Vijesti

UK nije odobrio Microsoftu kupovinu Activision Blizzarda

Tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja u Ujedinjenom Kraljevstvu prvo na svijetu nije odobrilo spajanje Microsofta i Activision Blizzarda, javlja Gamesindustry.biz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamošnja Uprava za tržišno natjecanje u odluci navodi kako bi spajanje Microsofta i Activision Blizzarda rezultiralo znatnim smanjenjem konkurencije unutar tržišta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

To je odluka tzv. prve faze istraživanja, a koja se može nastaviti u drugoj fazi ako se Microsoft i Activision ne slažu. Alternativa je da oboje ponude nove uvjete koji nebi u tolikoj mjeri utjecali na problematiku tržišnog natjecanja.

Bojazan da bi se Sonyju umanjilo ili onemogućilo tržišno natjecanje

Uprava za tržišno natjecanje napominje kako je odluka donesena na temelju analize tisuća dokumenata svih uključenih strana (vjerojatno i Sonyja), a konačan zaključak je taj da bi spajanje naštetilo konkurenciji u dvije jedinstvene točke:

  • Dogovor bi mogao dovesti do toga da Microsoft “uskrati ili degradira” Activision Blizzardov sadržaj s drugih konzola ili pretplatničkih usluga
  • Microsoft bi mogao iskoristiti svoj ekosustav obogaćen Activisionovom katalogom kako bi “isključio konkurente u uslugama igranja iz oblaka”

Regulatore tržišta brine i to da bi Microsoft s kontrolom nad Call of Dutyjem, World of Warcraftom te Candy Crushom mogao nanijeti štetu potrošačima, jer potrošači nemaju u interesu da se Sonyju umanji sposobnost i mogućnost natjecanja.

Microsoft i Activision Blizzard sada imaju tjedan dana vremena iznijeti materijal koji bi dokazao da spajanje neće rezultirati značajnim slabljenjem konkurencije. Globalno gledano, kako bi se akvizicija realizirala, Microsoft treba dobiti odobrenja s najvećih svjetskih tržišta.

Nakon objave odluke javio se i Microsoft. Šef Xboxa Phil Spencer u podužem obraćanju poručuje kako vjeruje u promjenu odluke, ali pritom ne navodi argumente koji bi trebali promijeniti stajalište regulatora u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano