FFA Focus

Ovo su naše najiščekivanije igre u 2023. [2. DIO]

14 najiščekivanijih naslova u 2023. iz prvog djela pridužili smo još 21 naslov koji želimo igrati u godini koja će, sasvim je izvjesno, biti jedna od najvećih ikada po pitanju videoigara. Samo ne znamo tko će to sve to odigrati. I platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Assassin’s Creed Mirage

Ranije ove godine sam se kod Ubisofta iz prve ruke uvjerio da je Mirage sve ono što su nekoć, prije RPG-zacije bili Assassin’s Creed naslovi. Proces razvoja Miragea krenuo je kao ekspanzija za Valhallu, da bi se ubrzo zatim pretvorio u zasebnu igru. AC u Bagdadu s Basimom u naslovnoj ulozi bit će posljednji, nazovimo ga tako, normalni Assassin’s Creed prije nego li serijal skrene potpuno u live service vode. Igra se sličnije originalu i dvojci, veći je naglasak na stealth i akcijsko igranje ulicama živog grada, a fanovi će, vjerujem, biti zadovoljni odigranim negdje tokom 2023.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X
Izlazi: 2023., izgledno sredinom godine

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Black Myth: Wukong

Pretežito akcijski naslov Black Myth: Wukong, zapanjujućim vizualima se istaknuo kao jedan od predvnodnika novog vala igara kineske gaming industrije. Među prvima uopće trebao bi zbilja iskoristiti mogućnosti Unreal Eninea 5, što se vidi iz svakog kadra nebrojenih gameplay prikaza. Igra prati jednog od najpopularnijih likova kineske mitologije, majmunolikog Sun Wukonga sposobnog mijenjati vlastitu formu kako bi se prilagodio uvjetima borbe. Osim samog glavnog lika oduševljava i dizajn neprijatelja, koji variraju kako sposobnostima tako i vizualima. Black Myth: Wukong čini mi se možda i previše ambicioznim, a hoće li uspjeti ispuniti očekivanja koje je developer nametnuo praktički sam sebi, trebali bismo saznati negdje na jesen.

Platforme: PC, PS5, XSX/S
Izlazi: 2023., druga polovica

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Tales of Symphonia Remastered

Ponajbolji, nekima i najbolji Bandaiev Tales naslov konačno dobiva remaster za trenutnu i prošlu generaciju konzola. Tales of Symphonia je prvotno izašla samo za Nintendo Gamecube, pa je velik broj fanova ostao zakinut, no uz poneke portove poslije bilo je prilike uživati u ovom naslovu. Tales je akcijski JRPG koji kombinira akcijski segment umjesto turn-based sustava, no nije niti malo lošiji jer ima svoju viziju i pregrš unikatnog sadržaja. Možda jednom dobijemo i Tales of Grace F koji je meni osobno najbolji Tales naslov.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X, Switch
Izlazi: 17. 2.

Goran Forgač (@Foggy)

Suicide Squad: Kill the Justice League

Gotham Knights podijelio je fanove DC-a, međutim svojevrsna garancija da se isto neće ponoviti sa Suicide Squadom je Rocksteady studio. Batmana je vratio u život s genijalnim Arkham serijalom, a Suicide Squad je ujedno i peti nastavak istog serijala. Suicide Squad se nastavlja direktno na priču Arkham Knighta, međutim, bez Batmana kao glavnog lika. Doduše, Batman će se pojaviti kao jedan od zlih odmetnika, njega i ostale prebacio je Braniac, a glas mu je pružio Kevin Conroy, glumac kojeg pamtimo kao Batmana u kultnoj animiranoj seriji, što mu je bila zadnja gaža prije nego je, nažalost, preminuo u studenom 2022. Kao Captain Boomerang, Deadshot, Harley Quinn ili King Shark igramo solo ili kooperativno u Metropolisu negdje sredinom 2023.

Platforme: PC, PS5, XSX/S
Izlazi: 26. 5. 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Persona 4 Golden, Persona 3 Portable

Persona 5 svakako je pridonijela popularnosti ovog Atlusovog dragulja od serijala, a početkom godine stiže nam izdanja s Personom 3 i 4 za moderne konzole, dosad dostupno samo za PC (te starije konzole). Iako su oba lošijeg dungeon designa, Persona igre dolaze uz genijalne priče i suigrače, pa će tako Persona 4 Golden biti obvezna zadaća za sve ljubitelje žanra. Turn-based borbe i kombiniranje demona, tzv. persona skrivenih unutar vas samih trebali bi biti dovoljan poticaj da se ovo odigra.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X, Switch
Izlazi: 19. 1.

Goran Forgač (@Foggy)

Horizon Call of the Mountain

2023. obilježit će izlazak novog PlayStation VR-a. Oni koji će si ga moći priušiti po cijeni istovjetnoj PS5 konzoli, dobit će priliku zaigrati Horizon Call of the Mountain, jedan od najambicioznijih AAA VR naslova uopće. Aloy je u Call of the Mountainu tek sporedni lik, a glavni je Ryas, vrsni penjač. Upravo će penjanje uz borbu na daljinu (s lukom strijelom i ostalim dalekometnim oružjima), biti glavne gameplay mehanike. Developeri obećavaju punokrvno Horizon iskustvo, vizuali zapanjuju količinom detalja za VR, a uspjeh ili neuspjeh ovog naslova zadat će ritam čitavoj novoj generaciji VR-a, koji se nalazi točno na onoj prekretnici kada trebamo kao igrači odlučiti hoće li igranje u virtualnoj realnosti biti budućnost ili će neslavno propasti, kao puno drugih tehnologija i gimmicka ranije.

Platforme: PS5
Izlazi: 22. 2. 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Phantom Fury

Davne 2001-e sam vidio trailer za jedan obećavajući FPS koji je prikazao detaljnu akciju, uporabu vozila te dotad neviđenu interakciju s okolišem pod nazivom Duke Nukem Forever. Kad je izašao deset godina kasnije, nije tako izgledao. Novoosnovani 3D Realms je za idući projekt ponovno pogledao trailer, pa rekao:“ Ajmo sad to zbilja napravit“ i tako je nastao, odnosno nastaje Phantom Fury, svojevrsni nastavak Ion Furyja. Devovi kažu da možemo očekivati bombastični FPS rađen u stilu klasika iz 2000-ih, s puno lokacija, oružja i interaktivnih elemenata. Hoće li to biti dovoljno za privuči suvremenu igraću publiku? Vidjet ćemo ove godine.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X, Switch
Izlazi: 2023.

Krešimir Štefanić (@Torgue)

Dead Space Remake

EA-ov Motive Studio dobio je nezahvalan zadatak napraviti remake jedne od najomiljenijih horor survival igara u povijesti igranja. I po svemu viđenom dosad, pogođen je svaki detalj onoga što smo voljeli prije 15-ak godina. Vraća se Isaac Clarke, ovaj put puno više raspoloženiji za razgovor, ali jednako voljan otkriti što je to izmasakriralo posadu svemirskog broda. S modernim vizualima, ali sličnom premisom, Dead Space će na pravi način započeti godinu fanovima žanra i nastaviti nagli izljev ljubavi koji je prošli mjesec započeo The Callisto Protocol.

Platforme: PC, PS5, XSX/S
Izlazi: 27. 1. 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

One Piece Odyssey

One Piece moderni je pokušaj povratka žanra na klasični turn-based sustav borbe, a mnogi ga možda znaju i kao anime seriju. Obećavajući spoj više svjetova mogao bi biti baš ono što ljubitelji žanra vole, a neodoljivo podsjeća na Dragon Quest XI koji je svakako top ponude. Hoće li priča biti na razini, hoće suigrači imati ono nešto i kakve nas sve boss borbe čekaju, preostaje pričekati još 10-ak dana. Očekivanja su velika, a turn-based igara nedovoljno.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X
Izlazi: 13. 1.

Goran Forgač (@Foggy)

Avatar: Frontiers of Pandora

Samo nekoliko dana trebalo je da Avatar: The Way of Water dosegne zaradu u milijardama na kino blagajnama, veliku popularnost nastavit će milkati još nekoliko velikih nastavaka koji su već snimljeni, a izlazit će u narednim godinama, a milkat će i jedan igraći naslov. Avatar: Frontiers of Pandora bit će akcijska avantura, Ubisoft je razvoj prepustio svojem elitnom Massive studiju, asistira mu Disney, očekuje se izlazak u 2023., a naše uzbuđenje zasad se temelji isključivo na jednom traileru koji se s vizualima bez problema nosi s onim iz filmovima. Dakle, izgleda predivno, a hoće li se tako i igrati, vjerojatno ćemo saznati do konca godine.

Platforme: PC, PS5, XSX/S
Izlazi: 17. 2. 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Final Fantasy VII Rebirth

Hoćemo li konačno saznati jesu li nam dirali svetinju ili ipak strahuju od bijesa fanova? Puno je pitanja i upitnika, ali jedno je sigurno – Final Fantasy jedna je od najljepših igara ovoga stila. Hoće li moderna vremena ipak uskratiti igračima world mapu, sve ono što se otvori na disku 2 originalnog FFVII ili nas ipak čega nešto što je Reunion napravio – ostavio priču i uhvatio se popravljanja? More fanova sigurno čeka što se tu krije, uključujući i mene. Vrijeme je da napustimo Midgar i doživimo svijet punim plućima. Ono što Rebirth mora ispoštovati je puno sadržaja, a bilo bi uredu da ne moramo čekati godinama za dijelove igre koja je jednom izašla u komadu. Čudna neka vremena.

Platforme: PC, PS4/5, Switch
Izlazi: 2023.

Goran Forgač (@Foggy)

Wild Hearts

Monster Hunter nevjerojatno je uspješan serijal za Capcom i nastavit će to biti u doglednoj budućnosti, a jednim dobrim dijelom dosad je tomu tako i jer praktiči nema konkurencije. EA financira, a Koei Tecmo razvija vlastitu verziju igre koja će vas kooperativno suprostaviti s gigantskim čudovištima. Wild Hearts vizualno je ozbiljniji, monsteri poprimaju obilježja japanske drevne kulture, a twist je u tzv. Karakuri sistemu koji omogućuje gradnju zamki, platformi za izviđanje i pentranje po monsterima (rekao bih poput Fortnitea, ali neću), nečeg što izgleda kao glider s elisom, katapulte, žičare, eksplozivne naprave…

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X
Izlazi: 17. 2. 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Wo Long: Fallen Dynasty

Team Ninja iskazao se kao jedan od najsposobnijih developera u industriji kada su u pitanju akcijski RPG-evi. Poslije Ninja Gaidena i Nioha, japanski developer ovaj put iz fejudalnog Japana odlazi u Kinu u razdoblje Tri kraljevstva početkom tisućljeća. Borit ćete se protiv koruptiranih verzija poznatih povijesnih ličnosti drevne Kine, a borba, nadograđena na temelje iz Nioha čini se fluidnijom i raznovrsnijom.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X
Izlazi: 3. 3. 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Company of Heroes 3

Kultni RTS klasik je nakon odgode prebačen u 2023., što mu neće naškoditi budući da žanr ulazi u, rekao bih, svoje novo zlatno doba. Company of Heroes 3 u dosad najvećoj i najambicioznijoj igri u serijalu ostat će vjeran vlastitim korjenima, ali to ne znači izostanak velikih novosti. Ova strategija u realnom vremenu donijet će nove taktike, 3D dinamičnu mapu, frakcije i pregršt novih priča Drugog svjetskog rata na pozornicama Italije i Sjeverne Afrike. A već dvaput smo se uvjerili koliko dobre priče je sposoban ispričati studio Relic Games.

Platforme: PC
Izlazi: 23. 2. 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Atomic Heart

Otkriven još 2018. kao debi projekt ciparskog studija Mundfish, Atomic Heart su zbog jedinstvene atmosfere mnogi uspoređivali s Bioshockom, a usporedbe ostaju aktualne i sad manje od 3 mjeseca uoči izlaska. Ovaj akcijski RPG smješten je u alternativnu retro-futurističku verziju Sovjetskog Saveza. Godina je 1950. Sovjeti grade robote s naumom da pomažu ljudima, međutim, jednog dana prekine se komunikacija s tvornicom, a KGB šalje agenta da istraži čitavu stvar. Automatizirani roboti se okreću protiv ljudi, a protiv njih igraču su na raspolaganju futuristička oružja i psihokinetičke sposobnosti. Gameplay izgleda prezabavno i jedva čekam izlazak.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X
Izlazi: 21. 2. 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Crash Team Rumble

Dugo se kružile glasine o novom Crash Bandicoot party naslovu. I konačno je najavljen nedavno, Crash Team Rumble izlazi u 2023., ali zaboravite na gameplay mehanike poput onih iz Crash Basha. Radi se o 4 protiv 4 multiplayer naslovu više tipa akcijskog platformera, što me čini donekle suzdržanim, ali hej, to je Crash, razvija ga studio Toys for Bob, isti onaj zaslužan za Crash 4, što je dovoljno da ovu igru stavim na listu najiščekivanijih. I tu će biti najmanje do prve prave gameplay prezentacije.

Platforme: PS4/5, XONE/S/X
Izlazi: 2023., vjerojatno druga polovica

Hrvoje Peraić (@Fenix)

The Plucky Squire

Kako tradicija nalaže, Devolver Digital je i ove godine imao svoj ne-E3 stream. Osim stila prezentacije, gledatelje je iznenadio i najavom ranije nepoznatih novih igara uključujući i ovaj naslov. The Plucky Squire je avantura čiji je glavni adut kombinacija igranja u 2D i 3D prostoru. Igrin umjetnički stil je šarmantan i dobro izveden, a mehanika mijenjanja igranog prostora ima potencijala. Datum izlaska još nije objavljen, ali nema sumnje da je Devolver „upiknuo“ još jednu zanimljivu igru.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X, Switch
Izlazi: 2023

Krešimir Štefanić (@Torgue)

Octopath Traveler 2

Prvotno takđer Nintedo ekskluziva, ali za Switchm sada dobiva nastavak i to za sve platforme. Odnosno, tek će ga biti. Octopath Traveler 2 ne donosi ništa novo, no ljubitelji klasa, turn-based combata koji inovira kroz malo drugačiji pristup od ostalih igara – definitivno moraju igrati Octopath Traveler. Retro nostalgija u malom nadomak je ruke, a za vidjeti je jesu poradili na priči koja je ipak bila nešto lošiji apsekt prvog Octopath Travelera.

Platforme: PC, PS4/5, Switch
Izlazi: 14. 2.

Goran Forgač (@Foggy)

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano