješnija igra po prodaju u čitavom prvom kvartalu.

Osim Assassin’s Creeda, Ubisoft je zadovoljan i s Watch Dogs: Legionom te Immortals Fenyx Risingom budući da su obje igre zasjele među 7 najprodavanijih igara na novim konzolama.

Guranje AAA igara je skupo i zahtjevno

Ubisoftu se mora priznati strašna blagdanska postava igara. Nijedan izdavač, pa ni Sony ni Microsoft, nije gurao nove konzole kao što je to napravio Ubisoft. Valhalla, Legion i Fenyx Rising sve su odreda visokobudžetne igre i sve odreda stizale su s next-gen nadogradnjama. Dok drugi izdavači igre takvog kalibra raspoređuju kroz čitavu godinu, Ubisoft je sve tri izdao u nešto više od mjesec dana ukupnog razmaka.

Međutim, svjesni su i sami stanja u gaming industriji. A ono je takvo da najveću zaradu ostvaruju F2P igre poput Fortnitea, Warzonea, Apexa, League of Legendsa i drugih. Razvoj i prodaja AAA igara krvav je posao, zato je CFO Frederick Duguet najavio transofrmaciju poslovanja. “Odmičemo se od poslovanja fokusiranog isključivo na AAA naslove”, kaže Duguet, pa za ubuduće najavljuje dinamične kombinacije velikih igara i F2P premium igara.

Ipak, osim Brawlhalle, Ubisoft zasad nema besplatni naslov na koji bi se oslonio. O battle royale naslovu Hyper Scape više ne priča nitko te iskreno više ne vidimo način kako da se popularizira unatoč tome što se radi o kvalitetnom proizvodu, a nekih novih naslova, barem zasad, nema na vidiku. To bi možda mogao biti Roller Champions?

Povećanje cijena?

CFO Duguet se osvrnuo i na povećanje cijena koje je popratilo početak nove generacije konzola. Sony, Activision i Take-Two podignuli su cijene AAA next-gen naslova na $70/€80, a vidjeti ćemo hoće li to isto napraviti i Microsoft kad stigne njihov prvi naslov takvih gabarita.

“Što se tiče povećanja cijena, još uvijek analiziramo situaciju na tržištu, ali još uvijek nismo donijeli konačnu odluku”, tvrdi Duguet. Ako i poveća cijene, to zasigurno neće započeti s Far Cry 6 kojeg ćemo igrati u periodu do jeseni.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano