Recenzije

Recenzija | Moss: Book II

Davno, davno, u daleka nevina doba 2018. godine, PSVR je dobio jaču ekskluzivu za svoj portfolio. Moss je bila kratka ali jako slatka virtualna avantura američkog studija Polyarc. Sada, 4 godine poslije napokon dobivamo drugu knjigu i završetak priče. Što je novo, što je bitno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Knjižnica ima Hogwarts vibre.

Nema Stribora, ali ima dvorac

Druga knjiga Moss počinje točno gdje je prva završila – naša protagonistica Quill, simpatična i slatka mišica, spasi svog ujka od zle zmije Sarfog. Stari ujko joj zada novi cilj – skupiti svih 5 magičnih Stakala i spasiti kraljevstvo Moss od propasti. Ali, Quill nije sama, ona ima i vas. Vi u virtualnoj kacigi ste znani kao Čitač i pomažete Quill u istraživanju, borbi i zagonetkama.

Moss je 3D akcijski platformer sa zagonetkama. Najsličnija usporedba je sa Astro Botom; s DualShock gumbima Quill skače i udara, ali kao Čitač možete utjecati na okoliš i neprijatelje tako što ih dirate DualShockom u prostoru.

Vrt je gušt za oči i uši.

Čitač, tj. vaša perspektiva, je uvijek sa strane, kao da gledate dioramu. Quill je sićušna u usporedbi s vama pa ćete puno vremena provesti namještajući se u idealni kut gledanja. Taj idealan kut je, iznenađujuće, jedna od glavnih mehanika duž cijele igre.

Razine su detaljne i podijeljene u kraće segmente. Uvijek je jasno kuda trebate i što trebate napraviti, ali Quill je toliko sitna i često se provlači kroz tanašne prolaze i sićušne hodnike da ćete se trebati stalno namještati u različite položaje za lakše snalaženje u prostoru.

Ponekad se možete osjećati šašavo održavati korak s njom, ali to samo pojačava šarm. Vaša glava kao kamera za uvid u akciju je zanimljiva ideja koja tek pri kraju igre postane malo teža od pukog krivljenja vrata u određeni položaj.

Što je iza vatrenih vrata?

Utabani put

Cijela igra ima lijepi ritam. Nijedna razina nije preduga ni prekratka, a izazovi su uvijek raspoređeni u intervalima. Malo skakanja, malo borbe, malo zagonetki i tako u krug.

U usporedbi s prvom knjigom, ovdje imamo i malo otvoreniji pristup razinama, s nekoliko sporednih puteva i skrivenih soba. Spomenuto mijenjanje kuta gledanja je jedini način kako spoznati skrivene papiruse i magičnu prašinu. Ne služe ničemu, tu su samo za kolekcionare, ali je zabavno.

Prva polovica igre je jako slična DLC područjima iz prve knjige, s nekoliko odabranih elemenata koji se ponavljaju i dodatno razrade. Možemo reći da su i varali korištenjem nekih istih modela (pada napamet jedna boss borba, ali neću ništa reći), no sve skupa druga knjiga želi biti malo veća i teža od prve.

Kako se ono kaže – invajronmentl storiteling?

Više i jače

Malo širi dizajn razina nije jedino što je novo i unaprijeđeno. Quill sada ima i nekoliko novih poteza poput teleportacije kratkog dometa i dva nova oružja – poprilično kul set čakrama i veliki čekić.

Čakrami su brzi i šireg su dometa od običnog mača, a čekić je spor i moćan. Svako oružje ima i interakciju s Čitačem – Quill mora stati na mjestu i vi morate dodirnuti oružje za dodatni učinak, različit za svako oružje.

Let it go…

Čitač može i ošamutiti ili manipulirati neprijateljima – svi su mehaničke bube – i olakšati sukobe. U borbi to znači da morate žonglirati s kretanjem Quill, postavljanjem sebe tj. Čitača kao kameru i doticanje neprijatelja i okoliša sa kontrolerom, sve u isto vrijeme.

Na par mjesta ima jako zanimljivih borbi koje testiraju reflekse i svijest o prostoru. Da je ovo normalan platformer bez VR podrške sa kamerom iza Quillinih ramena, vjerojatno ne bi bilo vrijedno spomena, ali upravo zbog te perspektive Čitača, osjećaj je znatno drugačiji.

Ček, je li to Quill? Hmm…

Predivan svijet

Moss se trudi svim petnim žilama da vas uvuče u svoj svijet. Quill i njezini vršnjaci su predivno animirani, na razini jednog Pixara. Veliki dvorac pun visokih gotičkih lukova i šarenih prozora je središnje područje u koje se često i vrlo rado vraćate. (Upamtite, slike koje ovdje vidite ne prikazuju koliko dobro ovo izgleda u samoj kacigi.)

Lokacije su raznovrsne i pršte bojama i oblicima, s divnim pejzažima i kadrovima koje postupno otkrivate upravo jer mijenjate perspektivu kroz igraće mehanike. S obzirom da je sve majušno, ima nešto posebno u tome da se spustite skroz do malog prozora kućice i Quill vam se javi iznutra jedva primjetnim glasićem.

Glazba je fantastična, s lepršavim srednjovjekovnim melodijama i napetim orkestrom u pripadajućim situacijama.

Boss borbi ima više i raznovrsnije su od prve knjige.

Ivana Brlić-Mažuranić bi uživala

Atmosfera je pogođena taman za mlađu publiku i starije koji se tako osjećaju. Priču ponovno slušamo kroz lijepu naraciju: glumica Maria Gorrondona mijenja svoj glas za svakog lika u priči kao i u prvoj knjizi.

Ideja je da zvuči kao priča za laku noć, a ima dovoljno obrata i dramatičnih scena koji bi vrlo lako mogli ostaviti snažan dojam kod jednog osnovnoškolca, čak i bez znanja engleskog.

Ta-da-da-daaa!

Quill je zrelija u drugoj knjizi, pa je i priča nešto tmurnija, ali sa lijepom konačnom porukom i dirljivim krajem. Mala mišica je daleko najslađa virtualna životinjica koju sam vidio u zadnjih par godina. Čuvajte je, pazite je, da raste bez straha!

Sitno, ali slatko

Nemam zapravo ništa loše reći o Moss, osim da ne radi ništa pretjerano novo.

Druga knjiga je možda sat-dva duža od prve, ali ne očekujte više od 5-6 sati ako ste iskusni u žanru. Ne vidim to kao problem, jer tih nekoliko sati nema praznog hoda, no ne očekujte ep.

Knjiga je puna predivnih ilustracija.

Imajte na umu da je Moss namijenjen mlađima i kao takva nije pretjerano teška; ali čak i tad ima nekoliko skrivenih stvarčica, trofeja i zanimljivosti gdje bi tata i mama mogli preuzeti kacigu.

S tehničke strane sve radi bez problema, sve mehanike imaju smisla, a s obzirom da Moss ne traži Move kontrolere igra je pristupačnija za isprobati i odigrati.

Općenito, Moss popunjava jednu posebnu nišu; VR iskustvo namijenjeno dječjem uzrastu. Ne vidimo puno VR igara koje su izričito (i kvalitetno!) napravljene za školsku dob. Topla preporuka ako želite nekome pokazati čari virtualnog svijeta po prvi put.

Moss: Book II recenzija

80

Iznimno sladak platformer za mlađe VR igrače.

Kako ocjenjujemo?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano