Zanimljivosti

MGS4 je trebao izaći na X360 i sve je bilo spremno. Osim jedne stvari

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots i dalje ostaje jedina MGS igra ekskluzivna za jednu platformu. I dok postoji uvjerenje kako je MGS4 na PS3 rezultat dogovora Sonyja i Konamija, 15 godina poslije saznajemo da to nije baš cijelosti tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je inicijalan dogovor vjerojatno postojao i to u obliku vremenske ekskluzivnosti, Konami je namjeravao izdati igru na Xboxu 360, te je čak imao spreman port, otkrio je to u knjizi Ultimate History of Video Games: Volume 2 nekadašnji producent Ryan Payton iz Kojima Productionsa.

“Unatoč tome što su neki moje kolege bili okorjeli obožavatelji PlayStationa i nisu željeli trošiti resurse na testiranje porta, Konami je ipak odlučio to napraviti”, otkrio je Payton. “Smatrali su da će MGS4 izgledati i raditi loše na Microsoftom inferiornijem hardveru. Ali jednog dana, Konamijev R&D tim ugostio nas je kako bismo vidjeli plodove njihovog rada – MGS4 radio je lijepo i glatko na Xboxu 360. Kao jedan od rijetkih Xbox fanova u uredu bio sam jako uzbuđen.”

Ako se igra uspješno portala na Xboxu 360, zašto nikada nije izdana na toj konzoli? Nije do ekskluzivnog dogovora, koliko do činjenice da je Microsoft na X360 koristio DVD-e, za razliku od Sonyja koji je već prešao na Blu-Ray. A MGS4 je bio golema igra i zauzimao je oba layera Blu-Ray diska veličine 50 GB. Za izdavanje na X360 bilo bi potrebno 5-6 diskova, a digitalna distribucija još nije bila toliko raširena da bi se razmatrala kao solo poslovni model.

Ako je MGS4 radio dobro na Xbox hardveru, teško nam je shvatiti zašto se onda nikada nije pojavio u jednoj od MGS kolekcija. A neće se pojaviti ni u jesen, kada Konami planira portati MGS remastere iz HD Collectiona na PC, PS5 i XSX/S.

Igra