Recenzije

Recenzija | eFootball PES 2021 Season Update

Sve je u životu nekako lakše kad ste mlađi. Imate puno manje obaveza, briga i pameti. Životni cilj je dočekati jesen i pojavu Winning Eleven nogometa na onim stranicama o kojima ne smijemo pisati. Winning Eleven je japanska verzija ISS-a, odnosno današnjeg PES-a. Zapravo – nije više ni PES, sad je eFootball. Eto, toliko smo napredovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što smo prožvakali Winning Eleven i konačno dočekali izlazak ISS-a odnosno PES-a, više dana smo izgubili uspoređujući te dvije verziji nego realno igrajući samu igru. I uvijek nam je nekako bio bolji Winning Eleven, iako su realno obje verzije bile jako slične. Jedna je bila brža, druga sporija i slično.

Svake godine smo u nedogled proučavali i studirali razlike koje su bile mizerne, no svejedno na tu temu puno nas je pisalo doktorske disertacije. Desetljeće i nešto godina poslije sve se promijenilo.

PES 2021 koji to nije…!

PES 2021 NIJE novi PES. Baš kao što mu to samo ime sugerira – eFootball PES 2021 Season Update je samo manji update. Konami je na vrijeme i izrazito transparentno komunicirao da ovo NIJE nova PES igra. PES 2021 košta oko 200 kuna, a već sada se može kupiti i za manje novaca.

Konami je odlučio ove godine preskočiti punokrvni nastavak igre i sve resurse preusmjeriti na next-gen verziju PES-a koji izlazi iduće godine. Novi PES 2022 donijet će u serijal velike promjene zahvaljujući snažnijem next-gen hardveru, pa bismo se konačno trebali prestat žaliti da svake godine igramo jednu te istu igru.

Ako želite pročitati recenziju PES-a 2020, onda kliknite na link ispod. Ne varate se jer ovo je recenzija od prošle godine i sve što piše u njoj možete primijeniti na PES 2021.

Ugodnije iskustvo od početnog launcha PES-a 2020

PES 2020 je u prvim danima imao hrpu problema dok Konami nije izdao nekoliko patcheva i postavio stvari na mjesto. Potrajalo je to sve i par mjeseci. Sa zadovoljstvom mogu potvrditi da PES 2021 ne pati od hrpe problema koje je PES 2020 imao na launchu. Što ima logike kad znamo da Konami za PES 2021 nije ubacio neke gameplay promjene, već samo ažurirani roster klubova, transfere i drugo.

Promjene u modeovima igre su minimalne i ako će vam sve izgledati slično kao prošle godine – to je zato što i je. Ako se mislite zašto biste kupili PES 2021, a možete iskoristiti option file od prošle godine, onda ste sami sebi dali odgovor. Ne kupujte, jer za to nema potrebe.

Ako pak niste igrali PES 2020, a dosta vam je FIFA-e – onda će vam eFootball PES 2021 Season Update biti potencijalno zanimljiva igra. Ne zaboravite da PES 2020 i PES 2021 stižu s UEFA Euro 2020 natjecanjem što znači da su sve reprezentacije licencirane, pa ćete tako moći igrati i s Hrvatskom, a tu su i sve druge zemlje Balkana.

Od klubova s Balkana licenciran je jedino Dinamo Zagreb.

Pa dobro, kakva je igra?

Znam da vam je čudno, ali opet ću se referirati na recenziju od prošle godine. Pročitajte nju i sve će vam biti jasno.

Ako je sve slično, koje su onda novine (ako ih ima)?

Kako samo ime igre sugerira – ovo je sezonski update što znači da će sve licencirane momčadi imati sve nove dresove i opremu. Svi transferi bit će ažurirani i sl. Kad pričamo o samom gameplayu, on nije doživio veće preinake, nego se više čini kao osvježenje što je za svaku pohvalu. Kontrole su responzivnije, kretnje igrače su realnije i preciznije, a driblanje igrača je responzivnije. Općenito kompletan gameplay se čini još nešto realističniji u odnosu na PES 2020. Možda je ovo sasvim subjektivno, no i sama igra je još malo sporija. Nadamo se da Konami ovakav pace na terenu neće uništiti budućim ažuriranjima.

Drago mi je da mogu reći da je Konami konačno uveo više filtera kod online matchmakinga pa je sada lakše pronaći igrača s kvalitetnom vezom koja neće laggati svake sekunde. Kako sam ranije spomenuo u recenziji – modeovi su isti kao prošle godine uz malena osvježenja. Kad pričamo o pozitivnim promjenama – istaknuo bih AI offline protivničkih igrača koji je podosta poboljšan u odnosu na PES iz 2020. godine.

Za PES 2021 vrijedi isto pravilo kao i za svaki PES u posljednjih nekoliko godina – na terenu je to najkvalitetnija nogometna simulacija. Sporija i realnija od FIFA-e. Doživjet ćete apsolutno fantastično iskustvo igranja koje konkurencija ne može ponuditi, a koje katkad zaista možete mjeriti s pravim utakmicama koje gledamo putem malih ekrana. Akcije su često spektakularne, golovi imaju osjećaj težine i zadovoljstva, a i psovat ćete često sve po spisku jer nažalost – suđenje je i dalje nelogično, očajno i užasno.

Komentatore isključite jer su također živi očaj. PES uvijek ima problema s licencama, zato vam savjetujemo da negdje pronađete besplatni options file te ubacite sve licence i imena igrača samostalno. Ne trebamo reći da se po pitanju produkcije PES i Konami jednostavno ne mogu nositi s Electronic Artsom i FIFA-om. Ništa drugačije nije ni ove godine. Još je Konami izgubio prava na Milan i San Siro – što dodati?

Recenzija koja to – nije?

Zaista, moram priznati da mi je jako čudno pisati, a još više ocijeniti nešto što postoji od prošle godine. Dobili smo gotovo istu igru (možda malo poboljšanu) sa istim manama i prednostima kao prošle godine.

Stoga mi nema druge, nego eFootball PES 2021 Season Update preporučiti samo novim igračima. Ako posjedujete PES 2020 – nemojte bacati 199kn na PES 2021. Nabavite option file i uživajte.

Mnogi od vas čekat će FIFA-u jer EA ne odustaje od izdavanje jedne te iste igre svake godine. Doduše, već sad znamo da će PS4, Xbox One i PC verzije FIFA-e 21 biti jednake kao prošle godine, a samo FIFA 21 za PS5 i XSX/XSS dobit će značajnije promjene.

Osobno i subjektivno smatram da je Konamijev pristup pošteniji jer mjesecima ranije znate što ćete dobiti ove godine. Je li nadogradnja trebala koštati cca. €30? Smatram da nije.

Možda ovosezonsko ažuriranje predstavlja pogled u budućnost? Možda će Konami i EA izdati jedne godinu “baznu” igru i samo je nadograđivati svake godine za manje novaca? Tko zna – možda bi tako bilo poštenije, no s druge strane kako onda naplatiti punu cijenu?

eFootball PES 2021 Season Update recenzija

80

Ako niste igrali PES 2020 kupite PES 2021! Čeka vas pristojna količina sadržaja, najbolja nogometna simulacija na terenu za nikad manje novaca. Ako imate PES 2020 i ne zanimaju vas novi dresovi i poneka sitna promjena, pričekajte PES 2022.

Kako ocjenjujemo?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano