Vijesti

Zašto PS5 SSD ima samo 825GB, a ne čitavi terabajt?

Posljednjih dana smo na društvenim mrežama i forumu primijetili kako je dobar dio vas još uvijek zbunjen odlukom Sonyja da PS5 disk isporuči u izvedbi od samo 825GB. Zašto baš ta čudna brojka? Znači li to da je Sony odlučio reklamirati brojku koja ostane nakon onoga što “pojede” operativni sustav? Nažalost ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SSD PlayStationa 5 i protok podataka među svim komponentama unutar konzole nešto je na čemu je Sony radio više nego bilo koji proizvođač potrošačke elektronike. Pa je tako i SSD posebno dizajniran za PS5 i razlikuje se od klasičnih SSD diskova današnjice.

825 ili 1650. Nema između.

Kako bi što učinkovitije komunicirao s ostalim komponentama konzole, SSD posjeduje 12 tzv. kanala na koje je raspoređeno svih 825GB u komadima po 68.75GB. To se u slučaju PlayStationa 5 zajedno s posebnim dizajnom protočnosti pokazalo kao idealna kombinacija za maksimalni protok podataka od 5.5GB/s.

Radi se o kompromisu koji je postignut kako bi se dosegnula maksimalna protočnost podataka, a cijena je jedini razlog zašto se nije išlo na veći kapacitet. Naime, kako bi se održao sklad i maksimalna optimiziranost, jedini naredni mogući kapacitet je 1650GB, odnosno dvostruko više. SSD memorija je skupa, a dvostruko veći kapacitet bi cijenu konzole vinuo u nebesa.

Isječak s predstavljanja PS5 hardvera.

To je ujedno i razlog zašto nećemo moći kupiti bilo koji SSD na tržištu. Čak ni onaj koji na papiru ima identičnu ili veću protočnost od SSD-a PlayStationa 5. Primjerice, SSD nekog trećeg proizvođača može stići u izvedbi od 1TB, ali će zato na papiru trebati imati značajno veću propusnost od 5.5GB/s kako bi nadoknadio nesklad s arhitekturom PS5. Stoga će Sony testirati svaki novi SSD na tržištu i dijeliti certifikate kompatibilnosti.

Koliko će prostora ostati na raspolaganju?

Sada možemo zaključiti odgovor s početka teksta. Kada operativni sustav “pojede” svoj dio, slobodnog prostora na PS5 bi trebalo biti oko 700GB.

Osim u slučaju neoptimiziranih igara poput Call of Dutyja, a prema prvim naznakama, AAA igre na PS5 trebale bi u pravilu težiti od 50 do 150 GB. Demon’s Souls koji je punokrvna 4K igra teži 66GB, a Spider-Man Remaster i Miles Morales po 50 i 55 gigabajta.

Pretpostavljamo kako će velika većina igara ipak ostati ispod 100GB kako generacija bude odmicala, budući da će se savladati nove tehnike kompresije (PS5 ima poseban čip samo za dekompresiju) i umanjiti dupliciranje podataka koje na SSD diskovima, a posebno ovom na PS5, nije potrebno.

Može i jeftinije, bez kupovanja dodatnih skupih SSD-ova

Ovisno od igre do igre, tako ćemo odjednom na PS5 moći imati od 5 do 10 igara. Međutim, odlična stvar je to što ćemo sve njih moći pospremati na eksterne klasične USB 3.0 diskove. Nažalost, igre s njih nećemo moći pokretati budući da su tvrdi diskovi apsolutno prespori za PS5 standarde, ali će se moći kopirati natrag na PS5 SSD kako bismo uštedjeli vrijeme skidanja s interneta.

Eksterni USB diskovi veličine 1TB mogu se kupiti i za ispod 300 kuna, pa će oni svakako biti zgodan dodatak PlayStationu 5.

Hoće li prostor na PS5 biti problem? Hoće, ali ni približno toliko koliko ste se bojali.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano