Zanimljivosti

Desetine tisuća ljudi gledaju FIFA 23 streamove misleći da je to pravo Svjetsko prvenstvo

I dok kod nas javna televizija besplatno prenosi utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, u nekim drugim zemljama gledateljima nemaju tu sreću. Stoga se okreću ilegalnim streamovima na internetu, a neki domišljatiji streameri to su odlučili iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijetnamski VNExpress javlja kako su se brojni gledatelji iz te zemlje upecali na FIFA 23 streamove. Njih na desetke tisuća pratilo je utakmicu Njemačke i Japana na Youtubeu, a koja je ustvari bila simulacija u igri postavljena na 90 minuta realnog vremena.

Kada su neki od njih shvatili da zapravo gledaju prevaru, pokušali su objasniti to objasniti ostalima u komentarima, međutim, ne gledaju svi chat. Mi smo brzom pretragom koristeći Google Translate pronašli nekoliko takvih završenih streamova. Svi oni imaju na desetke tisuća pregleda i, naravno – uključene reklame te na tisuće dobivenih pretplatnika.

Nije protivno uvjetima korištenja

Posebno na takve prevare nasjedaju stariji ljudi, neupućeni u videoigre i moderne tehnologije, a koji, nazovimo ih utakmice, gledaju preko mobitela nesvjesni komentara i upozorenja drugih gledatelja. “Morate pažljivo pročitati opis videa kako biste shvatili da je to tek simulacija utakmice”, objašnjava jedan od njih koji se ne može načuditi vjernosti prikaza u FIFA-i 23.

Važno je napomenuti kako obmanjujuće prakse nisu protivne Youtube uvjetima korištenja. Dovoljno je u opisu navesti da se radi o videoigri, a mi ljudi, selektivni kakvi i jesmo, trebali bismo bolje čitati i razumijevati što točno gledamo.

Igra