Recenzije

Recenzija | Kayak VR: Mirage (PS VR 2)

Sve je u imenu – Kayak Mirage vam nudi točno to: iluziju kajaka. Možemo potvrditi: skoro je java!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno ste vidjeli snimke ovog virtualnog brodića po mreži. Mirage je VR simulator kajaka. (Kanua? Koja je razlika, zna li tko?) Dostupne su nekoliko lokacija po svijetu, poput polarnog leda ili tropske džungle, gdje možete slobodno veslati i istraživati okoliš. Ne možete napustiti plovilo, što znači da je ovo iskustvo idealno kao litmus test za članove obitelji i druge zainteresirane za VR.

Kristalno čisto.

Uvertira za početnike

Mirage zna što je i ne pravi se blesav. Odmah vas ubaci u kajak usred zatvorenog bazena i kreće s uputama koje jednostavnije ne mogu biti. Zamahnite rukama i veslajte. VR Sense kontroleri su obavezni, drugačije ne bi moglo. U početku se morate naviknuti na činjenicu da ne držite pravo veslo u rukama. Prisilite ruke da „drže” virtualni štap u ravnini i veslanje teče znatno lakše.

Ima više lokacija, ali svi vole Costa Ricu.

Ako ste već navikli na VR, virtualni štap vam neće predstavljati problem, no primijetio sam kako igrači bez VR iskustva jako teško povezuju kretnje u stvarnom životu sa onim što vide u virtualnom svijetu. Teško je to riječima prikazati, no zamislite da umjesto držanja izmišljenog vesla tj. štapa mičete ruke u kružnom obliku ispred sebe, poput bicikle. S nekoliko osoba različite starosti i iskustva s tehnologijom se uvijek javio isti problem, a kao posljedica je kajak koji praktički stoji na mjestu.

Rješenje? Improvizirali smo pravo veslo sa držanjem bejzbolske palice u isto vrijeme kad i Sense kontrolere. S obzirom da kontrola van kretnji rukom nema (osim pri izboru razine na meniju), samo otvorite šaku, provučete prste kroz obruč na Sense kontrolerima, zgrabite nešto dugo i tvrdo (*kašljuc*) i – veslajte!

Aaaaa, uuuu~

Indoor workout

Sva pravila kao u pravom veslanju vrijede; što vam je veći i jači zamah veslom kroz vodu, brže ćete se kretati u suprotnom smjeru. Pripazite da sjedite negdje gdje ne udarate ništa lomljivo ili dragocjeno. Vrlo lako se uživiti u ritmičnu kretnju kroz kristalno čisti ocean, a često puta niste svjesni ni svoje snage ni dometa. Također, ne preporučujem stolice sa visokim rukohvatima jer će samo smetati. Najbolje sjesti na bančiću ili čak podu sa ispravljenim leđima.

Kad čujete kapljice vode ovdje, uf!

Budite spremni na tjelovježbu, jer čak i lagano istraživanje lokacija će vas eventualno umoriti. Igra osim slobodnog istraživanja nudi i utrke s drugim igračima kroz sve lokacije. Mišići će vam se fino aktivirati za svaku trku, stoga imajte spremno bocu vode sa strane. Koliko god da je more lijepo za gledati, virtualna voda vas ne može osvježiti.

A more ćete sigurno uživati gledati, jer Mirage je jedno od najljepših VR okruženja dosad. Slika je iznimno oštra, HDR puca na sve strane, a lokacije skrivaju puno malih detalja za najzagriženije istraživače. Poseban doživljaj je preživjeti oluju u fjordu, pa diviti se polarnoj svjetlosti na Arktiku, te ući u džunglu okruženi zvukovima netaknute prirode u čistom 3D zvuku. Ako se želite odmoriti od veslanja, igra nudi i automatizirani obilazak lokacija za opušteno divljenje.

Ako zapnete za pijesak – samo se odgurnite veslom.

Kratko, ali slatko

Problem je što je to sve što Mirage nudi. Kampanje, ciljeva ili nečeg razrađenijeg nema, van omanje liste trofeja. Mirage je „samo” iznimno detaljan simulator veslanja na nekoliko lokacija. Naravno, zbog toga i košta stotinjak kuna (tj. toliki ekvivalent u eurima, još se nisam navikao…). Mirage je dostupan već skoro godinu dana na drugim platformama, moguće su nove lokacije ili načini igranja, no zasad nema vijesti o konkretnim planovima za budućnost.

Ne može se ništa loše reći o Mirage VR-u jer sve što prodaje radi besprijekorno. Dok god ne tražite nešto više od veslanja, Mirage je pun pogodak. Ovo je odlično, prelijepo i pristupačno iskustvo za pokazati prijateljima, uvesti člana obitelji u VR svijet i za opuštanje nakon radnog dana. Kako onda ovo ocijeniti? Kao igra bi trebala biti mesnatija, ali se prodaje isključivo kao simulator. Nitko ne maže oči, samo nemojte imati kriva očekivanja.

Kayak VR: Mirage (PS VR 2) recenzija

70

Odličan simulator veslanja, ali ništa više.

Kako ocjenjujemo?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra