RecenzijeVijesti

Recenzija | Wreckfest

Formula 1. San svakog vozača i vrh karijere. Znak da ste uspjeli. Oko vas spektakl, lažni osmjesi i zgodne žene. Milijun fotoaparata blica. Luksuz. No, vi koji je gledate itekako znate da je Formula 1 posljednjih nekoliko godina – dosadna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve dok ne padne kiša. Kad padne kiša, nastane panika oko guma, postavki bolida, a najbolji mehaničari na svijetu pretvaraju se u amatere jer vlada nered. Baš prije nekoliko tjedana vidjeli smo najuzbudljiviju utrku posljednjih nekoliko godina jer padala je kiša. Bilo je sudaranja, izljetanja izvan staze i pogrešaka vozača koji su izgledali kao amateri. Publika je uživala gledajući nesavršenost vozača, mehaničara i taktičkih odredbi.

U inače posloženoj Formuli 1 vladao je totalni krš i nered. Publika na stazi je uživala. Komentatori su uživali. Gledatelji ispred malih ekrana su uživali. Utrka je bila napeta, neizvjesna i spektakularna. O utrci se i danas priča.

Kakve veze ima Formula 1 s Wreckfestom? Nikakve. Osim što sam vam gore opisao gotovo svaku utrku koju ćete voziti i doživjeti u ovoj igri.

Destruction Derby upoznaje FlatOut

Wreckfest je igra koja nema spektakularnu priču i žene kao primjerice Need for Speed. Nema klišeja, neonki, nabrijanih pila koje privlače žene i Instagram lajkove. Ovo je igra u kojoj su fizika i destrukcija osnova svega i igra koja ima rijetko viđen pametan, a opet toliko ljudski AI.

Ovakvih igara nema puno na tržištu i možemo reći da je Wreckfest prilično jedinstvena igra. Studio Bugbear Entertainment dobro je poznat vama koji ste igrali FlatOut serijal. Serijal koji je 2006. godine pokupio mnogobrojne nagrade za vožnju godine.

Ovako lijepo krene….
A ovo je par sekundi poslije…totalni krš!

Ne zbog grafike ili zvuka, nego fizike i destrukcije automobila. Upravo na navedenoj formuli počiva Wreckfest jer u ovoj igri nije cilj uvijek pobijediti. Potrebno je preživjeti jer vaš automobil nije tenk. Ako se zabijete u zid postoji velika šansa da će vam se auto raspasti na komadiće i da ćete ga zgužvati kao da je bio pod prešom za smeće.

Protivnici će vas pokušavati u svakom trenutku izgurati ili udarati u zadnji kraj, ne biste li se zarotirali. AI je nemilosrdan, ali isto tako i vi ste. AI igra i vozi prljavo, ali to radite i vi. No, za razliku od drugih igara ovdje AI radi greške često i doslovno se jedni između drugih uništavaju.

U ovoj igri kad ste zadnji, a do kraja je ostao jedan krug ne trebate gubiti nadu i ići na restart utrke jer ne znate do samog kraja što će se dogoditi. Svaka utrka gotovo završava “na nož” i nikad nećete pobjeći daleko od protivnika, ali neće ni oni od vas.

Od kosilica, kombajna do autobusa – igra obiluje utrkama i uništavanju kakvo je teško zamisliti

Primjerice, u jednoj utrci sam bio u sredini poretka i niti blizu vodećeg mjesta. Auto mi je bio izlupan sa svih strana. Motor je gotovo otkazao, kočnice nisu hvatale dobro, ali nisam htio restart napraviti. Vodeći automobili ispred mene su se u par sekundi oko 300 metara ispred cilja zabili jedni u druge. Kako je to moguće? Prvoplasirani automobil ulazio je u zavoj, a vozač iza njega namjerno nije usporio i malo ga je kvrcnuo u zadnji kraj. Budući da je fizika ove igre fantastična, auto ispred se zarotirao i stao paralelno na stazi.

Svi su se zabili u njega. Komadi automobila frcaju i lete na sve strane. Zaštitne gume koje čine ogradu lete po stazi zajedno s krhotinama automobila. Ja sam se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme i samo sam zaobišao tu hrpu sada zgužvanih automobila i upisao prvo mjesto.

Destruction Derby u par minuta pretvara se u groblje automobila i razbacinih dijelova!

Ovakvih situacija ima stalno. Bilo da vozite utrke ili se uništavate u arenama gdje je cilj da uništite što više automobila i preživite. Svaka utrka u igri je napeta i priča za sebe. Isto tako kad vodite ispred svih i znate da dolazi jedan opasan zavoj tik prije cilja, nekad vas bude strah previše zakočiti jer znate da će vas možda netko od iza “naguziti” i upropastiti vam utrku.

I jesam li vam rekao da ne možete čarobno premotati utrku i pokušati ponovno? Nema toga.

Nisam je u školi volio, ali ovdje je fizika čudo

Usprkos činjenici da je Wreckfest nemilosrdna igra i često okrutna, ona je upravo zbog svoje fizike i simulacije štete jako zabavna. Tko voli voziti stalno utrke za koje znate da se neće ništa dogoditi? Igra zna frustrirati, ali nikad se ne čini nepoštenom. Griješe svi. Griješite i vi.

Dok se svi developeri trude sakriti štetu skupo plaćenih i licenciranih automobila, ova igra nema te probleme. Vaš auto će često biti zgužvan, ispeglan i jadan. Kao da vozite kutiju šibica. Ako vam se igra učini teškom, možete staviti težinu na easy ili štetu na normal. Za mazohiste tu je realistic opcija kad pričamo o šteti, a dostupna je i hard težina.

Ovakve napete pobjede i završnice ćete doživjeti jako često!

Većinu igre sam igrao na svim normal postavkama i mislim da ćete u takvim postavkama pronaći pravi balans. Svakako preporučam da pogledate postavke vožnje za kontroler ili volan ako ga imate. Bugbear se zaista potrudio svim igračima pružiti toliko opcija i postavki bilo da vozite na kontroleru ili volanu, da jednostavno moramo to pohvaliti.

Osjećaj vožnje upravo zbog realistične fizike svakog automobila i svake klase automobila je fantastičan i na gamepadu. Igra ima nekoliko klasa automobila (C najsporija, A najbrža) i vjerujte da ćete osjetiti razliku u vožnji na svakom automobilu. Baš kao u stvarnom životu.

Nije samo fizika i simulacija vožnje impresivna, već i dijelova koji lete s automobila, ali i sa staze. Dijelovi ne nestaju i ostaju na stazi. Zaštitne gume ostaju razbacane, uništeni automobili ostaju na stazi i mogu vas koštati pobjede.

Nevjerojatno koliko toga možete podesiti samo za igranje na gamepadu!

Nakon nekoliko krugova na dužim stazama nekad ćete imati osjećaj da vozite kroz groblje olupina. Posebno je to naglašeno u Destruction Derby događajima koji se odvijaju u arenama, a jedini je cilj uništiti druge automobile i preživjeti.

Dosta o fizici, destrukciji i AI-u, ima li igra sadržaja?

Wreckfest kao što smo rekli nemu nekakavu smislenu kampanju već je sve podijeljeno na kupove, odnosno prvenstva. Krećete od najlakšeg za novake, pa sve do onoga za profesionalce. Svako prvenstvo se sastoji od brojnih događaja na kojima skupljate bodove. Kad skupite dovoljno bodova otvarate nove utrke i natjecanja, a na kraju dovoljan broj bodova otvara novo i teže prvenstvo gdje su automobili brži, a klase veće. Nešto kao Driveclub. Tu su i ekstra zvjezdice koje ćete zaraditi ako uspijete ispuniti određene mini zadatke.

Razni događaji unutar prvenstva! Kad skupite 2000 bodova možete igrati drugo prvenstvo što znači brže aute i još veću težinu

Uz bodove skupljate XP bodove i nabijate rankove. Pobjedama na događajima otključavate i dijelove za automobile. Neki od njih su samo kozmetika, dok su drugi prava poboljšanja koja ćete ugraditi u automobile. Možete nadograditi svaki automobil i poboljšati, a nekad ćete i otključati kako napredujete kroz igru nove automobile ili primjerice kombajne.

Za vas koji volite i kužite se u automobile, možete i podešavati svaki od njih, ali i ne morate. Dovoljno je samo ugraditi otključane dijelove ili ih kupiti zarađenim bodovima.

Možete nadograditi brzinu i otpornost vozila

Automobila nema puno kao ni klasa. U trenutku pisanja recenzije, in-game store nije bio dostupan pa je moguće da će u budućnosti doći još više automobila koje ćemo kupovati pravim novcem. Staza ima preko 20 i ponavljat će se, ali teško da će vam to smetati kad su utrke toliko napete i zabavne. Iako, možemo reći da igri nedostaje određene širine i raznovrsnosti.

Kombajni, freze i trokolice

Osim klasičnih utrka tu su spomenuti destruction derby događaji u kojima ćete nekad izgubiti živce, ali i uživati. U igri postoji nekoliko arena gdje ćete se zajedno s druga 23 vozača udarati, uništavati i pokušati preživjeti. Od poznatog recepta igre, a to je red utrka, red DD događaja, odvojit će vas uvrnuti specijalni događaji koje je teško opisati.

Gužva i borba za svaku poziciju i preživljavanje! Posljedice su itekako vidljive…

U jednom ćete se utrkivati kosilicima, u drugom ćete se razbijati kombajnima, a u trećem ćete se u ogromnoj areni razbijati s ostalim trokolicama dok vas ogromni busevi žele uništiti. Vozit ćete i vi sami autobus, a zadatak će vam biti uništiti sva druga vozila na stazi. Takvih specijalnih događaja ima podosta i neki su jako zabavni, ali poneki su i prilično frustrirajući.

Dobro vidite. Stavio sam morskog psa na krov da opasnije izgledam!

Možete odigrati i sami podesiti custom utrke s raznim pravilima, a naravno dostupan je i online mode kojeg nisam previše isprobao jer serveri nisu cijelo vrijeme radili, pa ne mogu dati konkretnu ocjenu stabilnosti onlinea.

Finish line

Ako ste igrali davno Destruction Derby ili FlatOut otprilike možete znati kakva vas igra očekuje. Bugbear nije imao i nema budžet kao neki drugi studiji koji rade razvikane simulacije vožnje, ali je svejedno odradio prilično dobar posao. Grafika nije ništa spektakularna. Nije niti ružna. Ono što je ružno i što trebate isključiti je glazba u igri. Ona je zaista loša i bolje vam je slušati zvuk motora i otpadanje dijelova nego glazbu.

Igra nema niti dinamičnu promjenu vremena. Nema kiše, snijega, leda i ostalih stvari. Ima zato blata koliko želite, a svaku veću izbočinu na stazi ćete osjetiti. Posebno ako vam je auto pred raspadom i igrate na realistic postavkama štete.

Ostali problemi na koje smo naišli, a koje je developer rekao riješiti first day zakrpom tiču se dužih učitavanja prije pojedinih događaja, a znalo je doći i do zamrzavanja loading ekrana neposredno prije utrke, pa je jedino rješenje bilo izaći iz igre i ponovno pokrenuti. Igru smo testirali na PS4 Pro konzoli. Nije bilo trzanja u trenucima velike destrukcije što je impresivno kad znamo da na stazi može biti čak 24 vozila.

Jasno je da se ova igra ne može pohvaliti dubokom produkcijom, ali i ne teži tome. Wreckfest ne pokušava biti Forza, NFS ili Gran Turismo. Nećete u Wreckfastu pronaći tako veliku dubinu kao što imaju druge igre s većim budžetom.

No s druge strane igra je žanr za sebe i cijenit će je svi koji vole na prvom mjestu destrukciju, odličnu fiziku i rijetko viđen AI u igrama. Utrke su napete i zanimljive od startne do ciljne ravnine i to je najveća pohvala ovoj igri. Ima onu staru i dobru igrivost što ne možemo reći za puno današnjih igara. Nije uvijek pametno biti prvi. Kao što moto igre kaže – vozite čvrsto. Budite zadnji. I pametni.

Wreckfest recenzija

80

Nenadmašan osjećaj vožnje, destrukcije i odličan AI čine ovu igru vrijednom kupnje ako volite utrkivanje i kaos koji je neizbježan u ovoj igri!

Kako ocjenjujemo?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano