Recenzije

Recenzija | Vampire: the Masquerade – Swansong

Jeste li se ikada zapitali kako bi izgledala vampirska verzija Sherlocka Holmesa? Niste? Ok, nema veze, izgleda bi kao igra Vampire: the Masquerade – Swansong.

Swansong nastavak ovog popularnog serijala obećavao je zanimljivu detektivsku priču u kojoj su važni vampirski klanovi, drame, žeđ za krvlju i najvažnije od svega: zanimljive i unikatne vještine različitih vampira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamišljeni pogled u daljinu glavnog lika…vjerojatno razmišlja o otvaranju mirovinskog stupa jer ima više od 300 godina.

Vampirska sapunica

Priču u igri prolazite kroz stajališta tri različita vampirska lika: Galeb, Emem i Leysha. Sva tri lika imaju svoje vlastite prednosti i mane, priče i probleme, što je najzanimljivija stavka u ovoj igri.

Ok, shvatili smo da je priča jedan od dobrih dijelova ove igre. Ali gameplay nije… Ako volite igre u kojima ne morate raditi nešto posebno osim klikati po rečenicama u dijalozima, micati mišem po prostoriji i povremeno hodati – ovo je idealna igra za vas.

Ali, ako ste očekivali bilo što više od toga, bit ćete razočarani. Također, bilo bi odlično da je dodana neka vrsta borbe kroz igru, ali ni toga nažalost nije bilo.

Naime, s obzirom na to da je riječ o detektivskoj igri, glavna okosnica ove igre je priča. Priča je zanimljiva, ali ono što kvari dojam priče je način na koji se ona prolazi. Kroz priču prolazite isključivo putem predugih sekvenci dijaloga, a sad ću objasniti i zbog čega sam dala nižu ocjenu od očekivane.

Nisam školovala pa ne mogu dati “školovani odgovor”!

Muke po dijalogu

Dijalog u Swansongu često je iritantan jer jako podsjeća na mobilne igre u kojima ne možete odabrati određenu rečenicu u dijalogu jer nemate dovoljno dijamanata ili neke druge valute. Opcije koje su vam “besplatne” su one koje ne donose nikakav dobar rezultat.

Suprotno mobilnim igrama u kojima morate trošiti novac na te “dobre odabire”, ovdje morate izabrati kakve će vještine posjedovati svaki od tri lika s kojima igrate, no to morate izabrati prije nego što uopće znate što trebate raditi u igri.
Taj dio sam po sebi ne bi bio problematičan da ste prethodno informirani o tome što vaš lik treba imati, odnosno što se preporuča od vještina.

Tako se često nađete u situaciji u kojoj izaberete nešto potpuno pogrešno za svog lika jer ne znate što trebate, birate nasumično i onda vam poslije zatreba u dijalogu neka vještina koju nemate i ne možete je dobiti dok taj lik ne dođe na drugi dio svoje priče.

Pažljiv odabir vještina najvažniji je element u Swansongu!

Žeđ za cool vještinama

Nadalje, u igri povremeno možete naći zanimljive zagonetke i raditi neke zaista cool stvari kao vampir. Neke od najzanimljivih vještina bile su teleportacija, transformacija u NPC-eve i nevidljivost.

Uz sve navedeno, sva tri glavna lika posjeduju jedinstvene talente i vještine koji su svojstveni samo njima. Važno je napomenuti kako vas igra dosta kažnjava ako ne donesete dobru odluku u nekom trenutku. Naravno, u određenom kontekstu to je i dobra stvar jer u ovoj igri – odluke su zaista važne.

Međutim, smatram da bi bilo bolje da su igračima dali malo više slobode u korištenju tih zanimljivih vampirskih sposobnosti, umjesto da se te sposobnosti mogu koristiti samo u određenim situacijama i na određenim mjestima.

Jedan od težih i zanimljivijih puzzle elemenata. Zahtijeva uključivanje svih moždanih vijuga.

Može li vampir pogoditi pravi PIN? Možda…


Što se tiče zagonetki, neke od njih su se relativno često ponavljale, poput pogađanja PIN brojeva koje trebate naći negdje u prostoru u kojemu se nalazite.

Nadalje, neke od zagonetki bile su zaista zanimljive i kompleksne, što je povremeno razbijalo monotoniju u igri. Topli savjet ako planirate igrati ovu igru: pripremite si olovku i papir kako biste mogli zapisivati gdje ste što našli.

Sve u svemu, dojam koji sam stekla igrajući Vampire the Masquerade: Swansong mogu opisati preko jedne jednostavne usporedbe: zamislite da kupite kvalitetne i dobre sastojke za tortu, imate dobar recept i onda vam ta torta zagori u pećnici.

Vampire: the Masquerade – Swansong recenzija

55

Zanimljiva detektivska priča pokvarena načinom na koji se kroz nju prolazi.

Kako ocjenjujemo?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano