Otimači izgubljenih ekrana

Otimači izgubljenih ekrana: Epizoda #4 – Sudar superherojskih svjetonazora


Tzereen Marvel Cinematic Universe TOP14

1.

Na mom vrhu ljestvice nalazi se film koji je pogodio sve note za apsolutno genijalno ostvarenje. Razlog je možda i taj što je ovo prvenstveno izuzetno dobar špijunski triler, poput recimo nekog od filmova o Jasonu Bourneu, a tek onda stripovski sf. Već od prve, odlično koreografirane borbe na brodu (u kojoj se pojavljuje i St. Pierre) film me je zalijepio za sjedalo. Likovi imaju težinu i ljudskost, bilo pozitivci, bilo negativci, te se možemo poistovjetiti s njihovim motivima. Negativac je predstavljen dozom misterije i briljira u svakoj sceni te je apsolutno dostojan protivnik Captainu. Naročito je dobro napravljena veza ultimativno pozitivnog protagonista (Steve Rogers) i antagonista od kojeg ne odustaje. Film bilježi i pregršt spektakularnih akcijskih scena, poput automobilske potjere Nicka Furyja. U ovom se filmu također bilježi i pad S.H.I.E.L.D.-a. U svakom slučaju, svi su elementi harmonično usklađeni, te funkcioniraju kao švicarski sat.

2.

Ovaj je film bio možda najmanje poznat materijal široj publici, za razliku od već uhodanih heroja u prvih šest godina prikazivanja ovog serijala, tako da je njegov uspjeh došao sasvim neočekivano, ali apsolutno zasluženo. Slično kao i u Winter Soldieru, ovdje sve „šljaka“ kako spada. Odličan casting, na čelu s vrlo karizmatičnim i šarmantnim glavnim glumcem kojeg je ova uloga lansirala u sam vrh Hollywooda. Osim njega, jer je ovo film s najviše s/f elemenata, ostali su likovi izuzetno šaroliki, unikatni i zabavni. Isto tako, rekao bih da je zbog svog humorističnog pristupa s obiljem one linera, najzanimljiviji široj publici, bilo mlađi ili stariji, bilo muškarci ili žene. Definitivno se mora spomenuti i odlično odabrana, nostalgična glazbena podloga kroz cijeli film, inače boljka cijelom MCU serijalu (do Doctor Strangea nedavno).

3.

Ovaj je film bio zamišljen kao kulminacija svih predstavljenih naslovnih i sporednih heroja u prvih pet filmova u serijalu i kao takav je bio pun pogodak. Film je pružio sve što se od njega očekivalo – naše omiljene heroje, brojne one linere, nezaboravne akcijske scene i relativno dostojnog protivnika. Iako su u biti, glavni antagonisti bili svi ti heroji sami sebi, budući da je to neizbježno kad je toliko razvijenih ega stavljeno na jedno mjesto. Inače, sam scenarij i dijalozi odlični su te nije dojam da su neki heroji posebno uskraćeni za vrijeme na ekranu. Isto tako, akcijske scene i prikaz razaranja New Yorka bili su monumentalni.

4.

Prvi Iron Man mi je bio na rubu da uđe u top tri filmova u serijalu, ali je ipak presudila ta kulminacija svih događaja u prvim Avengersima. Ovo je bio prvi film u MCU svemiru i bio je pun pogodak. Pitanje je gdje bi bio cijeli serijal da Robert Downey Jr. nakon dugog zatišja u karijeri, nije toliko dobro predstavio Iron Mana. U biti, ne samo da je bio dobar, on JE Tony Stark te je briljirao u svakoj sceni. Cijeli je film također koristio vrlo malo teških sf elemenata naspram ostalih, te je djelovao vrlo autentično. Negativac nije bio nešto posebno tehnički kompetentan (iako ga je dobro utjelovio odličan Jeff Bridges), ali je došao kao iznenađenje glavnom liku, pa je s time dobio na težini. Uglavnom, vrlo bitan film koji je na svojim leđima donio cijeli serijal. Marvel će imati velikih problema kada im ode Robert Downey Jr.

5.

Najnoviji film zaokružuje prvu petorku. Iako ima elemente koji podsjećaju na već viđeno – protagonist sa svojom osebujnom ličnošću podsjeća na Tonyja Starka, pa čak i na Sherlocka kojeg također glumi odlični Benedict Cumberbatch, njegov trening i dolazak u hram dozivaju u sjećanje Matrix, dok magične scene borbi u gradu pomalo sliče na Inception, sve skupa je odlično posloženo. Kao i do sada, Marvel definitivno ima „oko“ za odabir glumaca koji su stvarno odlični u svojim ulogama. Benedict je, naravno, najbitniji, ali su tu, između ostalih, i Tilda Swinton i Mads Mikkelsen. Velika razlika naspram ostalih filmova je pojava magije. Do sada smo u prvom planu uvijek imali tehnologiju, pa čak i u slučaju Asgarda, dok je ovdje magija ušla na velika vrata i baš me zanima kako će se dalje nastaviti. Dodatni plus je i napokon bolja i upečatljivija glazbena podloga, koja do sada (izuzev Guardiansa koji su koristili stare odlično odabrane stare skladbe) uopće nije bila pamtljiva.

6.

Od ovog sam filma najviše očekivao, budući da je direktni nastavak najboljeg filma u serijalu, ali, nažalost, nije bio toliko dobar. Daleko od toga da je film loš, dapače. I dalje u osnovi imamo vječitu dobricu – Stevea koji prije svega želi pomoći svom prijatelju, te zbog toga nastane razdor među Avengersima. Tu mi je osnovni problem. Da, argumenti su dobro predstavljeni i izrečeni i razumije se i jedna i druga strana, ali kao da nešto nedostaje. Nitko se nije dovoljno potrudio. Nažalost, i početna akcijska scena nije ni približno dobra kao u Winter Soldieru. Na sreću, stvari spašava apsolutno maestralna scena potjere kroz grad, epska borba na aerodromu te predstavljanje dva zanimljiva nova lika – Black Panther i novi Spider-Man koji izuzetno obećavaju.

7.

Drugi „Osvetnici“ u serijalu, kao i drugi Captain America, nažalost također nisu oduševili. Istina, prva scena u šumi je bila tour de force efekata, koreografije i kamere. Nadalje, pridošlice u vidu Scarlet Witch i Quicksilvera bili su zanimljivi (naročito Wanda u svojem kostimu), a veću minutažu je dobio i Hawkeye koji nije razočarao. Glavni neprijatelj je opet bio Tony Stark sam sebi iz čega je nastao vrlo zanimljiv negativac koji je osnovni problem. Vrlo dobro zamišljen, a odlično predstavljen od strane Jamesa Spadera, nažalost, na kraju jednostavno nije bio dostojan protivnik. Prevelika količina neprijateljskih robota na kraju uopće nije imala onaj osjećaj moći i neminovne opasnosti, već su svi padali poput glinenih golubova.

8.

The First Avenger je u biti vrlo dobar film kojem je osnovni problem prespora prva polovica filma. Naravno, jasno je da je to za predstavljanje novog junaka potrebno kako bi se zadovoljavajuće prikazalo i okarakteriziralo, ali dojma sam da je ipak moglo malkice skratiti taj dio radnje. Inače, iz ovog je filma proizašla i dvosezonska serija o njegovoj ljubavi iz ovog filma – Peggy Carter (odlična Hayley Atwell). Film obiluje odličnim castingom i ulogama – ponajprije u vidu negativaca koje su utjelovili Toby Jones i kultni Hugo Weavinga, ali i Tommy Lee Jones. Vrlo zanimljivo i odlično (naročito za to vrijeme) je odrađen prikaz Stevea Rogersa prije tretmana kojim je postao Captain America, dok je bio praktički kao komarac. Vremenski period je također nešto što odudara od ostalih filmova i daje unikatnu notu cijelom filmu.

9.

Prvi od novijih filmova koji nam nakon dosta druženja s Iron Manom, Thorom, Hulkom i ostalima, donosi sasvim novog heroja, manje poznatog publici. Ovaj film krasi malo lakša nota, tako da je savršen za laganu poslijepodnevnu zabavu. Ono što je zaista drugačije su posebni efekti i sve scene borbe koje evociraju na (pra)stare hitove poput „Draga, smanjio sam djecu“, zbog veličine glavnog junaka. Ovdje je to, naravno, puno bolje prikazano, jer je tehnika izuzetno napredovala. Izuzev same tehnike prikaza, dosta scena je izuzetno inovativno i komično, tako da je ovo definitivno preporuka za širu publiku. Spomenimo i odličnu Evangelinu Lilly i Michaela Douglasa, te par dobrih sporednih uloga.

10.

Posljednjih pet filmova ne znači da su loši, nego su jednostavno malo lošiji od ostalih. Cijela pozadina Thora i Asgarda je prekrasna, šarena, bajkovita priča sa živopisnim likovima koji su možda malo previše vanzemaljski da bi se sa njima poistovjetili. Osobno, najbolja stvar cijele priče s Asgardom su mi odličan Tom Hiddlestone kao Loki, te manja uloga Idrisa Elbe kao čuvara njihove svemirske autoceste. Definitivno najlošija stvar u ovom, a i u prvom Thoru neuvjerljiva je romansa između Thora i Natalie Portman, koju inače volim, ali ovdje nikako nije sjela. Stvari koje ovaj film malo podižu iznad prvog Thora su privlačni i maštoviti vizuali, neprijatelji i specijalni efekti, a dobro je sjela i kratka uloga ratoborne Thorove majke.

11.

Ovaj film je, nažalost, dosta problematičan u nekoliko aspekata. Edward Norton nije najbolje rezonirao s publikom, ali najviše s glavnim facama u industriji, te je nakon Erica Bane, smijenjen odmah nakon ovog filma, tako da je velikog zelenog u Avengersima glumio Mark Ruffalo. Ovaj film definitivno ima svojih trenutaka, tako da imamo par odličnih akcijskih scena, dobrog negativca Tima Rotha, a i spomenuti Edward Norton mi je osobno dobar kao Hulk. Loša stvar je, ponovno, romantična spona u vidu Liv Tyler koja mi je ovdje neuvjerljiva, isto kao i Natalie Portman u Thoru.

12.

Drugi dio Iron Mana jednostavno je bio dosta lošiji od prvog. Negativac je zanimljiv, ali sasvim neuvjerljiv. Cijela pozadinska priča je dosta slabašna i neuvjerljiva i ne dočarava motivaciju likova. Mislim, film nije grozan, ali jednostavno se bilo teško uživjeti u likove. Dobri dijelovi su efekti svjetlećih bičeva Mickey Rourkea, te pojava Black Widow koja doslovce ubija u svojim scenama. Don Cheadle je zamijenio Terrencea Howarda, te je definitivno bolje sjeo od prve i njihova kemija (Tony i Rhodey) je odlična. Naravno, sam Tony Stark je kao i u svakom nastupu odličan i jednostavno plijeni pozornost.

13.

Prvi Thor je dosta sličan drugom, kako sa pozitivnim, tako i negativnim aspektom. Cijeli Asgard je prekrasan, živopisan, maštovit. Sve pršti od boja i efekata. Kombinacija vikinških elemenata s bajkovitom tehnologijom, kao i jarki, zlatni oklopi, crveni plaštevi ili pak svemirski brodovi plijene pozornost na ekranu. Spektakl za oči. Nažalost, elementi na zemlji, naročito romansa s Natalie Portman dosta su lošiji. Meni osobno nedostaje i element napetosti koji je vidljiv u filmovima sa Steveom Rogersom, jer je Thor jednostavno prejak i praktički neuništiv, slično kao i Hulk.

14.

Nažalost, najlošiji od svih filmova mi je Iron Man 3. Izuzetna šteta jer u biti svaki film gdje se pojavljuje Robert Downey Jr. kao Tony Stark ima izuzetnog potencijala. Najveći problem je, kao i u ostalima, romantični element. Gwyneth je loša kao Pepper Potts, a nažalost je ima u pregršt scena, ali još je gori njihov „bi-ne bi“ odnos. Ti romantični aspekti pokazuju se kao najlošiji element u većini MCU filmova. Casting za sve glavne likove je maestralan. Bilo da se radi o Iron Manu, Americi, Thoru, Ant-Manu, pa i sporednim likovima – War Machine, Hawkeye, Scarlet, ali romantične veze pokazuju se kao problem, Gwyneth, Liv i Natalie su bile loše i neuvjerljive, možda čak i ne toliko same po sebi, koliko njihovi odnosi sa herojima. Peggy Carter i sada Rachel McAdams bile su iznimke i dobar primjer kako se napravi romansa bez previše kompliciranja.

NATRAG

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Prethodna stranica 1 2 3 4Sljedeća stranica

Povezano