Retrospektiva

Spyro trilogija


Spyro 2: Gateway to Glimmer / Spyro 2: Ripto’s Rage!

Spyro2naslovna.jpg

Špiro i bijesni Ćiro, to su para dva! Prvi nastavak postavio je temelje i letvicu dignuo visoko. Kako sad to nadmašiti? Pa ajmo vidjeti. S obzirom da kiša pljušti danima, Spyro i Sparx odlučili su otići na odmor u Dragon Shores. Ali umjesto da doista i dođu tamo, završili su u svijetu zvanom Avalar zbog toga što su Professor, Elora the Faun i Hunter the Cheetah petljali po portalu. Taman dok je Spyro shvatio da nije na odgovarajućem mjestu, doletio je jedan projektil i uništio portal. To je učinio Ripto sa svoja dva kompanjona, Crushom i Gulpom koji kasnije pobjegoše u osvajanje čitavog Alavara. Naravno, pogađate da je rješavanje problema spalo na Spyrova pleća, a jadnik se samo htio malo odmoriti i zabavljati. Vrijeme je za akciju!

Spyro202.png

Trio Fantastikus koji se sam pozvao na party i raznio portal.

Primijetit ćete da je igra grafički poboljšana te sve izgleda ljepše i življe nego u jedinici. Kontrole su u osnovi ostale iste, samo sada postoje dodatne nadogradnje, odnosno mogućnosti koje možete naučiti. A to vas uči gospodin po imenu Moneybags na kojeg ćete naići par puta u cijeloj igri. Dakako, on će vas naučiti tek kada mu platite izvjesnu količinu dijamanata („a small fee“). Tako ćete moći roniti, penjati se uz ljestve i izvoditi „headbash“ (udar glavom o stijenu ili određene škrinje koje ne možete razbiti ni na koji drugi način). Na njega ćete naletjeti i pored nekih prepreka koje će otvoriti ili osloboditi ako mu, naravno, platite. Sparx obnaša istu ulogu, s time da ovaj put postoje i specijalni plavi leptiri u bocama koji maksimalno obnavljaju energiju i daju ekstra život. Spyro može i pojesti neke objekte i „pljunuti“ ih kao projektile na određenu udaljenost ako je potrebno pogoditi neki cilj ili protivnika kojeg ne može doseći uobičajenim putem.

Spyro205.png

Malo podvodnog ronjenja kroz balončiće

Avalar je podijeljen na 3 svijeta, a to su: Summer Forest, Autumn Plains i Winter Tundra. Svaki od njih ima svoj set nivoa u koje se, kao i prije, ulijeće kroz portale. Novost je ta da svaki nivo ima svoju uvodnu animaciju koja prikazuje situaciju prije vašeg dolaska. Ta situacija redovito je nepodobna za stanovnike nivoa, pa ju valja razriješiti. Svaki nivo ima svoje likove koji ovoga puta pričaju s vama i zadaju vam zadatke različite težine. Za uspješno rješavanje zadatka dobivate Orbove koje skupljate kao i dijamante, a služe za otvaranje nekih portala na daljnjim svjetovima. Neki zadaci mogu biti u obliku mini-igara, kao npr. hokej gdje morate zabiti 5 golova. Orbovi znaju biti i skriveni na teško dohvatljivim mjestima što vas tjera na istraživanje svakog kutka. Kada dođete do kraja nivoa, dobivate talisman specifičan za svaki nivo, a trebat će vam kako biste se kasnije mogli boriti protiv bossova, Riptovih podanika. Ponekad ćete naletjeti na Eloru ili na Huntera koji će vam dati neki zadatak za Orb ili vas naučiti nekim vještinama.

Spyro208.png

Tko prvi skupi petaka je pobjednik! Čini se da smo na dobrom putu.

Nivoi, kao i kod prethodnika, nisu teški, a ono što bi vam eventualno moglo zadavati glavobolje su neki teži zadaci. Bossovi sada imaju svoje vlastite arene i njihovo sređivanje svodi se samo na praćenje njihovog ponašanja koje je uglavnom ponavljajuće. Dakle, ni ovaj puta nisu teški za srediti. Nivoi s letenjem su uglavnom isti kao u prethodniku, s time da imaju dodatni izazov kojeg postavlja ili Hunter ili neki drugi lik, a često znaju biti skriveni, pa ih je potrebno potražiti.

Spyro211.png

“Deeebelin moren sad me vozi stari, ruzinavi broood”

Generalno, tradicija relativne lakoće igranje i blage krivulje učenja nastavlja se i nastavku. Doista ne morate biti vješti da biste prešli Spyra 2, već je potrebno samo malo upornosti kod nekih zadataka i to je to. Čini li to igru manje zanimljivom? Ne. Tko voli jedinicu, voljet će i ovaj nastavak jer je dovoljno sličan prethodniku, a opet dovoljno drugačiji da eliminira osjećaj da je sve to već viđeno. Onaj tko voli platformere i pustiti mozak na pašu, uživat će u igri. Meni je jedino žao što su prepolovili broj svjetova sa 6 na svega 3, ali to je vjerojatno zbog toga što su ubacili puno sadržaja pa su nekako morali kompenzirati.

<< SPYRO THE DRAGON | SPYRO: YEAR OF THE DRAGON >>

Prethodna stranica 1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Povezano