Zanimljivosti

Mladić oborio svjetski rekord u Tetrisu. Voditeljica na televiziji mu savjetovala da izađe van iz kuće na svježi zrak

“Zašto ne pišete o onom malom o Tetrisu?”, pitali su nas brojni dok je vijest jučer radila krugove po mainstream medijima. Kao gaming portal možda smo i trebali, ali iziritirani površnim izvještavanjem, senzacionalizmom te nezaobilaznim iščuđavanjem “igricama”, eto, nismo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je za razliku od nekih drugih medija Mojmira noćas jako lijepo pristupila temi, britanski Sky News se ponovno sramotio. Što neće iznenaditi nikoga tko barem površno prati nogomet ili neki drugi sport na otoku. Ali o čemu se zapravo radi?

Nikome ovo dosad nije pošlo za rukom

Premda se Tetris u teoriji može igrati beskonačno, jer nema kraja stvaranju i slaganju novih oblika, 40 godina stara Nintendo konzola ipak ima svojevrsni limit, odnosno razinu koju hardverski više ne može procesirati. Dosegnuo ju je 13-godišnji Willis Gibson, na 157. levelu igra se smrznula, dalje od toga tehnički ne može i to je trenutak kada si “pobijedio igru”.

Vjeruje se da je mladi Gibson prvi na svijetu kojem je to uspjelo za rukom, u što ne možemo biti potpuno sigurni, ali svakako je prvi koji je dokumentirao poduhvat. Svejedno, radi se o golemom uspjehu, osobito na sceni koja je prilično aktivna, a tokom 40 godina milijuni igrača pokušalo je ostvariti isto.

Kako je ispričao New York Timesu, majka mu je kupila retro konzolu i CRT televizor, ovaj hobi vježba oko 20 sati tjedno, u prosjeku manje od tri sata dnevno, a osim što obara rekorde, sudjeluje i na natjecanjima od kojih je dosad zaradio preko 3+tri tisuće dolara.

No vratimo se na Sky News. Budući da posjeduje prava na prijenose Svjetskog prvenstva u pikadu, ova britanska TV kuća 10-ak dana nije prezala od teškog senzacionalizma, pomalo i bezukusnog, kada je 16-godišnji natjecatelj nizao pobjede te iznenađujuće dosegnuo finale natjecanja. Spomenimo da je samo finale bilo jedno od najgledanijih sportskih događaja svih vremena u Britaniji, a Sky News je kao nositelj prijenosa zasigurno jako dobro trgovao.

Jedno postignuće je uspjeh, drugo je podsmjeh

I dok Sky News slavi mladog finalista koji je, eto, zavidan sportski uspjeh postigao ne izlazeći iz zatvorenih prostora, voditeljica Jayne Secker je uređujući segment vijesti mladog igrača Tetrisa svrstala u segment zanimljivosti. Što samo po sebi nije problem, ali zato jest ono što je nadrobila uživo na nacionalnoj televiziji.

“Kao majka, poručila bih da se makneš od ekrana, izađeš van i udahneš svježeg zraka jer pobjeda u Tetrisu nije životni uspjeh”, s podsmjehom i baš onako, podcjenjivački, dodaje iz pozicije 51-godišnje žene koja, nebi li izgledala 20 godina mlađe, pod nekoliko slojeva šminke čita s blesimetra. To je životni uspjeh.

Povezano