Recenzije

Recenzija | Maneater

Postanite morski pas

Maneater je single player igra u kojoj imate ulogu morskog psa koji se razvija od malog morskog psića, pa do najvećeg predatora u ekosustavu. Kao malom morskom psiću na putu prema odraslom predatoru, vaša je glavna zadaća preživljavati surovi i zastrašujući svijet u kojem se nalazite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je RPG otvorenoga svijeta, a zadatke, misije i dodatni sadržaj možete istraživati prema vlastitim željama i rasporedu.

Da biste se razvili u pravog morskog predatora morate pronaći odgovarajuće resurse potrebne za razvoj pojedinih organa, tijela i vještina

Resurse uglavnom dobivate igranjem story misija te prelaskom kompletne narativne kampanje kroz koju ćete dobiti oko 70% vaših resursa potrebnih za razvoj.

Ostatak resursa može se pronaći diljem otvorenog svijeta putem istraživanja, dodatnih misija te borbe i pobjede nad ostalim vrsnim predatorima u vašem ekosustavu.

Slika sa samog starta igre kada učite osnove kretanja svog morskog psića

Kratko, ali slatko

Glavna kampanja igre je dosta kratka. Glavnu priče igre ustvari možete prijeći za nešto više od 5 sati ako ne istražujete nikakav dodatan sadržaj. Priča je koncipirana na način da svaka regija koju posjetite ima određen niz aktivnosti i misija koje morate obaviti prije nego uopće možete krenuti u sljedeću regiju i napredovati dalje s pričom.

Svaka aktivnost je drugačijeg sadržaja – od ubijanja ljudi, hranjenja s određenom vrstom predatora, sakupljanja dodatnog sadržaja (collectiblesa) pa sve do postizanja određene faze evolucije i određene razine levela u igri. Kraj regije često završava glavnom misijom, odnosno ubijanjem najvećeg predatora u toj regiji.

Jedan od predatora iz glavne regije

Centralni hub i samo mjesto početka je vaš grotto  – možemo ga nazvati i homebase. U svakoj regiji postoji jedan. To je jedina točka u regiji gdje možete koristiti fast travel, nadograditi vašeg psića, te dodavati određene organe i evolucijske prednosti kako biste ga izgradili u pravu morsku psinu.

Glavni grotto s početka igre

Čar igre zapravo je u samoj kratkoći. Prema mom mišljenju, da je igra imalo duža – ne bi valjala. Aktivnosti postaju dosta repetitivne i jednolične, a uz nemogućnost odabira težina, replay value i nije baš velik.

Borba i izazov s ostalim predatorima i stanovnicima ekosustava je u početku prisutan, no kako se razvijate u veću morsku psinu taj challenge postaje sve manje i manje vidljiv, a borba postaje dosadna. Tek u kasnijem dijelu igre možete dobiti nove mogućnosti i vještine, ali što se tiče same borbe, potezi su uvijek isti i repetitivni.

Logbook – popis misija

Istraživanje svijeta i dodatni sadržaj

Kako smo već naveli, Manetaer je RPG otvorenoga svijeta. Podijeljen je u 7 velikih regija, uključujući obale, plaže, industrijske zone i otvoreni ocean. Dodatnu iskru cijelom svijetu daje uključen ciklus dan/noć pri čemu istraživanje svijeta postaje zanimljivo i dinamično.

Samo istraživanje i dodatne misije su zabavne i izvrsno koncipirane. Moram napomenuti da su dodatne misije kratke i precizne – ovdje je misija, ovdje je vaš ciljani predator – uništite ga.

Svijet je prepun raznih in game collectiblesa – svaka od njih je specifična za sebe, pojedine skrivaju i zanimljive easter eggove iz drugih igara i filmova. Sve je to popraćeno humorističnim tonom komentatora, kojeg su idealno uklopili u priču (Chris Parnell – Saturday Night Live, 30 Rock, Rick i Morty). Chris se javlja u specifičnim trenucima, glas mu je ugodan te ni u jednom trenutku ne postaje dosadan ni naporan.

Raznolikost regija leži u vrstama predatora i morskog svijeta. Određene dijelove regija i svijeta ne možete posjetiti toliko dugo dok niste dovoljno stasali kao predator u evoluciji, te samim time igra potiče na istraživanje i prikupljanje resursa koji će vam pomoći u razvoju.

Veliku ulogu u igri ima i policija. Ukoliko konstantno radite nered, jedete ljude, uznemirujete posjetitelje plaža – rast će vam infamy rank. Infamy rank je zapravo stupanj opasnosti od napada morskog psa. Što je vaš stupanj veći, više brodova i obalne straže dolazi u pomoć ljudima. Isto tako, što je stupanj veći, obalna straža ima bolja oružja i načine napadanja. Ukupno postoji 10 razina infamy ranka, a kada napunite svaki level – imate „bitku“ s predstavnikom tog levela.

Mogu reći da je to jedini pravi izazov. Da biste napunili level infamy ranka, treba raditi dosta nereda, iako zapravo možete konstantno napadati obalnu stražu. Nužno je reći da se boss bitke i svaki predstavnik ranga, nažalost, nimalo ne razlikuju od ostatka obalne straže. Tek pod sam kraj, oko 9. i 10. ranga možete prepoznati određene bitne razlike, ali ne prije. Kada pobijedite predstavnika infamy ranka, uvijek ćete dobiti novu vrstu evolucije koju možete prilagoditi svojem stilu igranja.

Pregled predstavnika infamy ranka

Prednosti igranja na PS5

Izlaskom PlayStationa 5 igra je dobila svoju nadograđenu verziju. Svi prijašnji vlasnici PS4 verzije imaju besplatnu nadogradnju na PS5 verziju. Možete dobiti i PS5 digitalnu verziju bez dodatnih troškova.

Podsjećamo još jednom da vlasnici PS4 diska isti moraju umetnuti u PS5 svaki puta kad žele preuzeti ili reproducirati PS5 digitalnu verziju. Vlasnici diskova za PS4 igre koji kupe konzolu bez diska (Digital Edition) neće moći dobiti PS5 verziju bez dodatnih troškova.

Isto tako, Maneater je za siječanj dodan kao besplatna igra u PS Plus paketu za PS5, pa tako požurite i skinite igru u vaš Library do kraja siječnja!

Konačni dojam

Maneater je super igra, pogotovo za igrače koji vole RPG elemente. Smatram da je kratka priča idealna za ovakvu vrstu igre. Da je imalo duža – ne bi se imalo što ispričati. Igru bismo zapamtili više kao dosadnu i rastegnutu, nego kao kratku i zanimljivu.

Ekosustav je predivan, raznolikost regija i njihova jedinstvenost veliki je plus. Također, ciklus dan-noć ima dodatan utjecaj na atmosferu.

Kao mane spomenuo bih repetitivnost u sadržaju, repetitivnost u samoj botbi te nedostatak kvalitetne boss borbe kojima je potencijal za dobre morske borbe stvarno bio velik. 

Maneater recenzija

80

Jednostvna, kratka i simpatična igra s RPG elementima koja vam može ponuditi zabavu prije svega.

Kako ocjenjujemo?

Povezano