Vijesti

Zašto nema PS5 na policama? Prodaje se 160 puta brže od PS4

“Zašto su ga izdali kada ga ne mogu proizvesti dovoljno”, komentari su čitatelja kada god se osvrnemo na nedostupnost PlayStationa 5 u prodaji. Istina je, globalni lanci opskrbe su isprekidani, materijala nema, sve je poskupilo, međutim, činjenica je da situacija nebi bilo puno bolja ni da između dvije generacije nismo imali pandemije i ratove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes kupaca je golem, a najbolje se to vidi iz jednog slajda koji nam je upao u oko na netom završenoj Sonyjevoj poslovnoj prezentaciji. Kako bi prikazao povećani interes kupaca PS5 u odnosu na PS4, Sony je usporedio prodaju i potražnju nakon perioda od prve godine prodaje obje konzole.

Za primjer su uzeta tri najveća prodajna lanca u SAD-u. U prvoj godini prodaje, u trenutcima kada bi se isporuka PS5 konzola pustila u prodaju, prodavala se tempom od 80 tisuća komada u 82 minute. S druge strane, kada bi isporuka PS4 konzola bila puštena u prodaju, za prodaju 80 tisuća primjeraka bilo bi potrebno čak 9 dana.

Dvostruko više zainteresiranih kupaca

Karikiramo i matematika je gruba, ali dok bi se isporuka od 80 tisuća PS4 konzola prodala u 9 dana, u istom periodu, kada bi pratila proizvodnja, PS5 bi se prodao 13 milijuna primjeraka. Dakle, PS5 se u odnosu na PS4 prodaje približno 160 puta brže. Toliki je interes. Istina, da Sony zaista može isporučiti toliko primjeraka u kratkom vremenu, brzo bi došlo do zasićenja, ali okvirno ste dobili barem približan dojam o golemom interesu kupaca.

Istraživanje tržišta u SAD-u je pokazalo i gotovo dvostruko više zainteresiranih kupaca nakon jedne godine prodaje u odnosu na PS4, a Sony može biti zadovoljan i rezultatima u Kini koja je sada postala šesto najveće tržište za PlayStation. Zaključno s ožujkom ove godine, u Kini je uz limitiranu isporuku prodano 670 tisuća PS5 konzola, dok je u istom periodu uz neometanu isporuku prodano tek 250 tisuća.

Sve to dovodi nas do Sonyjevog ultimativnog plana, a to je, kako sami priznaju, izgraditi svoju najveću platformu dosad. Platformu s najvećim brojem prodanih konzola i aktivnih igrača. Dakle, na meti je i dosad neprikosnoveni PlayStation 2 s preko 155 milijuna prodanih komada.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano