Vijesti

Šef Call of Duty studija odstupio je nakon optužbi za seksualno uznemiravanje, CEO Activisiona navodno sve zataškavao

Da Activision Blizzard kao kompanija ima bolesnu radnu kutluru to je sada svima jasno. Blizzard je ovog ljeta dobio kompletno novo vodstvo, budući da je ono staro kompromitirano seksualnim optužbama, a sada se afere šire i na sami Activision.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki Wall Street Journal noćas je potresao čitavu gaming industriju. U tekstu koji ne nastao nakon višemjesečnog istraživanja otkrili su kako je CEO Activision Blizzarda Bobby Kotick godinama zataškavao skandale, unatoč tvrdnjama kako “ništa nije znao”.

Odstupio šef Treyarcha

Suvoditelj Treyarcha (Black Ops serijal) Dan Bunting 2017. optužen je za seksualno uznemiravanje zaposlenice. Ono se dogodilo nakon interne uredske zabave, interna istraga sugerirala je otkaz, međutim, CEO Activisiona usprotivio se odluci. Umjesto otkaza, Bunting je navodno poslan na savjetovanje te je nastavio voditi studio. Noćas, 4 godine kasnije, nakon što je otkrivena priča WSJ-a, Bunting je sam dao otkaz.

Iako je tvrdio suprotno, Bobby Kotick navodno je znao i za silovanje u Sledgehammeru, još jednom Call of Duty studiju. Jedan od nadzornika navodno je silovao drugog zaposlenika 2016., što je kasnije riješeno izvansudskom nagodbom. WSJ je posjedu mailova koji su dokaz da je CEO Activisiona znao za incident, ali je ipak odlučio o ne informirati Upravni odbor.

Podsjećamo, Kotick već godinama odbacuje optužbe za seksualno zlostavljanje zaposlenika unutar Activision Blizzard kompanije, ili tvrdi kako nije znao za afere, čime zapravo izbjegava odgovornost.

Kompanija brani svog šefa

Sam Activision Blizzard priopćenjem brani Koticka. Tvrde kako su pod Kotickovim vodstvom implementirali politiku nulte tolerancije uznemiravanja kao nijedna druga kompanija u industriji. “Uvjereni smo da je Bobby Kottick na odgovarajući način rješavao probleme”, zaključili su.

Istovremeno, inicijativa zaposlenika okupljenih u udrugu “Savez radnika” zahtjeva ostavku CEO-a. “Vrijeme je da odstupi”, poručili su, a zatim pokrenuli prosvjede napuštajući svoja radna mjesta.

Boby Kotick preuzeo je Activision 1990. godine na rubu bankrota, a zatim u narednih 30 godina podignuo vrijednost kompanije sa 150 milijuna dolara na današnjih 71 milijardu dolara. Activision Blizzard danas je jedna od najuspješnijih kompanija na svijetu, Kotick je smatra “svojom” i nakon toliko godina čitava priča je za njega duboko osobna. Toliki ego teško će samostalno napustiti giganta gaming industrije.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano