Vijesti

Activision Blizzard se nagodio za 54 milijuna dolara; Optužbe za seksualna zlostavljanja odbačene

Još u ljeto 2021. tužilaštvo savezne države Kalifornije pokrenulo je parnicu protiv Activision Blizzarda za kojeg su smatrali kako se oglušio na optužbe o sistemskom seksualnom zlostavljanju zaposlenica unutar više vlastitih studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog istih je odstupio šef Treyarch studija (Call of Duty) Dan Bunting i to tek četiri godine nakon navodnog zlostavljanja, a optužbe su išle sve do izvršnog direktora Bobbya Koticka koji je sve navodno zataškavao te branio uključene počinitelje. U javnosti je stvorena jako loša slika o kompaniji, a kao spasitelj se pronašao Microsoft sa svojih 67 milijardi dolara.

I konačno, Activision Blizzard od listopada je Microsoftov. S finalizacijom akvizicije poklopio se dogovor s kalifornijskim tužiteljstvom i nagodba je službeno potvrđena. Activision Blizzard zaposlenicama će isplatiti 46,75 milijuna dolara u vidu odštete te još 9,1 milijun za troškove suđenja. Pritom je sklopljena prilično vješta nagodba.

Bolje će postupati prema zaposlenicama

Naime, Activision Blizzard nagodbom priznaje isključivo nepravedno i neujednačeno plaćanje ženskim zaposlenicima. Ubuduće će, kažu, sve svoje zaposlenike tretirati jednako, a zaposlenice će imati pravednije mogućnosti napredovanja.

Primijetite da su odbačene sve optužbe za seksualno zlostavljanje, pa je tako i kalifornijsko tužiteljstvo u sklopu nagodbe priznalo da su čelnici Activision Blizzarda na čelu s Bobbyjem Kotickom ispravno postupali po svim prijavama zlostavljanja, za koja, kažu, sada više nema dokaza da su se događala.

Povezano