FFA Focus

Kontroverze u videoigrama vol.1: „No Russian”

Prije izlaska Modern Warfare 2 nastavka popularnog Call of Dutya 2009., na internet je procurio video jedne od najkontroverznijih misija u video igrama uopće. Bila je to „No Russian” misija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi zadobili povjerenje ruskih terorista, igrači kao undercover agenti CIA-e poslani su na aerodrom u Moskvu gdje moraju izvršiti teroristički napad. On uključuje pokolj civila i misija je to koju igrači mogu kompletno preskočiti ili čak uopće ne pucati. Ako se odlučite na igranje, po izlasku iz dizala vođa terorista Vladimir Makarov slavno izgovori – „remember, no Russian!”, čime zapravo upozorava da se koristi engleski jezik, kako bi se napad povezao sa SAD-om.

Misija “No Russian”

Naravno, mnogi „no Russian” nisu shvatili na taj način, pri čemu se isječak iznad i danas koristi za provokacije Rusa. A i novinari su tada bili podijeljeni. Jedni su Infinity Wardu i gaming industriji spočitavali nezrelost, a drugima je opcija preskakanja iste bila nelogična.

Razdor u Infinity Wardu

“Misija je polarizirala studio”, 10 godina kasnije developer Joel Emslie ispričao je Game Informeru. “Sjećam se da sam trebao dizajnirati civile i jednostavno nisam mogao… vodili smo rasprave o tome koliko bi krvavi bili ljudi nakon takvog napada. “, prisjeća se. Izvorno, misija je trebala završiti već nakon izlaska iz dizala, prije pucnjave, ali testerima se nije svidjelo. “Činilo se kao da dodirujemo nešto sirovo i emocionalno, a zatim napuštamo čim postane neugodno”, Mohammad Alavi otkriva u drugom intervjuu.

Unatoč kontroverzama, Call of Duty: Modern Warfare 2 ostvario je ogroman kritički i komercijalni uspjeh. Odličnih 89/100 na Metacriticu popratila je tada rekordna zarada, na dan izlaska iznosila je 310 milijuna dolara, a nakon pet dana više od pola milijarde.

Stupanj kontroverze „No Russian” misije očitava se i kroz posebnoj stranici na Wikipediji posvećenoj isključivo ovoj misiji. I dok se zapad samo jednim dijelom zgražao, u Rusiji je misija kompletno uklonjena, a u Njemačkoj i Japanu cenzurirana s „Game Over” ekranom ako igrač eliminira ijednog civila. Modern Warfare 2 ujedno je prvi Call of Duty sa zasluženom „18+” oznakom, što ipak nije spriječilo treštanje dječjih glasova u online lobbyjima.

Bez obzira na sve, „No Russian” je u cijelosti remasteriran u reizdanju iz 2020. godine, pa tako masakr možete ponoviti i u grafički poboljšanom izdanju Modern Warfarea 2.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano