Recenzije

Testirali smo Asus ROG Strix G16 (G614): Baš optimalan gaming laptop

Kako bi rekla moja omiljena skupina – a sada, nešto sasvim drugačije! Naime, ukazala mi se prilika testirati prijenosni igraći stroj aktualne generacije, koji prema slovu na papiru zvuči skoro pa savršeno za ozbiljno prijenosno igranje, a bez da vam budžet probije plafon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj:

Puno ime stroja koji nam je poslan na test je Asus ROG Strix G16 G614 JI, a radi se o više nego respektabilnom stroju za surfanje, gledanje filmova i naravno – igranje. Dugogodišnji omjeri dijagonala su u posljednje vrijeme počeli dobivati razne pridošlice pa tako više nemamo samo tri do četiri ustaljene dijagonale poput 13,3, 14, 15,6 i 17,3 inče. Ovdje se radi o čistih 16 inča zadovoljstva, taman toliki da laptop ostane prijenosan, a da vam prilikom igranja ne stradaju dragocjene oči. Kako biste lakše percipirali koliko je kompletno složen ovaj stroj, bacite oko na specifikacije ispod.

Specifikacije

Ekran16″ IPS (1920 x 1200, 165 Hz, G-Sync)
CPUIntel Core i7-13650HX (10 nm, Raptor Lake, 14/20, 2.6 – 4.9 GHz)
GPUnVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop
RAM2 x 8GB DDR5 4800 MHz, Samsung
SSDMicron 1TB, NVMe PCe 4.0 SSD
MrežaWi-Fi 6E i Bluetooth 5.2
Dimenzije354 x 264 x 30 mm
Masa2.5 kg
Konekcije2 x USB 3.2 Gen 2-A, 1 x USB 3.2 Gen 2-C, 1 x Thunderbolt 4, 1 x HDMI 2.1, 1 x RJ45, 1 x 3.5 mm
Baterija90Wh Li-Ion, 4 ćelije
OSNema

Dizajn i izrada

Ako ste ljubitelj diskretnih i elegantnih laptopa, ovo nije model za vas. Već prilikom vađenja iz kutije, vidljivo je da se ovdje radi o gamerskom modelu, a Strix se toga nimalo ne srami. Kućište je prepuno malih detalja koji daju do znanja da ovo nije poslovno računalo. Ruku na srce, ipak nije riječ o potpuno vrišteće šarenom laptopu, već dizajn ipak kombinira i određenu dozu elegancije.

Oblik je dosta klasičan, jednostavan i kockast, ali brojni ventilatori koji moraju hladiti impresivne specifikacije, naglašavaju gamerski feeling. U svakom slučaju, dok je ugašen, Strix G16 donekle balansira tu gamersku ekstravaganciju s dozom elegancije. Kad ga upalite i obasja cijeli prostor, stvari postaju drugačije.

Očekivano za ovakve laptope G16 ima pozadinski osvijetljenu tipkovnicu u 4 zone, ali i osvijetljenu traku koja se širi prednjom i početcima bočnih strana. Svijetlo se, naravno, može i ugasiti te modificirati po raznim zonama, ali u mračnim situacijama dobro dođe. Sama tipkovnica je iznimno ugodna za pisanje, pa je i ova recenzija pisana na njoj.

Tipke su dobrog hoda, dobrog razmaka i dobre reakcije. Iako se radi o dijagonali 16 inča, G16 ne posjeduje numerički dio, već od dodatnih tipki imamo samo klasične strelice, četiri tipke za multimediju i pet dodatnih makro tipki na samom vrhu. Ono na što imam zamjerku, je prozirnost gamerskih tipaka (Q, W, E, R, A, S, D, F) te razmaknice, koje imaju problem s vidljivošću kad je osvjetljenje upaljeno.

Touchpad je veći od prosjeka te izuzetno ugodan i precizan za korištenje, ali šteta što ne posjeduje Asusovu NumPad funkciju koji koriste brojni Zenbook modeli. S obzirom da ne posjeduje numerički dio, ta funkcija bi bila vrlo korisna. Promidžbeni materijali čak prikazuju postojanje iste, ali ovaj model je nema. Kamera snima u 720p rezoluciji te je dovoljna za poneki poziv preko Teamsa.

Zvuk koji dolazi iz ovog laptopa je iznenađujuće ugodan. G16 podržava Dolby Atmos tako da se poigrajte prilikom instalacije operativnog sutava i popratnih programa. Zvučna slika je čista i prostorna, jasna po pitanju visokih i srednjih tonova, jedino gdje kaska su basovi koji su dosta slabašni. Zvuk je dovoljno glasan za igranje bez slušalica, što je i bio slučaj prilikom ovog testiranja.

Laptop je s obzirom na specifikacije i dimenzije od 16″ čak i relativno lagan. Iako je službeno specificiran na 2,5 kg, vaga pokazuje 2,45 kg, ali kada ubrojite i punjač, masa koju ćete nositi uokolo penje se na 3,25 kg. Punjač je također kvalitetna i čvrsta mrcina od 280W koji u cijelosti napuni bateriju za nekih sat vremena.

Ponuda portova je također dobra. Imamo dva USB-A utora, dva USB-C, od kojih je jedan Tunderbolt, HDMI 2.1, LAN, a na kraju pozdravljam 3.5 mm utor za slušalice kojeg su neki počeli uklanjati. Svi portovi se nalaze na stranicama laptopa, s desne strane su dva USB-a utora, a svi ostali, uključujući i napajanje, smješteni su desno.

Da se još kratko vratim na kvalitetu izrade. Laptop je zaista čvrst, stabilan te odaje konkretan dojam. Poklopac ekrana posjeduje malu izbočinu iznad kamere te ga je moguće otvoriti jednom rukom što pozdravljam. Rubovi oko ekrana su četiri do pet milimetara debljine, osim na spomenutoj kameri gdje je nekih osam milimetara.

Šarke ekrana su čvrste i kvalitetne, iako se kod otvaranja i zatvaranja na lijevoj čuje mrvica cviljenja. Poklopac je od aluminija, dok ostatak omeđuje čvrsta plastika koja je na dijelovima gumirana, a drugdje glatka, čak satinirana. U svakom slučaju, Strix G16 djeluje kao da će biti vjerni i izdržljivi suputnik barem nekoliko godina. A za to su se definitivno pobrinule i specifikacije.

Hardver i performanse

Najviše su me se dojmile performanse, za čije testiranje sam odabrao nekoliko novih igara na Game Passu. Ali ne prije nego li sam instalirao nove Windowse, jer Strix G16 ih nema u paketu, pa se naoružajte s bootabilnim USB diskom..

i7-13650HX možda nije sam vrh ponude, ali je i više nego dovoljan za rezoluciju koju ovaj model podržava. Radi se o odličnom 14-jezgrenom procesoru koji nudi odličan balans performansi i učinkovitosti.

Mobilna RTX 4070 je također savršeno pogođena za ovu rezoluciju te će bez problema progutati sve što bacite pred nju u pristojnom broju sličica po sekundi. Sve skupa je potpomognuto s brzom Samsungovom DDR 5 memorijom i jako dobrim Micronovim SSD diskom od jednog terabajta.

Ekran podržava frekvencije osvježavanja do 165 Hz što ćete u mnogim naslovima i dosegnuti, čak i s najjačim postavkama, dok će samo najnoviji naslovi biti ispod 100 sličica u sekundi. On je na ovom primjerku na sreću dosta dobro uniformiran te nema previše probijanja pozadinskog osvjetljenja. Nije previše svijetao, deklariran je na nekih 350 nita, ali nisam imao problema u igrama ni po danu, a kamoli po noći. Samo nemojte očekivati HDR, jer ga niti ne podržava.

Ostaje bitno pitanje, koliko dugo se možete igrati na ovom laptopu prije nego se ugasi? Ukratko – morate nositi punjač sa sobom te igrati “prikopčani”. Koristeći najjače CPU i GPU postavke u Asus Armory Crate programu, prije nego li se baterija ugasila, igrajući sam dosegnuo slabašnih sat i 19 minuta. Ako pak gledate film na 50% svjetline ekrana te uključenom Wi-Fi vezom za streamanje Netflix (ili sličnih) sadržaja, baterija će dogurati do dva sata i 46 minuta. Visoke performanse i troše, pa je moja preporuka igrati uključeni u struju pri najvećim postavkama performansi.

Performanse u igrama

Igra / postavkeApex Legends / Best
Min FPS145
Max FPS 159
Avg FPS 157
Igra / postavkeDiablo IV
Min FPS3
Max FPS 168
Avg FPS 110
Igra / postavkeA Plague Tale: Requiem / Ultra + DLSS super – balanced; DLSS frame – yes
Min FPS108
Max FPS 124
Avg FPS 116
Igra / postavkeStarfield / Ultra
Min FPS70
Max FPS 94
Avg FPS82
Igra / postavkeLies of P / Ultra
Min FPS175
Max FPS 200
Avg FPS184
Igra / postavkeWitcher 3 / Ultra + RT
Min FPS84
Max FPS 91
Avg FPS87
Igra / postavkeControl UE / Ultra
Min FPS109
Max FPS 128
Avg FPS119
Igra / postavkeCivilization VI / Ultra
Min FPS182
Max FPS 192
Avg FPS185
Igra / postavkeShadow of the Tomb Raider / Ultra + RT
Min FPS95
Max FPS 118
Avg FPS106

Visoke performanse, osim visoke potrošnje znače i dosta zagrijavanja. Asus je Strix G16 opremio zaista velikom količinom ventilatora koji svoj posao rade odlično, ali glasno. Na najjačim postavkama ventilatora izmjerio sam 66 decibela, dok je na optimalnim postavkama bilo nekih 59 decibela. I dok se donja površina i ne zagrijava toliko, ispuhivanje zraka je nespretno izvedeno na bočne stranice, pa dolazi do znojenja ruke na mišu.

Zaključak

Na kraju priče moram pohvaliti ovaj stroj, Asus ROG Strix G16 (G614) me zaista ugodno iznenadio. Uz par spomenutih mana, radi se o iznimno dobro zaokruženom uređaju koji nudi odličan omjer performansi i kvalitete. Zapravo savršeno posložen za ugodno igranje na 1920*1200 rezoluciji. Korištene komponente omogućuju da laptop ostane konkurentan bar neko vrijeme, a sve skupa je potpomognuto jako dobrom kvalitetom izrade, odličnom tipkovnicom i touchpadom te dobrom ponudom portova.

Ostaje na vama jedino da prosudite je li predviđena cijena od cca 2.100 eura prihvatljiva ili ne. Ako želite čvrst i kvalitetan laptop za igranje s odličnim performansama, koji će biti aktualan sigurno par godina, ovo je zaista dobar izbor.

Ustupio: https://www.asusplus.hr

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano