Vijesti

Zaposlenik Microsofta potkrao 10 milijuna dolara u poklon karticama

Bloomberg donosi priču o Volodymyru Kvashuku, bivšem softverskom inženjeru u Microsoftu. Zaposlen je 2016., a dio posla bio mu je kupovanje digitalnih proizvoda s lažnih računa kako bi se ustanovili potencijalni bugovi u procesu kupnje i online plaćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije mu dugo trebalo da otkrije bug koji je generirao 25-znamenkasti kod svaki put kada je radio lažnu transakciju, a koji je otvorio neograničen izvor za kupnju Microsoftovih proizvoda. Bug, naravno, nikome nije prijavio, već je krenuo preprodavati poklon bonove za 55% manju cijenu.

Kako bi zametnuo trag koristio je testne email račune kolega, a novac je transferirao bitcoinom. Kao pravi Ukrajinac na kojeg bi bila ponosna slavenska majka ukrao je preko 150 tisuća kartica i tako si priskrbio dobit od preko 10,1 milijuna dolara.

Velika kuća, gliser, privatni avion…

Cilj mu je bio kupiti veliku kuću na jezeru, gliser i privatni avion. Porezna uprava je ustanovila čudne puteve prihoda, ali Kvashuk se uspio opravdati kako je sav kapital ostvaren trejdanjem kriptovaluta što mu je i prošlo. Ali bio je previše pohlepan i u konačnici ga je dočekala ruka pravde.

Da nešto nije u redu u Microsoftu su shvatili negdje 2018. kada je primijećen gotovo dvostruki porast prodaje kartica. Smatralo se kako je u pitanju vanjski haker, a zatim je doveden iskusni detektiv koji je nakon nekoliko mjeseci ustanovio kako iza čitave priče stoji upravo naš junak. I tako je Kvashuk dobio otkaz i završio na sudu.

U veljači ove godine osuđen je za 18 kaznenih dijela, biti će deportiran u Ukrajinu gdje će odležati 9 godina, morat će platiti 8.3 milijuna dolara štete. Ako je bio pametan, na sigurno je pospremio barem nekoliko Bitcoina.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano