FFA Focus

Dosad najbolje igre u 2023. su remasteri i remakeovi

Dok mi se pogled, više profesionalno nego privatno, gubi negdje u lipnju, kada ćemo na velikim prezentacijama dobiti najave igara koje će obilježiti ovu i naredne godine, rezoniramo prvih pet mjeseci ove godine. Što ste igrali? Što smo igrali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja osobno malo toga. Priroda ovog posla je takva. Urednici ne igraju puno. Ne stignu, a često im se ni neda, što je svojevrsno prokletstvo kada nam je sve dostupnije nego drugima. Međutim, iz perspektive redakcije te iz perspektive onoga što mi je prvo na redu za igranje, sasvim je jasno kako je 2023. godina, barem dosad, godina remastera i remakeova.

Kao i toliko godina ranije, a osobito onih s početaka prošlih generacija konzola, prerade starih igara pokazuju se isplativima. Nostalgija je jaka karta, bila je i nastavit će biti. A kako godine odmiču, ukazuje se nepobitna činjenica – genijalna kreativnost je vječna. Ako je neka igra bila savršena prije 20 godina, bit će to i danas. Isto vrijedi i za filmsku te glazbenu industriju, a pogotovo za književnu. JD Sallinger je vječan, a vječni su i Marulić, Krleža, Mažuranići…

Vječni i manje vječni

Znate tko je još vječan? Shinji Mikami. Godina je mlada, ali taj čovjek je zaslužan za dvije najuspješnije igre 2023. Resident Evil 4 i Hi-Fi Rush. Hi-Fi Rush je prema Metacriticu najbolje ocjenjena nova igra velikog studija ove godine, ali za potrebe ovog teksta bitniji su nam Leon i Ashley.

Ako čovječanstvo preživi toliko dugo, četvorka će u tko zna kojem reizdanju i za 200 godina biti sinonim za sjajnu igru. Na njoj će se graditi (zapravo, već se grade) AI modeli, ono malo ljudske kreative što ne pojede umjetna inteligencija će istraživati i secirati, a neki budući mi i vi će igrati opet iznova. A tko zna, Adu Wong možda projicira neko trospolno biće iz druge galaksije, čisto da se neki imaju na što žaliti.

Bila Ada Wong Azijatkinja ili Klingonka, za 200 godina Resident Evil 4 će i dalje vladati na vrhu ljestvica, a FFA, ako ga bude, izvještavat će o novim milijunima prodanih primjeraka. Kralježnica RE4 je bezvremenska. Isto vrijedi i za Metroid Prime. The Witcher. Personu. Dead Space…

Što im je svima svojstveno? Zauzimaju najviša mjesta među dosad najbolje igrama u 2023., a poremetit ih neće ni Star Wars Jedi: Survivor koji izlazi sutra. Nije ta razina. Remasterirani Metroid Prime i Witcher 3 s 94, remake Resident Evila 4 je zaslužio 93, remasterirana Persona 4 dobila je 90, Dead Space 89… Pritom su se sva ta reizdanja prodavala jako dobro, u milijunskim naknadama. Ranijih godina to su reizdanja The Last of Usa, Portala, još Persona, God of Wara, Demon’s Soulsa, Tony Hawka, Call of Dutyja i drugih.

Igramo da bismo se zabavili

Da se industrija visokobudžetnih AAA naslova pronašla u svojevrsnoj krizi kreative jasno je već neko vrijeme. Kriza da, ali kritično nije. Ne može biti kritično s Elden Ringom, novom Zeldom i The Last of Usom, a potom i s naslovima poput Hadesa i Disco Elysiuma koji će uvijek inspirirati nekoga tko ima na raspolaganju velike budžete.

Istovremeno, uvijek će biti novih naslova s prodajom u desecima milijuna. Poput Hogwarts Legacyja. Ali Hogwarts Legacy je samo dobra igra napravljena po popularnom IP-u. Za tri godine sjetit ćemo je se samo kada izađe nastavak, koji također neće biti bezvremenski. Ali ni ne mora biti. Kao ni Jedi: Survivor. Zašto bi uopće trebao biti? Igre prije svega moraju biti zabavne. Kao i drugi zabavni mediji. Onaj tko gleda samo oscarovske filmove propušta jako puno.

I ne, ne nastojim dokazati neku dubokoumnu poantu. Nema je, i ovo je možda najbezvezniji tekst ikad. Nitko vam nikad neće moći vratiti ovih nekoliko minuta vremena koje ste izgubili čitajući. O čemu se radi? Zapravo, pokušavam sam sebi opravdati 15-ak sati koje ću ovog vikenda nepovratno udrobiti u Resident Evil 4. Po četvrti ili peti put. Mojih 15-ak sati mogao je dobiti Hogwarts Legacy, Dead Island 2 ili novi Star Wars. Bili su u užem izboru. Ali neće. Dobit će je 18 godina stara igra. Opet. A potom ću nastaviti udarati po Factoriju.

ffa anketa

Vodite li se ocjenama kada birate što ćete igrati?

A što ćete vi igrati ovog vikenda? Ono što vam se igra. Ljestvice i ocjene su bitne koliko su i nebitne. Meet Your Maker je super zabavan, a ima samo 72 na Meti. A što ćemo sa Forspokenom? Zbog prosječne ocjene od 64 neće ga nitko zaigrati, a trebao bi. Kolegi Filipu (@Flipper) je dobar, a Luka (@AlexY) ga je popljuvao u FFA recenziji. I što sad?

Povezano