Vijesti

UK je konačno odobrio Microsoftovu kupnju Activision Blizzarda

Odjel za tržišno natjecanje (CMA) u Ujedinjenom Kraljevstvu konačno je, nakon odbijenice ranije ove godine, Microsoftu dao privremenu dozvolu za konačnu akviziciju Activision Blizzarda. Privremenu, budući da su se usuglasili uvjeti, a koje Microsoft tek treba započeti provoditi.

Jedan od tih uvjeta je prodaja prava za cloud streaming Activision Blizzardovih igara Ubisoftu. Kako smo pisali u kolovozu, Ubisoft će upravljati svim igrama narednih 15 godina, što je CMA prihvatila kao dobar ustupak koji će, barem u nekoj bliskoj budućnosti, onemogućiti Microsoftovu apsolutnu dominaciju na tom polju. Tako će konkurencija, a prije svega Amazon, GeForce i PlayStation, imati još 15-ak godina prilagodbe ovom rastućem tržištu.

“Identificali smo preostale nedoumice u vezi s novim ugovorom, a Microsoft je iznio rješenja za koje smo privremeno zaključili kako bi trebali riješiti potencijalne probleme”, stoji u izvješću tog državnog tijela. Zato i ovo “privremeno”, budući da, navodi CMA, Microsoft još uvijek može prevariti sistem, u smislu otkupa prava natrag od Ubisofta ili izmjene uvjeta.

Microsoft ne smije biti nestašan

Microsoft je pristao na to da CMA može u bilo kojem trenutku u narednih 15 godina povući dopuštenje, ali samo ako se prekrše dogovoreni uvjeti. Konačna potvrda ovog najnovijeg dogovora uslijedit će 6. 10., ako drugi veliki tržišni takmičari ne budu imali prigovora. A po svojoj prilici, neće, jer dojma smo kako su se svi usuglasili po ovom pitanju. A osobito Sony, koji je imao najviše prigovora, ali već potpisani ugovor za Call of Duty riješio je otvorena pitanja.

Podsjetimo, SAD i EU već su donijeli konačne pozitivne odluke, pa je Microsoft tako tek nekoliko tjedana udaljen od konačnog završetka ovog dugogodišnjeg i iscrpljujućeg procesa.

Povezano