Kolumne

Kako je CDPR zaje*ao 3.2 milijuna konzolaša, a mediji šute

Ovu kolumnu ne morate čitati ako imate ultra jak PC i uživate u Cyberpunku jer ne sumnjam da je igra zaista genijalna. Je, puna je bugova i gluposti, ali na jakom PC-u igra je predivna i itekako igriva. Možda i najljepša igra svih vremena ako imate zaista jaku mašinu. U savršenom svijetu i savršenim uvjetima, Cyberpunk 2077 je savršena igra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Night City je grad koji kao niti jedan dosadašnji virtualni grad u igrama, odiše životom i atmosferom. Atmosfera je ono što je posebno u Cyberpunku. Zaista imate dojam kao nikada do sada da ste dio živog svijeta i grada gdje svaki NPC ima svoj život i ulogu. No, mi ne živimo u savršenom svijetu i nemamo svi savršene PC mašine. Mnogi od nas imaju PS4 i Xbox One. Zapravo, nas 3.2 milijuna je prednaručilo Cyberpunk 2077 i dobilo je jedan veliki – dildo. Upravo Cyberpunk je pun dildača. Doduše virtualnih, ali nama je CD Projekt Red uvalio pravi dildač. I to prilično veliki. Night City na konzolama nije poseban grad. Zapravo je jadan, tužan i prazan. Baš kao da ga je poharala korona. No, nije korona kriva. Jednostavno, CDPR je maknuo iz grada na desetke i desetke NPC-ova jer konzole su – slabe. Ili je developer slab? Nesposoban?

I znate što je fascinantno? Gotovo nikoga nije briga jer Cyberpunk 2077 je prednaručilo više od 8 milijuna ljudi. Od toga, 3.28 milijuna ljudi je naručilo verziju za PS4 i Xbox One.

A ne znam znate li to, ali Cyberpunk 2077 je teški očaj na konzolama. Igra koja nije smjela nikad izaći u ovakvom stanju za PS4 i Xbox One jer:

  • Izgleda očajno
  • Prepuna je bugova, katkad neigriva
  • FPS na osnovnom modelu PS4 i Xbox One je često ispod 20
  • Rezolucija na osnovnim modelima je često 720p
  • Igra je mutna, teksture često na razini jedne PS3 igre

Ne znam što bih tek rekao za disk verziju igre. CDPR je doslovno na disk stavio nedovršenu verziju igre. Kad instalirate igru čeka vas patch od 52GB. To zapravo nije patch, već je više dovršena verzija igre jer pogledajte kako izgleda igra na konzolama bez patcha.

Kako je moguće imati obraza izdati ovako nedovršenu igru? Ni sa zakrpom situacija nije puno bolja (posebno na osnovnim PS4 i Xbox One modelima) jer igra izgleda ovako.

Trebam li dalje ići? Ako igrate Cyberpunk 2077 na PS5 i Xbox Series X dobit ćete ipak veću rezoluciju, više FPS-a i kraća učitavanja, ali i dalje Cyberpunk 2077 ne izgleda kao igra koja je trebala izaći za konzole. Možda najbolji primjer koliko je CDPR odradio očajan posao je Red Dead Redemption 2 koji na konzolama izgleda predivno.

Cyberpunk 2077 izgleda kao PS3/X360 igra u odnosu na RDR 2. Zaista je teško opravdati developere koji su konzolašima nakon 7-8 godina rada na igri prodali ovakav sramotan poluproizvod.

Gore slika PC verzije, dolje Xbox Series X

Što je najgore – igrači to nisu znali dok već nije bilo kasno. CD Projekt Red je zabranio medijima da pokažu prije izlaska konzolašku verziju igre. Tek danas vidimo i doznajemo u kakvom očajnom stanju je igra za konzole. No, ne mogu svakako shvatiti one koji su dobili kod za konzole i da nisu ništa napisali igračima, makar nekakav hint, da konzolaši pričekaju s kupnjom.

Zašto to nisu napravili? Pa da ih CDPR ne stavi na crnu listu jer izaći će i The Witcher 4 a treba dobiti review primjerke i ne smije se zamjeriti tako velikom developeru. Možda sad i FFA završi na nekoj listi. Možda ja završim na urednikovoj crnoj listi jer ga nisam niti pitao smijem li ovakav tekst objaviti, ali moralno je da ga objavim i upozorim vas da razmislite je li Cyberpunk 2077 vrijedan kupnje u ovom trenutku za PS4 i Xbox One.

Ne brinite, i ja sam prednaručio igru. Došla mi je i stoji zapakirana dok ne dođe patch za PS5. I ja sam ispao guska u magli jer nisam se nadao da će jedan veliki i omiljeni CDPR ovako uprskati verziju za konzole. Zamislite samo koliko je svijet licemjeran jer da su ovo napravili Bethesda, Ubisoft, Activision ili EA – igrači bi ih razapeli.

CD Projekt Red nas je pomalo izmanipulirao. Zaljubili smo se u njih zbog The Witcher serijala. Vjerovali smo im više nego bilo kome u igraćoj industriji. Možda smo mogli predvidjeti da je nešto “trulo u državi Poljskoj” kad je CDPR zabranio pokazivanje konzolaške verzije? Onaj pametniji dio mozga nam je govorio da možda nešto nije OK, ali onaj naivniji dio mozga nam je govorio “kako je sve OK i da CDPR ne može i neće razočarati”. I nije, ako pitamo naše PC kolege koji uživaju u igri. I veselim se zbog toga, ali osjećam se pomalo izdano i naivno.

Zažmirili smo mi mediji, zažmirili smo mi igrači. Šaljemo odličnu poruku drugim developerima da nam mogu u budućnosti prodavati ovakve nedovršene igre, a mi ćemo ih nagraditi s 10 milijuna prednarudžbi.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra