FFA Focus

Testirali smo novu PS aplikaciju: Puno bolje, ali ove stvari treba popraviti

Unificirana, preglednija, funkcionalnija, atraktivnija i naposljetku – znatno bolja od stare. Nova PlayStation aplikacija donijela je dosta onoga što smo tražili, ali posla još ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početni ekran više ne donosi aktivnosti drugih igrača i općenito su uklonjene socijalne mogućnosti tog tipa. Umjesto toga sada je tu Play tab koji će ponekad prikazati što prijatelji igraju, a ispod toga prikazat će se posljednje igre koje ste igrali zajedno s informacijama o trofejima. Vjerujemo kako će izlaskom PS5 taj ekran biti bogatiji za activity kartice aktivnosti koje nas čekaju u igrama.

Idući na redu je Explore tab koji će vam dostaviti posljednje novosti iz Sonyja i igara koje aktivno igrate. Primjerice, meni su kao Rainbow Six Siege i Battlefield V igraču predstavljene novosti iz te dvije igre. Obje meni prikazane novosti su relativno beskorisne, pa se nadam da će Sony omogućiti bolju kontrolu nad Explore tabom. Dajte nam filtere.

PS Store je ugrađen direktno u aplikaciju

Sredinom popisa tabova dominira PS Store. PS Store od sada je ugrađen direktno u aplikaciju. On je lijep, pregledan, prevladavaju tamne boje (što će se mnogima svidjeti) i funkcionalniji je nego ranije. Međutim, kao i kod PS Storea na desktopu nedostaju filteri, pregled po kategorijama i općenito bolja kategorizacija igara. Pretraživanje igara, kao i na desktopu, i dalje izbacuje loše rezultate. Spomenimo i Wishlistu koju je Sony i službeno uklonio, međutim, u postavkama notifikacija stoji Wishlist Updates opcija. Vjerujemo da Sony priprema bolju verziju te značajke, o čemu bismo više trebali saznati uskoro.

Četvrti po redu tab je Game Library. Tu je dostupna lista igara koje trenutno igramo te lista kupljenih igara. Pritiskom na igru otvara se stranica igre na PS Storeu putem koje možemo daljinski pokrenuti download na konzole, ali propušteno je prezentirati informacije o našim aktivnostima unutar igre i trofeje. Trofejima tako možete pristupiti isključivo kroz Play tab, a trophy huntere će razočarati činjenica da više ne postoji direktna opcija usporedbe trofeja s prijateljima. Međutim, i dalje ih možete uspoređivati zaobilaznim putem. Klikom na prijatelja i njegove trofeje, s desne strane je kvačicom označeno koji trofej je on osvojio, a ako ste ga i vi osvojili s lijeve strane bit će prikazana prigodna grafika trofeja. Šteta da ovo nije nigdje objašnjeno, jer mnogi obožavatelji trofeja mogli bi u neznanju biti razočarani. Ja sam to otkrio sasvim slučajno.

Sitnice koje život znače

Peti i posljednji tab je Search kojeg ne treba previše objašnjavati. Možete pretraživati igre ili igrače, a kod oba načina imamo dvije velike zamjerke. Pretraživanje igara otvara igre u PS Storeu, a ne stranicu gdje možete vidjeti vlastite trofeje i sebi bitne informacije kao igraču. Poželjan tok stvari bio bi da vam prikaže stranicu igre na Storeu ako je nemate kupljenu, a stranicu s bitnim informacijama poput trofeja ako je imate kupljenu.

Pretraživanje prijatelja ne uzima u obzir već aktivna prijateljstva. Dakle, ako želite pronaći svog dobrog prijatelja foggy_kt kako biste mu poslali poruku, ako ne upišete u simbol točno ime sistem će vam prikazati milijun ostalih PSN računa sličnog imena.

Prijatelje lakše možete pronaći kroz drawer koji je cijelo vrijeme aktivan u vrhu ekrana, a koji osim liste prijatelja donosi i popis poruka. PS Messages sada je integriran u glavnu aplikaciju i konačno rješenje nam se sviđa. Iako će još trebati poraditi na njemu. Poruke nisu responzivne poput onih na Discordu, Watsappu ili Messengeru i ponekad se ne učitavaju u realnom vremenu. Sony bi trebao poraditi i na layoutu. Ako ste dešnjak, polje za unos poruka nekako je nezgrapno postavljeno, a sam prikaz poruka ostavlja previše praznog prostora sa strane. Dojma sam da bi se popunjavanjem istog postigla veća preglednost. Ne radi se o nekim prevelikim manama, ali kod dopisivanja svaka milisekunda je bitna i zasad bismo kao aplikaciju za dopisivanje i dalje birali Discord, Viber ili neku treću. S druge strane, lijepo je riješen sustav partyja i pričanja s prijateljima čak i dok niste spojeni na konzolu.

Od ostalih očitih problema treba izdvojiti igre u Library tabu za koje aplikacija često javlja kako ih trebate kupiti, iako ih posjedujete još od ranije.

I to je manje više to. Sony je napravio veliku promjenu na bolje u odnosu na prije. Sviđa nam se što je sada sve na jednom mjestu. Više od svega očito je kako je čitava nova aplikacija građena oko PS Storea te će vam sistem u različitim tabovima pokušati uvaliti igre. To ipak ne radi prenametljivo, a realno, bolju integraciju sa Storeom smo svi tražili. Želimo i volimo kupovati igre, a za bolje korisničko iskustvo na tom polju nedostaje Wishlista te filteri igara s kategorijama i cijenama.

Kako se vama sviđa nova aplikacija? Što biste promijenili, a što vam nedostaje?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano