FFA FocusVijesti

Geralt iz Witcher igara obolio je od raka prostate. Otkrio ga je na vrijeme i bit će dobro, a možete i vi

Svaka čast Henryju Cavillu, ali za gamere postoji samo jedan Geralt. To je Doug Cockle, američki glumac koji je pružio glas Geraltu u sva tri dosad izašla The Witcher naslova. Danas je na Twitteru njegova objava mnoge natjerala na razmišljanje, a nadamo se da će natjerati i vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam imao pojma. Nasumična provjera i boom. Imam potpuni rak prostate”, napisao je na Twitteru, pa savjetovao: “Muškarci stariji od 50, napravite PSA test, za svaki slučaj.” Cockle je, srećom, test napravio na vrijeme, što je omogućilo promptno liječenje i velika je vjerojatnost da će sve biti uredu.

U nastavku saznajte kako i na koji način bi svaki muškarac ponekad trebao staviti sebe na prvo mjesto.

Jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca

Iskoristit ćemo povjerenje koje nam pružate svakodnevnom posjetom i upozoriti na jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Od raka prostate u Hrvatskoj godišnje oboli 2800 ljudi, a gotovo 600 svake godine ostane neotkriveno. Oboljeli mogu imati simptome otežanog mokrenja, međutim, u početnoj fazi simptomi najčešće nisu primjetni. Stoga doktori preporučuju preventivno testiranje jednom kada napunite 50 godina, a mlađima ako postoji povijest oboljenja u obitelji.

Jedna od metoda za provjeru rizika od raka prostate je tzv. PSA test. Radi se o jednostavnom krvnom testu koji, ako pokaže visoku razinu PSA proteina može ukazati na prisutnost raka. U toj fazi, ranim otkrivanjem povećava se vjerojatnost uspješnog liječenja.

Gdje i kako napraviti PSA test?

Ako ste stariji od 50 godina ili imate povijest bolesti u obitelji, javite se svojem obiteljskom liječniku koji će vas uputiti na vađenje krvi. Radi se o klasičnom uzimanju krvi trajanja nekoliko minuta, rezultati su obično dostupni unutar nekoliko dana, a najčešće već poslijepodne.

Alternativa javnom zdravstvu i uputnicama je posjeta nekoj od poliklinika gdje ćete uzimanje uzorka i laboratorijsko testiranje platiti 15-25 eura, a rezultate dobiti isti dan. Ako razina PSA odstupa od zadanih vrijednosti prilagođenih vašoj dobi, uputit će vas obiteljskom liječniku.

Samopregled testisa

Tumor na testisu je još jedno oboljenje s kojim se suočavaju muškarci, najčešće u dobi između 15 i 40 godina. Međutim, bolest ne broji krugove oko sunca, pa biste trebali izdvojiti barem nekoliko minuta mjesečno za samopregled. Tijekom ili nakon tuširanja, kada su mošnje najopuštenije, temeljito prstima opipajte oba testisa. Ako dodirom primijetite oticanje, kvržicu ili bilo kakvu drugu nepravilnost, trebali biste se odmah obratiti liječniku.

Ne čekajte

Ovaj put nas je “Geralt” podsjetio na važnost prevencije i redovitih pregleda, ali bitno je usaditi stalnu svijest o muškom zdravlju, a osobito o zdravlju intimnog područja koje je još uvijek svojevrsna tabu tema, posebno u mlađem društvu. U pravom životu ne postoje magični potioni ni checkpointi, tijelo koje imate je samo jedno. Kao gameri imamo izraženiju motoriku prstiju od drugih, pa zašto ih ne iskoristiti? Barem jednom mjesečno.

Ne zanemarujte ni najmanje promjene, a ako vam je potrebna podrška, FFA Forum je već godinama zajednica sjajnih ljudi sličnih interesa s kojima je, pokazalo se već nebrojeno puta, lakše pričati o svemu. Dođite nam, nemojte se sramiti.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano