Recenzije

Testirali smo Asus ROG Strix Scar 17 laptop s RTX 4090 i AMD-ovim Zmajem

Sadržaj:

Intel je dugo slovio kao neprikosnoveni kralj mobilnih procesora visoke klase, namijenjenih igranju, međutim, slično kao što postaje sve konkurentniji na polju stolnih procesora, AMD se ove godine sasvim približio Intelu serijom Dragon Range Zen 4 procesora. Toliko da je ASUS ove godine odlučio uključiti AMD-ov procesor u čak dva modela Rog Scar najviše linije gaming laptopa, što je sve do nedavno bilo nezamislivo. Prva testiranja najvećih svjetskih medija i kreatora ukazala su na strašne performanse, stoga smo se jedva čekali u uvjeriti u iste iz prve ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Asus nam je na test poslao ovogodišnji ROG Strix Scar 17 G733PY s kombinacijom Ryzena 9 745HX i RTX 4090. Uz svo poštovanje Nvidiji i RTX 4090 koja malo koga može ostaviti ravnodušnim, ali nas je isto tako već naučila na sjajne performanse, ovaj uvod nastavit ću sa Zmajem. Nakon 3-tjednog druženja, a osvrnut ću se na to detaljnije u tekstu, ostaje dojam kako je AMD sa Zen 4 arhitekturom konačno došao u priliku izbiti iz vječnog drugog odabira u dvoboju s Intelom.

Specifikacije

CPUAMD Ryzen 9 7945HX, 2.5 GHz do 5 Ghz, 16 jezgri i 32 threada
GPUNvidia GeForce RTX 4090, 16GB VRAM i integrirana AMD Radeon 610M
RAM 2 x 16GB DDR5-4800
SSD2 TB Samsung PM9A1 NVMe Gen4
Screen Size17.3″ IPS, 2560*1440, 240 Hz, 3ms, LED, G-Sync
MrežaMediatek MT7922 Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.2
ZvukStereo zvučnici, Realtek ALC285
Dimenzije39,5 x 28,2 x 2,83 cm
Težina3kg
Operatinvni sustavWindows 11
Baterija90WHs, 4S1P, 4-cell Li-ion

Dizajn

Kada ga primite u ruke, jasno vam je zašto je ROG Strix SCAR 17 laptop najviše klase. Tamno-sivi poklopac ekrana izrađen od metala kompenzira blago razočaranje ne pretjerano čvrste plastike s prednje strane. Premda izrađena od plastike, baza u kompletu ostavlja sjajan dojam čvrstinom i kvalitetom završne izrade. U kompletu, postavljen na gumene nožice i s tri kilograma težine, na radnom stolu laptop djeluje kako i priliči cijeni – čvrsto i ozbiljno, a dojam je to koji se prolongira sa svakim idućim podizanjem ekrana.

Tipkovnica je plosnata s odvojenim numeričkim dijelom, sve tipke su fizički i vizualno odvojene jedna od druge te svaka ima zasebno RGB osvjetljenje. U gornjem lijevom dijelu nalaze se programabilne tipke za prečace poput volumena, osvjetljenja i brzine ventilatora, a na standardnoj poziciji u podnožju je touchpad koji bi mogao biti i veće površine, posebno uzimajući u obzir gomilu praznog prostora. Ali je precizan i služi svrsi.

Postava konektora nije bajna. Sa samo dva USB 3.2 Type-A priključka uvijek će vam nedostajati jedan ako, poput mene, u kućnom okruženju volite igrati s konkretnijom eksternom tipkovnicom i mišem. Tu su još dva USB 3.2 Type-C priključka, LAN port, HDMI, 3.5 audio izlaz te ulaz za napajanje.

Na poleđini poklopca ekrana smjestio se poprilično velik ROG logo s običnim pozadinskim osvjetljenjem kojeg, nažalost, ne možete ugasiti. Prednju stranu baze osvjetljuje diskretno LED RGB osvjetljenje koje se jako zgodno širi preko uglova te skladno djeluje s osvjetljenom tipkovnicom. Premda Asus navodi kako je svaka tipka posebno osvjetljena, nije moguće na svaku tipku konfigurirati zasebnu boju. Tako ste u Armoury Crateu ograničeni na standardne statične boje ili na jedan od 12 predefiniranih efekata.

Slika i zvuk

IPS ekran površine 17,3 inča, rezolucije 1440p, osvježenja do 240 herca te s mat premazom ostavlja jako dobar dojam. Sve dok nemate nerealna očekivanja od njega. Deklariran je na 300 nitsa, osvjetljenje ide i do 350, ali nemojte očekivati nikakav HDR. Doduše, boje su precizne, a kontrasti i crna boja solidni. S druge strane, oduševljava sposobnost osvježavanja slike do 240 herca s brzim izmjenama piksela i podrškom za G-Sync koji u sinkronizaciji s RTX 4090 sjajno djeluje u eliminaciji bilo kakvog oblika probijanja slike, trzanja ili iskakanja.

Nedostatak je nešto očitije probijanje svjetla s donje lijeve strane, primjetno u izuzetno tamnim scenama, što je svojstveno IPS ekranima, ali ono se nalazi unutar granica korektnog te ne narušava dojam korištenja. Šteta da se Asus nije odlučio na malo kvalitetniji panel koji bi popratio sjajne performanse, međutim, on bi vjerojatno dodatno podignuo konačnu cijenu.

I dok je ekran blago razočarava, Dolby Atmos zvučnici isporučuju izuzetno kvalitetan zvuk. Bez distorzija, skoro pa kristalno jasan, ali bass može biti i bolji. S druge strane, impresioniran sam tehnologijom poništavanja pozadinske buke tokom razgovora i online sastanaka, bilo odlaznog ili dolaznog signala.

Za razliku od modela iz prošlih godina, u zaglavlju ekrana smjestila se HD kamera okružena s dva mikrofona. Iako je poslužila za online sastanke, u ovom cjenovnog rangu bismo očekivali IR kamere za prepoznavanje lica s Windows Hello. A kada smo kod sigurnosti, s ROG Strix SCAR-a 17 izostao je i senzor za otisak prsta.

Hardver i performanse

Kombinacija Ryzena 9 7945HX i RTX 4090 najbolje je što u ovom trenutku možete pronaći na tržištu kod oba proizvođača. Ryzen 9 7945HX na Zen 4 arhitekturi nije hibrid poput posljednjih Intelovih mobilnih procesora i pruža pune performanse iz svih 16 jezgri, što se snažno očituje i na bateriji, čija autonomija kod zahtjevnog igranja nije bajna te drži manje od onoga što je Asus deklarirao. Ovaj procesor ima i RDNA 2 integriranu grafičku karticu 610M, koju će laptop koristiti u modu štednje ili balansiranja energije kada performanse nisu bitne.

Najbolji AMD-ov mobilni procesor prati najbolja Nvidijina mobilna grafička kartica. RTX 4090 Laptop dGPU radi na do 150 vata i dodatnih 25 vata za Dynamic Boost. RTX 4090 se u ovoj konfiguraciji s 16GB video memorije ponaša sjajno. U 1440p briljira, posebno u naslovima koji podržavaju DLSS 3 i Frame Generation tehnologiju rezerviranu samo za RTX 40 generaciju grafičkih kartica. Mobilna 4090 oduševila nas je i s Ray Tracing performansama, a jako dobro se nosi i s 4K rezolucijom u nešto manje zahtjevnijim igrama.

Armoury Crate

Armoury Crate je ASUS-ov uslužni softver namijenjen kontroliranju svih ROG hardvera i periferije, a naročito je usmjeren prema igrama. Kod ROG Strix Scar prijenosnika možete upravljati RGB osvjetljenjem, manevrirati hardverskim resursima te pratiti temperature, brzine ventilatora, taktove i još štošta drugo u realnom vremenu.

Sučelje na prvu djeluje nabacano, što u jednu ruku i jest, međutim, pamtimo lošije dane. Za razliku od kad sam ga posljednji put koristio prošle godine, sučelje je responzivnije te, iako neke akcije imaju korak ili dva viška, zapravo sve radi. Ususret izlasku ROG Ally prijenosne konzole, primijeti se kako je ASUS uložio dodatan trud u aplikaciju. Premda ima tu još posla.

ROG Strix Scar 17 G733PY dolazi s ukupno 32GB RAM DDR5 memorije brzine do 48000Mhz te podržava nadogradnju do 64GB. Premda se u naših nekoliko tjedana druženja nije ukazala potreba dodatnom radnom memorijom. Sve prati Samsung PM9A1, PCIe 4.0 M.2 SSD disk veličine 2 terabajta deklarirane brzine čitanja od 7GB/s te pisanja od 5GB/s.

Izvedba

U Armoury Crate aplikaciji na raspolaganju su Silent, Balanced, Turbo i Manual profili izvođenja s dodatnim GPU opcijama Eco, Optimized, Standard i Ultimate. Pritom u Eco modu ovaj laptop radi isključivo s integriranom grafičkom karticom, Standard je je zapravo Balanced mod iz Windowsa i koristit ćete ga u svakodnevnom radu, dok Ultimate pruža maksimalne performanse i to isključivo uz korištenje decidirane grafičke kartice, za čiju aktivaciju je potrebno ponovno pokrenuti sistem. Osim testiranja baterije, ovaj test kompletno temeljim na korištenju u Ultimate modu.

Kod pretraživanja interneta i standardnog uredskog rada, laptop je doslovno nečujan. Ventilatori se blago probude tek kada temperatura na procesoru pređe 60 °C., što je moguće kada imate dobro posložen sistem hlađenja o kojem ću kasnije. Ipak, kod igranja, a osobito kod zahtjevnijeg igranja, ROG Strix Scar 17 G733PY zna biti prilično bučan, na što ću se također osvrnuti kasnije u tekstu.

Cyberpunk 2077 i The Witcher 3

No idemo na konkretne brojke. a krećem s čim drugim nego s Cyberpunkom 2077 koji oduševljava i pritom izgleda sjajno s DLSS 3 i Frame Generationom, u Ultra detaljima i RT-om, kada najčešće drži nekoliko frejmova blizu 140 FPS-a.

Čak i s nedavno implementiranim Overdrive modom koji Ray Tracing podiže na razinu više, mobilni RTX 4090 sjajno se nosi s ugodnih prosječnih oko 77 FPS-a pri 1440p te iznad 100 pri 1080p.

I dok je Cyberpunk 2077 iznenađujuće fluidan, s obzirom na njegovo stanje po izlasku, drugi CD Projektov naslov u next-gen izvedbi je ponekad nestabilan s uključenim Ray Tracingom. Ali bez Ray Tracinga, s uključenim Hairworksom i s DLSS-om 3 Cyberpunk doslovno leti.

Brzi FPS naslovi

Zapravo, poslije 30 testiranih modernih naslova, mogu zaključiti kako na ovom laptopu nijedan nema problema s izvođenjem. Kombinacija Ryzena 9 745HX i RTX 4090 guta sve što stavite pred nju. Od Red Dead Redemptiona 2 koji s Ultra detaljima na 1440p ne pada ispod 135 FPS-a, do Assassin’s Creed Valhalle sa sličnim performansama. Sigurno će vas zanimati i još uvijek jako problematični Star Wars Jedi: Survivor, kojeg unatoč neoptimiziranosti uspijevam vrtiti na blizu prosječnih 70 FPS-a s Ray Tracingom i u Epic detaljima.

Kad sam kod neoptimizacije, ne mogu zaobići Crysis u remasteriranom izdanju. DLSS ne dodaje previše FPS-a, a izgleda dosta lošije, pa s “Can It Run Crysis” detaljima u 1440p pruža tek 60-ak FPS-a.

KLIKNI ZA UVEĆANJE SLIKE

S obzirom na panel osvježavanja u 240 herca, ROG Strix Scar 17 G733PY čini se idealnim za brze FPS-ove. Counter Strike: GO s maksimalnim detaljima u 1440p ne pada ispod 500 FPS-a, Valorant ispod 400, Apex Legends ispod 200, a Warzone 2.0 u istim uvjetima se držao na prosječnih 131 FPS-a Sve popularnije kompetitivne naslove današnjice, uz neko sitno poigravanje s postavkama, ovaj laptop može može gurati do 240 FPS-a, odnosno maksimalne frekvencije osvježavanja ekrana.

Buka i temperature

I dok laptop nema problema progutati bilo koji naslov koji stavite pred njega, visoke performanse se itekako odražavaju na bateriju i buku.

Unatoč popriličnom kapacitetu od 90 Wh, autonomija baterije neugodno iznenađuje čak i kada razborito uzmete u obzir visoka opterećenja “skoro pa stolnog” procesora. Kod igranja u 1440p, ovisno o naslovu, drži 55-70 minuta, a testiranje u PCMark 10 bilježi samo 56 minuta. Najviše što sam uspio iscijediti je 4 sata i 28 minuta, ali kod surfanja te nezahtjevnog uredskog rada, dok je reprodukcija 4K videa rezultirala gašenjem nakon točno 3 sata. Otprilike jedan film bez punjenja.

U Turbo načinu rada kod maksimalnog opterećenja bilježim maksimalnih 91°C, dok je GPU nešto hladniji na maksimalnih 83°C. Mjereno mobitelom, dakle ne potpuno precizno, kod najvećih temperatura bilježim buku do oko 51 dBA, što je prilično glasno i slušalice su obavezne. U Performance modu buka se svodi na po uši ugodnijih 40-45 dBA, međutim, i performanse su 10-15% slabije.

Posebno ako ste negdje van kuće, među ljudima, igranje u Performance modu je dobar kompromis. Bez obzira na temperature i mod izvođenja, ruke vam se neće ispeći nad tipkovnicom, ponajviše zahvaljujući vrlo dobrom sustavu odvodnje topline. Sva toplina odvodi se sa stražnje strane s dva ventilatora, a temperatura korisne površine nikada ne prelazi 30 stupnjeva, čemu uveliko pomaže rješenje s korištenjem tekućeg metala umjesto standardne termalne paste. Velike zasluge pritom ima i komora za isparavanje koja pokriva impresivnih 43% površine unutrašnjosti.

Zaključak

Kada bi imao bolju bateriju i kvalitetniji panel, ROG Strix Scar 17 G733PY bio bi savršen gamerski laptop. Međutim, gledano iz konteksta performansi i onoga što sve može izvući iz najzahtjevnijih igara, radi se o jednom od najboljih gamerskih laptopa današnjice. Od Ryzena 7 7840U i mobilnog RTX 4090 bolje može eventualno kombinacija s Intelovim procesorom, koja je i nešto skuplja, ali testovi drugih medija ukazuju na često bolje AMD-ove performanse u gamingu od Intelovog mobilnog flagshipa i9-13980HX. Iako će rezultati varirati ovisno o igri i zadatku, činjenica je da je AMD postao itekako konkurentan na ovom polju, što je sjajno za industriju.

ROG Strix SCAR 17 2023 nije savršen gaming laptop. I nije “za po putu”, odnosno, s njim ste mobilni onoliko koliko vam je dostupna utičnica od 220 volti. Ali nedostatke kompenzira sirovom snagom. I premda cijena od preko 4.000 eura na domaćem tržištu zvuči astronomski, ovaj komad hardvera i vrijedi onome tko traži bolesne performanse, a stolna postavka nije opcija. Pritom će zadovoljiti i profesionalne potrebe, bilo da modelirate ili dizajnirate. Košta samo poput kvadrata stana, a čovjeka, te osobito gamera, usrećit će više od istog tog kvadrata.

Ustupio: https://www.asusplus.hr

Povezano